Kan padel og tennis splejses? Danmarks Idrætsforbund beskyldes for at maltraktere og aflive nye sportsgrene

Dansk Padel Forbund og Dansk Tennis Forbund er endt i åben krig om millioner af kroner og sportens sjæl.

Er padel en afart af tennis, eller er det to vidt forskellige sportsgrene? Det spørgsmål skaber lige nu stor kontrovers i toppen af dansk idræt (Grafik: Diede Linnet van de Mosselaar)

Over 300 millioner kroner årligt modtager Danmarks Idrætsforbund, DIF, til at styrke og udvikle dansk idræt. Men i stedet for at udvikle er DIF begyndt at afvikle, endda ligefrem aflive, sportsgrene i Danmark. Sådan lyder anklagen fra Dansk Padel Forbund.

En skarp kritik, som udspringer af, at DIF officielt har besluttet at placere ansvaret for padelsport i Danmark hos Dansk Tennis Forbund.

- Det svarer til, at man slog badminton og tennis sammen. Det er to vidt forskellige sportsgrene. Det giver ingen mening. Padelsporten har brug for et selvstændigt forbund for at fortsætte den positive udvikling. Men som nyt forbund er vi blevet kværnet af DIF, siger næstformand i Dansk Padel Forbund Frederik Bentler.

Padel er de seneste år blevet en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark.

For at følge med og understøtte udviklingen har padelforbundet søgt om optagelse som specialforbund i Danmarks Idrætsforbund, som hvert år fordeler over 200 millioner kroner ud mellem sine specialforbund.

Men 'Danmarks Idrætsforbund kvæler nye sportsgrene frem for at hjælpe dem frem’, siger Frederik Bentler, efter at Dansk Padel Forbund i mere end et år har søgt om optagelse i DIF uden resultat.

I stedet har DIF nu indgået aftale med Dansk Tennis Forbund om at drive padelsporten videre.

Desto flere medlemmer et specialforbund har, desto flere støttekroner modtager forbundet fra DIF. Derfor vil padelsportens store vækst også betyde flere penge til tennisforbundet, som nu har fået ejerskab over padelsporten i DIF-regi.

- Tennisforbundet vil ikke have padel for at udvikle sporten. De har lagt deres klamme hånd på sporten for pengenes skyld. De vil kun have padel for at få flere medlemmer. De vil gøre padel til en andenrangssport til tennis, siger Frederik Bentler.

Joakim Thöring, bestyrelsesmedlem i Dansk Tennis Forbund med ansvar for padel, afviser blankt over for DR Sporten, at tennisforbundet er gået ind i padelsporten for pengenes skyld. Det er for helhjertet at understøtte padelsportens vækst, understreger han.

Det sætter Dansk Padel Forbund spørgsmålstegn ved. Var DIF’s såkaldte aktivitetsgodkendelse af padel gået til padelforbundet, ville pengene krone for krone blive brugt på padelsport. Men når pengene nu kanaliseres over i tennisforbundet, er Dansk Padel Forbund bekymret for, at nogle af de støttekroner, som skulle være brugt på padel, ender med at blive brugt på tennis.

Endnu en påstand, som afvises af Joakim Thöring fra Dansk Tennis Forbund.

- Findes der en bankkonto, der hedder padel-kontoen, hvor det bliver vurderet, hvordan pengene går ind og ud af den konto? Nej, det gør der ikke. Findes der en rigtig fin checks and balances service mellem specialforbundene og DIF? Ja, det gør der. Så det, man committer sig til over for DIF, i forhold til hvordan man forvalter støttekroner og tilskud, skal man stå til regnskab for.

Et alternativt tag-selv-bord?

Det er ikke første gang, at DIF kritiseres for at forsømme nye fremadstormende sportsgrene i Danmark.

DR Sporten har talt med direktøren i Esport Danmark og formanden i Dansk MMA Forbund, som repræsenterer to unge sportsgrene i stor vækst i Danmark. Begge beretter, at de som forbund er blevet mødt af kontante afvisninger fra DIF om muligt medlemskab.

For nuværende har Dansk MMA Forbund opgivet forhåbningen om DIF-medlemskab, mens Esport Danmark er i forbedret dialog med DIF, lyder det.

Ikke siden 2006 har DIF optaget et nyt, permanent specialforbund. Dansk Padel Forbund mener, at forklaringen er simpel. DIF’s bestyrelse er valgt af de eksisterende 62 specialforbund i DIF. Og de har ingen interesse i, at der optages nye specialforbund. For et 63. specialforbund vil betyde, at de eksisterende specialforbund skal til at dele støttekronerne i flere og mindre portioner.

