Oprør indefra i dansk idræt: Er den populære sportsgren padel ved at kannibalisere tennis?

Dansk Tennis Forbund vil satse på den hurtigt voksende sportsgren padel. Men det vækker bekymring i flere tennisklubber.

Der er opstået store uenigheder mellem padel- og tennsspillere i Danmark om, hvor padelsporten hører hjemme. (Foto: Anders Bjurö/TT/Ritzau Scanpix)

Det er en åbenlys succeshistorie. Padel er de seneste år stormet frem som en af de hurtigst voksende sportsgrene herhjemme.

Men lige nu skaber padel stor utilfredshed og magtkampe i dansk idræt.

Først blev Danmarks Idrætsforbund, DIF, beskyldt for at forsøge at aflive padelsporten, fordi DIF for nuværende har afvist at optage Dansk Padel Forbund og i stedet har tildelt ansvaret for den unge sportsgren til Dansk Tennis Forbund, DTF.

- Tennisforbundet vil ikke have padel for at udvikle sporten. De har lagt deres klamme hånd på sporten for pengenes skyld. De vil kun have padel for at få flere medlemmer. De vil gøre padel til en andenrangssport til tennis, siger Frederik Bentler, næstformand i Dansk Padel Forbund.

Og nu viser det sig, at det ikke kun er padelspillerne selv, som er bekymrede.

Flere danske tennisklubber, som DR Sporten har talt med, er bekymrede over, at Dansk Tennis Forbund har valgt at satse på padel.

Det er blandt andet holdningen i Aalborg Tennisklub, fortæller formand, Mads Brix.

- Det er svært at finde nogen, der synes, at det går skidegodt i dansk tennis lige nu. Derfor bør DTF koncentrere sig om tennis i stedet for også at begynde at engagere sig i padel, siger Mads Brix.

Samme holdning har Kai Holm, som er formand for Fyens Tennis Union, der repræsenterer 32 af landets tennisklubber.

- Jeg ser store udfordringer i de mindre tennisklubber. DTF bør her og nu bruge alle sine kræfter på tennis. Den indsats, man vil bruge på padelsport, burde blive brugt på at fastholde og rekruttere tennisspillere, siger Kai Holm.

- Mange tennisklubber mister lige nu tennismedlemmer, men har alligevel haft fremgang på grund af padelspillere. Isoleret set er det jo ikke godt for tennis. Hvis vi fokuserer for meget på padel, risikerer vi at kannibalisere på tennisudviklingen.

For få uger siden fik Dansk Tennis Forbund en såkaldt aktivitetgodkendelse til padel af Danmarks Idrætsforbund. Det betyder, at Dansk Tennis Forbund nu står for at drive sporten videre i DIF-regi. Men flere danske tennisklubber mener, at det kan være til skade for både tennis og padel. (Foto: © Edgar Su, Ritzau Scanpix)

Sådan et scenarie har blandt andet udspillet sig i Tåsinge Tennis og Padel Klub. Klubben, som oprindeligt var en rendyrket tennisklub, har meldt sig ud af DTF, fordi padel er blevet den dominerende sport.

- Vi har 500 medlemmer, og 95 procent af dem ejer ikke en tennisketsjer, siger formand for Tåsinge Tennis og Padel Klub, Anders Kirkebæk Müller.

Formand for Dansk Tennis Forbund, Henrik Thorsøe Pedersen, afviser, at forbundets engagement i padel risikerer at opsluge tennissporten indefra.

- Jeg ser det ikke fra den vinkel. Vi har taget padel til os for at gøre det til en del af foreningslivet. Det er svært at sige, om der sker en kannibalisering. Det er omkring 50 tennisklubber i dag, som også har padelbaner. Det, tror jeg, ville være sket uanset, om Dansk Tennis Forbund var involveret i sporten eller ej, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Men bør det ikke være Dansk Tennis Forbunds opgave at sikre, at padelsportens vækst ikke sker på bekostning af tennis?

- Det er vores forventning, at det ikke kommer til at ske. I nogen klubber ser vi, at der både kommer flere padel- og tennisspillere til. Så vi har de positive briller på og tror på, at padel og tennis kan udvikle sig sammen.

