Idrætsforbundet Volleyball Danmark "lægger sig fladt ned" og erkender, at man ikke har været gode nok til at kommunikere deres planer for kvindelandsholdet i volleyball.
Det fortæller bestyrelsesmedlem og formand for landsholds- og talentudviklingen i Volleyball Danmark, Louise Sommer, efter flere landsholdsprofiler onsdag har kritiseret forbundet for ikke at have meldt ud, om kvindelandsholdet kan forvente at spille EM-kvalifikation i 2024 eller ej.
Som det ser ud lige nu, regner Volleyball Danmark nemlig med kun at deltage i EM-kvalifikationen med ét hold. Enten herre- eller kvindelandsholdet.
- Vi tager kritikken på os, det er ikke godt nok. De skulle have været informeret om, hvilket arbejde, vi var i gang med. Også selvom vi ikke kunne levere en plan, som vi gerne ville, siger Louise Sommer.
De manglende udmeldinger fra forbundet har fået kvindelandsholdsspillerne til kollektivt at stille Volleyball Danmark et ultimatum.
Landsholdet vil ikke spille kampe i 2023, hvis ikke der kommer et program for 2024 på bordet.
Den beslutning ærgrer Louise Sommer.
Hun fortæller, at Volleyball Danmark har arbejdet på at lave "et sportsligt attraktivt program for 2023", hvilket indebærer potentielle træningskampe mod "højere rangerede lande".
Men det tilbud har landsholdet takket nej til.
- Det er vi helt vildt ærgerlige over. Det må jeg bare sige. Vi arbejder det bedste, vi kan, for at skabe de bedste vilkår for landsholdene med udgangspunkt i den økonomi, der nu engang er til rådighed, siger Louise Sommer.
Hun forstår dog godt landsholdsspillernes frustration over ikke at vide, hvad de skal i 2024.
- Men det er ikke den verden, vi er i, vi er simpelthen nødt til at tage udgangspunkt i de økonomiske rammer, vi har. Og det er altså de muliges kunst, siger Louise Sommer.
Forbundet kæmper med økonomien
Selvom potentielle træningskampe har været på tegnebrættet, er der stadig ikke truffet en beslutning om, hvorvidt kvindelandsholdet skal spille EM-kvalifikation i 2024.
Det samme gælder herrelandsholdet, og Louise Sommer fortæller, at der heller ikke er planlagt kampe for nogen af holdene i 2025 endnu.
Som det ser ud lige nu, rækker budgettet nemlig ikke til mere, fortæller hun.
- Den bestyrelse, der sidder der nu, tog over i 2019. På det tidspunkt havde forbundet en negativ egenkapital på 2,5 millioner kroner. Det er rigtig mange penge i dansk volleyballs størrelse.
- Siden da har vi arbejdet hårdt for at effektivisere, spare og få en sund økonomi. Vi har allerede afviklet gælden, men vi har ikke fået opbygget en positiv egenkapital, som man anbefaler, at et forbund som vores har, siger hun.
Da herrerne i 2022 som det første danske landshold nogensinde kvalificerede sig til europamesterskabet til sommer, var de derfor nødt til at "låne penge fra kommende års landsholdsbudgetter".
- Konsekvensen af det er så, at der ikke er penge til nogen hold i 2025, og i 2024 er der, som det ser ud nu, formentlig mulighed for, at det ene hold kan deltage i EM-kvalifikationen, siger Louise Sommer.
Den beslutning står forbundet fuldstændig på mål for.
Selvom de økonomiske midler på grund af kvalifikationen til EM ikke bliver fordelt ligeligt mellem landsholdene i år, synes Louise Sommer ikke, at forbundet "skævvrider prioriteringen".
- Selvfølgelig skal herrerne spille EM til sommer, og de skal have mulighed for at forberede sig optimalt.
- Det er den beslutning, man har valgt at træffe, fordi der er mulighed for at skabe noget succes, man aldrig før har haft mulighed for, og som forhåbentligt kan have en afsmittende effekt på volleyball-aktiviteter i Danmark generelt, siger hun.
Opretter spillerråd
Forbundet arbejder dog løbende for at skaffe flere midler, så begge landshold kan spille EM-kvalifikation i 2024. Og da man i et forbund som Volleyball Danmark "vender hver en femøre for at få tingene til at hænge sammen", er alle muligheder i spil, fortæller bestyrelsesmedlemmet.
- Vi har ansat en kommerciel medarbejder i 2021 til at skaffe midler, og det er lykkedes at øge de kommercielle indtægter med 125 procent fra 2021 til 2022. Så der er skaffet flere penge, siger Louise Sommer.
Kvindelandsholdet savner, at forbundet melder en klar plan ud for, hvordan de vil skaffe de økonomiske midler for de kommende år.
De planer, synes forbundet dog, de har meldt ud.
- De ved, at vores kommercielle medarbejder er i gang med at finde flere midler. De har også fået fair information om, hvad det vil sige at lave aftaler til Volleyball Danmark. I den bedste verden ville man gå ud og lave masser af aftaler til én million, men det er bare ikke den virkelighed, vi arbejder i, siger Louise Sommer.
Men kommunikationen til landsholdet skal stadig blive bedre, fortæller hun.
Derfor opretter Volleyball Danmark nu et spillerråd bestående af landsholdsprofiler, sportschef, direktør og bestyrelsesmedlemmer i forbundet, så de sammen kan have en løbende dialog om stort og småt.
Et tiltag, der er kommet efter "den dårlige kommunikation".
- Vi vil meget gerne invitere kvinderne ind til fortsat dialog om, hvordan vi rejser flere penge, siger Louise Sommer.