OL-truppen er på plads, og de tager ikke til Beijing for at være turister

Ishockeylandstræner Heinz Ehlers har udtaget sin trup til vinter-OL.

Den danske trup til vinter-OL består af 23 spillere, to reserver og nul NHL-spillere. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Tingene går af og til ikke som planlagt.

Det gjorde de heller ikke for de danske ishockeyspillere, der gør sig i verdens bedste liga, NHL.

I december blev deres drøm om for første gang at komme til OL knust, da den nordamerikanske ishockeyliga meldte ud, at spillerne var nødt til at blive hjemme for at få spillet det utal af kampe, der er udsat på grund af coronasmitte.

Den danske landstræner, Heinz Ehlers, har derfor måttet gentænke udtagelsen af sin 25 mand store trup, der skal i aktion i februar måned i den kinesiske hovedstad.

- Den trup, jeg har udtaget, er den stærkeste trup, jeg kan udtage under de forudsætninger, der er, siger Heinz Ehlers til DR Sporten.

Forudsætningerne koster de fire danske NHL-spillere Frederik Andersen, Lars Eller, Oliver Bjorkstrand og landstrænerens søn, Nikolaj Ehlers, OL-billetten.

- Der er ingen tvivl om, at de fire havde været gode for os, men de skal ikke med, så nu er der andre, der må træde i karakter, siger landstræneren, der var i et tilsvarende dilemma ved VM i foråret sidste år, hvor han også måtte undvære flere profiler.

- Men så trådte andre til og overraskede, og det ser jeg gerne ske igen, siger han og fremhæver blandt andet Mikkel Bødker, Markus Lauridsen og Nicklas Jensens præstationer ved VM sidste år.

Afbud kaster ansvar af sig

Førnævnte spillere er dog ikke alene om at svinge dirigentstokken i den danske offensiv.

- Til OL har vi også andre spillere med i Peter Regin og Frans Nielsen, så der er lidt flere strenge at spille på i vores powerplay (når et hold er i overtal, red.).

Den danske landstræner er ganske rolig, når det kommer til det regulære spil, hvor begge hold er fuldtallige, men der venter nogle landsholdsspillere et større ansvar, når kniven skal sættes ind, skulle Danmark komme i overtal.

Heinz Ehlers har været dansk landstræner siden 2018. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

- Jeg er ikke så bange for vores grundspil fem-mod-fem. Der er vi solide. Men vores special teams skal frem for alt være kampafgørende for os, siger landstræneren.

De gode takter fra VM i Riga sidste år tog landsholdet med videre ind i OL-kvalifikationen i august, hvor den første OL-billet nogensinde blev sikret. Nu skal arbejdet føres videre til februar måned og vinter-OL.

- Vi tog et par fine skalpe under VM, og det ser jeg gerne, at vi gør igen, men det kræver selvfølgelig, at alle er på samme side, som vi var under VM, siger Heinz Ehlers.

Ingen badeferie i Beijing

Kravet til spillerne og holdningen til spillestil har ikke ændret sig hos den danske landstræner siden VM i 2021.

Han ønsker et homogent hold, der arbejder stenhårdt, hvor spillerne sætter holdet først og følger konceptet.

Noget, der ifølge landstræneren er nødvendigt, ser man på de kommende OL-modstandere. Ved legene skal Danmark i kamp mod stærkere ishockeynationer som Rusland, der stiller op under navnet ROC, og Schweiz.

- Rusland har selv uden NHL-spillere masser af kvalitet. Schweiz har også udtaget et hold, der er lidt skræmmende i mine øjne. Det er topspillere fra en af de bedste ligaer i Europa, siger Heinz Ehlers, der har et indgående kendskab til den schweiziske liga fra sin tid som træner i landet.

En anden fra landsholdet, der også kender til schweizisk ishockey, er Peter Regin, der spiller i den schweiziske klub HC Ambri-Piotta. Den 35-årige landsholdsspiller er opsat på at gøre favoritværdigheden på papiret til skamme.

- Vi tager ikke til Beijing for at være turister. Vi tager derover for at skabe et resultat, siger Peter Regin i en pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Peter Regin har spillet syv sæsoner i NHL hos tre forskellige hold. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Det til trods er landstræneren opmærksom på Danmarks plads i fødekæden:

- Der er ingen tvivl om, at vi ikke går ind til nogle af de her kampe og er favoritter. Holdene i vores gruppe er på papiret stærkere end os. Det havde de også været, hvis vi havde haft vores NHL-spillere med.

Men det er ikke udelukkende en dårlig ting, erkender Heinz Ehlers:

- Landsholdet har bevist, at når kollektivet fungerer, så er vi dygtige, selvom vi ikke har de individualister, som modstanderne har. Hos os er det kollektivet, der skal være styrken.

Den 9. februar spiller de danske hockeyherrer første kamp ved OL mod Tjekkiet.