Af principielle årsager er padel ikke blevet en del af Aalborg Tennisklub, fortæller formanden, Mads Brix. Kønsfordelingen, medlemsfastholdelse og etablering af bedre indendørs faciliteter, så tennis kan blive en helårssport i Danmark i stedet for en halvårssport, er nogle af de udfordringer, Mads Brix mener, at tennisdanmark skal fokusere på frem for udvikling af padel.

Derfor undrer det ham, at Dansk Tennis Forbund har besluttet at engagere sig i padel, uden at det er blevet besluttet af medlemmerne på en generalforsamling.

- Det er i bund og grund et demokratisk brist af dimensioner. Padel er i stedet blevet sneget ind af bagvejen, siger Mads Brix.

En kritik, som afvises af Dansk Tennis Forbund.

- Vi har også taget andre former for tennis ind i Dansk Tennis Forbund, uden at det har været til afstemning. Blandt andet beach tennis, som vi har haft på programmet i over ti år, siger DTF-formand, Henrik Thorsøe Pedersen.

Den forklaring køber formand i Aalborg Tennisklub, Mads Brix, ikke.

- Padel er en sport i sin egen ret, med sin egen identitet. At padel skulle være en afart af tennis, som DTF påstår, virker mest af alt som en efterrationalisering for at mase padel ind hos DTF. Sporten er bedre tjent med at blive drevet af sit eget forbund, siger Mads Brix.

Dansk Tennis Forbund er hverken medlem af det europæiske eller det internationale padelforbund. Det er Dansk Padel Forbund derimod.

Formand for Tisvilde Tennis og Padel Klub, Ilse Johannesen, forstår derfor ikke, at DTF insisterer på at drive padel i stedet for at overlade det til Dansk Padel Forbund.

Tidligere i år var Ilse Johannesen nomineret til årets ildsjæl i Dansk Tennis Forbund.

- Det virker helt forkert det her. Padelforbundet bør repræsentere padel, og tennisforbundet bør repræsentere tennis. Padel er ikke bare en afart af tennis. Det er sin egen sportsgren. Så selvfølgelig skal det være to selvstændige forbund, som hver især varetager sin egen sportsgrens interesser, siger Ilse Johannesen.

Antallet af padelbaner er de seneste år steget markant i Danmark. (Foto: © Joachim Ladefoged)

Dansk Tennis Forbund har engageret sig mere og mere i padel de seneste år. Til sådan en grad at DTF i dag har rene padelklubber uden tennisbaner optaget som medlemmer. På DTF’s generalforsamling tidligere i år forklarede Henrik Thorsøe Pedersen, at DTF havde fået det juridisk vurderet.

Den juridiske vurdering har Mads Brix fra Aalborg Tennisklub bedt om at få udleveret. Men det har DTF afvist.

- Det er demokratisk betænkeligt, at der på en generalforsamling argumenteres med baggrund i et materiale, som man ikke ønsker at offentliggøre. Der mangler transparens, siger Mads Brix.

Til DR Sporten fortæller DTF-formand, Henrik Thorsøe Pedersen, at den juridiske vurdering er foretaget af Danmarks Idrætsforbund.

- Det er en mailkorrespondance mellem vores direktør og DIF, hvor der også står andre ting, som gør, at vi ikke bare kan udlevere det. Så ville vi skulle lave en mere officiel henvendelse til DIF. Det her er en mail med flere punkter, som også indeholder personlige oplysninger i forhold til nogle helt andre ting, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Kan I se ikke bare tage den relevante del ud af mailkorrespondancen og udlevere det for dokumentationens skyld?

- Jeg kan ikke se, at man kan bruge det til noget, hvis vi bare tog noget cut and paste fra en mail, hvori der står, at det er vurderet til at være juridisk i orden.

På årets generalforsamling for fire måneder siden efterlyste Mogens Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Taarbæk Tennisklub, en skriftlig redegørelse fra DTF om, hvorfor og hvordan padel skal være en del af dansk tennis.

Et forslag, som Joakim Thöring, bestyrelsesmedlem i Dansk Tennis Forbund med ansvar for padel, på generalforsamlingen kaldte ’en glimrende idé’, som DTF ’måtte tage til sig’.

Lige siden har Taarbæk Tennisklub afventet en skriftlig redegørelse fra DTF, oplyser klubben til DR Sporten.

Hvordan er den skriftlige redegørelse, som blev drøftet på generalforsamlingen, undervejs?

- Mig bekendt er det ikke blevet lovet, at der skulle laves en skriftlig redegørelse, siger Henrik Thorsøe Pedersen.