EM-STATUS Østrigsk nedtur, islandsk eufori og nordirsk finesse

Tre af vores klogeste fodboldhoveder giver dig det bedste, dårligste og klogeste fra de indledende runder ved EM-slutrunden.

(© Scanpix)

Med Belgiens sejr over Sverige og Irlands triumf mod Italien blev der onsdag aften sat punktum for gruppespillet ved EM-slutrunden.

36 ud af de i alt 51 kampe rundt omkring i Frankrig er overstået, og har vi sat tre af redaktionens skarpeste fodboldhjerner på til at udvælge de præstationer, som står tilbage i deres bevidsthed.

Panelet består af kommentatorerne Andreas Kraul og Henrik Liniger samt redaktør Marco de los Reyes, der har set så godt som samtlige minutter af slutrundens opgør.

Andreas Kraul: Der er mange muligheder, men for mig er Island den største overraskelse. At de kunne gå igennem gruppespillet uden nederlag, havde jeg ikke troet muligt. Spillemæssigt har Kroatien overrasket positivt.

Henrik Liniger: Kroatien - både spillemæssigt og pointmæssigt.

Marco de los Reyes: Det har været, at der er så mange af de såkaldte små fodboldnationer, der har klaret sig langt bedre end ventet. Alle de bundseedede hold har faktisk vundet, og ingen havde forudset, at Island, Irland og Nordirland alle ville være med i 1/8-finalerne. At Wales er med her er mere ventet, og Gareth Bale og Co. er også stærkt på vej i kvartfinalerne.

Andreas Kraul: Østrig har skuffet helt vildt. De så utrolig spændende ud, men faldt helt sammen personificeret i David Alaba, der ikke ville sparke straffe mod Island.

Henrik Liniger: Østrig. Så megen hype, så lidt kvalitet.

Marco de los Reyes: De mange problemer, der har været med diverse landes fodboldbøller. Især de russiske hooligans’ opførsel har været ødelæggende. Jeg havde slet ikke troet, at der til en slutrunde igen vil være så store problemer af den karakter.

Andreas Kraul: At nordirske Michael O’Neill kunne tage røven på Ukraine, skifte et halvt år og sikre – undskyld Nordirland – et af EM’s dårligste hold en plads i 1/8-finalen er bare godt trænerarbejde.

Henrik Liniger: Michael O’Neill fra Nordirland skiftede fem mand og vandt over Ukraine og det gav en billet til 1/8-finalerne.

Marco de los Reyes: Kroatiens landstræner Ante Cacic havde til kampen mod Spanien ændret sit hold på hele fem pladser i forhold til opgøret forinden mod Tjekkiet. Til dels fordi Luka Modric og Mario Mandzukic begge var skadet. Alligevel lod han sit mandskab gå efter en uventet sejr, hvilket lykkedes. Dermed er Kroatien nu endt i lette halvdel i knald eller fald-runden.

Andreas Kraul: Payets thunderstrike i åbningskampen sidder stadig i kroppen på mig.

Henrik Liniger: Marek Hamsiks 2-0-scoring i Slovakiets sejr over Rusland.

Marco de los Reyes: Det var Dimitri Payets langskudsmål i åbningskampen. Det var flot, og så får det en særlig aura, at det blev scoret til allersidst, hvilket betød, at værtsnationen med en 2-1-sejr fik en perfekt start på slutrunden.

Andreas Kraul: Det hjerte som mange hold og tilskuere har optrådt med har været fantastisk og viser berettigelsen af landsholdsfodbold. Island indrammer det, men mange andre lande har givet mig kuldegysninger undervejs.

Henrik Liniger: Debatten om turneringsstrukturen. Det var fantastisk at 23 af de 24 hold stadig havde chancen for at gå videre inden 3. indledende spillerunde, men det er en diskussion værd, om det går ud over underholdningen rent spillemæssigt.

Marco de los Reyes: Det har været, at knald eller fald-runden er knækket over, så Frankrig, Tyskland, Spanien, Italien og England alle er endt i samme halvdel, så kun et af de hold kan komme i finalen. Det er aldrig før set, at de store forhåndsfavoritter alle endt i samme halvdel, og derfor kommer der til at ske ting og sager, som ingen havde regnet med inden slutrunden.