Der er varslet krise hos Danmarks kvindelandshold i volleyball.
Ikke fordi resultaterne i de seneste kampe har været dårlige, men fordi landsholdet lige nu balancerer i et limbo af uvished og frustration.
Forbundet Volleyball Danmark, der står for at arrangere landsholdets aktiviteter, har nemlig ikke planlagt nogen officielle kampe for kvindelandsholdet de næste år, fortæller landsholdsspiller Nora Møllgaard.
Den 26-årige volleyballspiller har i samarbejde med landsholdsanfører Helena Elbæk siden oktober forsøgt at få forbundet til at lave et program, men det er ikke lykkedes.
- Når vi beder dem om en ting, altså at tage en beslutning, så gør de det ikke. Det er mega frustrerende.
- Vi føler os både udelukket og nedprioriteret, siger Nora Møllgaard.
Som følge af de manglende udmeldinger fra forbundet ved spillerne på kvindelandsholdet ikke, om de bliver en del af næste års EM-kvalifikation.
Derfor har alle kvindelandsholdsspillerne kollektivt stillet Volleyball Danmark et ultimatum, fortæller landsholdsanfører, Helena Elbæk.
- Vi har sagt, at vi ikke vil spille, hvis de ikke vil tage en beslutning om, hvad der skal ske i 2024. Det er selvfølgelig helt vildt ærgerligt. For vi har et rigtig godt landshold, og vi har spillet nogle rigtig gode kampe, siger Helena Elbæk.
Selvom forbundet har foreslået, at kvindelandsholdet til sommer kan mødes for at træne og eventuelt også spille en række uofficielle venskabskampe, ligger beslutningen fast, fortæller Nora Møllgaard.
- Vi føler slet ikke, at det giver mening at mødes i 2023, hvis vi først skal spille officielle turneringskampe i 2025 eller 2026. Vi sætter foden ned og siger, at vi ikke finder os i hvad som helst, siger Nora Møllgaard.
Bestyrelsesmedlem og formand for landsholds- og talentudviklingen, Louise Sommer, er ærgerlig over, at spillerne truer med potentielt at droppe landsholdet til sommer. Men hun anerkender, at Volleyball Danmark ikke har været gode nok til at kommunikere forbundets planer til landsholdsspillerne.
- Vi tager kritikken til os, det er ikke godt nok, siger Louise Sommer.
Kun penge til ét hold
26-årige Nora Møllgaard har af forbundet fået at vide, at der kun er råd til, at ét af landsholdene kan deltage i næste års EM-kvalifikation. Enten kvinde- eller herrelandsholdet.
Herrelandsholdet skal til sommer spille EM, som kvinderne ikke har kvalificeret sig til, og landsholdsanfører Helena Elbæk fortæller, at forbundet vil afvente til efter EM med at træffe en beslutning om, hvorvidt kvinderne eller herrerne skal deltage i den næste EM-kvalifikation i 2024.
Helena Elbæk håber, at herrerne klarer sig så godt, som de kan til EM. Men hun er bange for, at hendes egen landsholdsfremtid "afhænger af deres præstationer".
- Lige nu ser det ud til, at vi kun kan få lov til at spille, hvis herrerne gør det dårligt.
- Det er en fælles pulje, der bliver delt mellem os og herrerne, og fordi de har kvalificeret sig til EM, er der lige pludselig ikke penge til, at vi kan spille. Det er bare synd, at det bliver på bekostning af kvindelandsholdet, siger den 24-årige volleyballspiller.
Den frustration deler Nora Møllgaard.
Ifølge hende vil forbundet ikke melde noget ud om, hvordan de har tænkt sig at skaffe pengene.
- Lige nu bliver vi mødt med, at der ikke er nogen penge, og at det bare er ærgerligt.
- Der er jo fuldtidsansatte til det her, så de må have en strategi. Men de tør ikke lægge hovedet på blokken og sige: I skal fandeme spille, vi finder pengene, siger Nora Møllgaard.
Bestyrelsesmedlem Louise Sommer synes dog, at forbundet har videreformidlet deres planer for at skaffe flere midler.
- De ved, at vores kommercielle medarbejder er i gang med at finde flere midler. De har også fået fair information om, hvad det vil sige at lave aftaler med Volleyball Danmark, siger hun.
Savner dialog og fælles ambitioner
Landsholdsspillerne vil gerne samarbejde med forbundet for at skaffe midler til, at begge hold kan spille EM-kvalifikation næste år, fortæller Helena Elbæk.
Men de savner dialog og ambitioner fra Volleyball Danmark.
- Jeg tror, at hvis man satsede hårdt på det, så kunne det godt lade sig gøre at skaffe pengene. Vi ville også være villige til at hjælpe. Vi vil så gerne finde de her penge. Og vi vil jo også gerne landsholdet, siger landsholdsanføreren.
Hun frygter dog, at det ikke bliver tilfældet, og at kvindelandsholdet først kommer til at spille en officielle kamp igen om et par år.
- Holdet kan hurtigt komme til at se anderledes ud, hvis der går år, før vi skal spille igen. Så er det måske nogle andre spillere. Kulturen vil også gå tabt, siger Helena Elbæk.
Den samme frygt har 26-årige Nora Møllgaard.
Og da hun - modsat Helena Elbæk - ikke er fuldtidsprofessionel, men arbejder som sygeplejerske for at få hverdagen til at køre rundt, er hun bange for, at hun har spillet sin sidste landskamp.
- Jeg har ikke lyst til at smide alt, jeg har i hænderne, for at være på landsholdet, hvis ikke jeg bliver prioriteret, siger Nora Møllgaard.