- DIF er en familie. Det ord har vi hørt så tit fra DIF’s ansatte selv, og det burde næsten udtales på italiensk. Eller russisk. DIF’s formål forekommer først og fremmest at pleje egne familiemedlemmer frem for at sikre udviklingen af nye sportsgrene, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Padel Forbund.

- DIF sikrer stort set et tag-selv-bord hos deres medlemmer til at overtage, spise og/eller aflive nye sportsgrene og disses forbund. Med fuld økonomisk støtte fra DIF.

En beskyldning om økonomisk protektionisme, som afvises af DIF-formand Hans Natorp.

- Det er en ærgerlig anklage. Og den står i diametral modsætning til de møder, der har været mellem padelforbundet og DIF. Jeg synes, det er mærkeligt, at padelforbundet har den opfattelse.

Antallet af padelbaner er de seneste år steget markant i Danmark. (Foto: © Joachim Ladefoged)

Siden 2018 har Dansk Surf & Rafting Forbund, DSRF, været optaget midlertidigt som specialforbund i DIF, fordi surfing er blevet en olympisk disciplin, og reglerne foreskriver, at OL-discipliner skal være medlem af de nationale idrætsforbund.

Længe før det havde DSRF dog forsøgt at blive permanent DIF-medlem, men stødte på lignende udfordringer, som padelforbundet gør nu, fortæller DSRF-formand Jakob Færch.

Surf-disciplinen stand up paddle er de senest år blevet en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark. Men fordi Dansk Kano og Kajak Forbund begyndte også at engagere sig i den populære surf-disciplin, komplicerede det Dansk Surf & Rafting Forbunds forsøg på at blive optaget i DIF.

- Vi blev også forsøgt smeltet sammen med andre forbund, da vi i sin tid bankede på DIF’s dør. Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om DIF helt objektivt er en sammenslutning, som arbejder for den brede udvikling af idrætten i Danmark, eller om det er en sammenslutning, der har interesseorganisationerne og de eksisterende medlemmer som det vigtigste først og fremmest, siger Jakob Færch.

De danske tennisspillere kan nu se frem til at få selskab af flere padelspillere i klubberne. (Foto: © Jason reed, Scanpix Denmark)

Fem års-reglen forklarer kontrovers

Dansk Tennis Forbund har fået DIF’s aktivitetsgodkendelse for padelsport, selvom padel ikke er nævnt i tennisforbundets vedtægter. Dansk Tennis Forbund er heller ikke medlem af de store internationale padelforbund, som Dansk Padel Forbund er det.

Ifølge DIF-formand Hans Natorp giver det god mening, at tennisforbundet modtager støttekroner for at drive padelsport, samtidig med at DIF ikke har imødekommet padelforbundets ønske om optagelse som specialforbund.

DIF har nemlig en regel om, at forbund skal have eksisteret i mindst fem år, før de kan optages som specialforbund. Dansk Padel Forbund er lige fyldt fire år.

- Vi har vurderet, hvordan vi bedst har mulighed for at understøtte padelsporten lige nu. Vi vil ikke sidde på hænderne i skødet og ikke gøre noget. Samtidig er vi bundet af vores regler og vedtægter, og derfor er vores mulighed i dag at kanalisere ressourcer ud igennem Dansk Tennis Forbund, siger Hans Natorp.

- Det står ikke mejslet i sten i al fremtid, men det er det, vi kan gøre lige nu, hvor vi har mere fokus på, hvordan vi understøtter miljøet, end hvordan vi understøtter organisationer. Jeg afviser ikke, at sporten for fremtiden kan komme til at ligge hos padelforbundet.

En udmelding, som dog ikke ændrer på Dansk Padel Forbunds utilfredshed, siger næstformand Frederik Bentler.

- Jeg tror ikke på, at DIF vil omgøre beslutningen i fremtiden. Den fem års-regel burde afskaffes. Problemet er, at vi ikke får lov til at etablere os, før der er et gammelt forbund, der hiver tæppet væk under os. Det giver ingen mening at lægge padel hos tennisforbundet. Vi har gjort uendelig meget mere for padelsporten, end Dansk Tennis Forbund har gjort.

Joakim Thöring, bestyrelsesmedlem i Dansk Tennis Forbund med ansvar for padel, forsikrer dog, at padelsporten har fundet et godt hjem i tennisforbundet.

- Vi været ombord i padel, siden det begyndte at spire i Danmark. Derfor er det en naturlig krølle for os officielt at få den blåstempling på vores aktiviteter og satsning, som vi nu har fået fra DIF. Vi er de rigtige, fordi vi er et stort velfungerende forbund under DIF, som har en lang række muskler og kompetencer, der kan komme i spil.