Først var det den danske OL-guldvinder i svømning, Pernille Blume, der fik lækket personlige data fra OL i Rio.
Siden kom turen fredag også til den danske svømmer Jeanette Ottesen.
Her fremgik det via en hackergruppes offentliggørelse af Jeanette Ottesens data, at danskeren to gange under OL blev testet positiv for brug af astmamidlet terbutalin.
Anti Doping Danmark bekræfter overfor DR Nyheder, at Jeanette Ottesens personlige oplysninger er blevet lækket.
Havde tilladelse til at bruge det
Det er den russiske hackergruppe Fancy Bear, der igen har lækket data om OL-deltagere, ligesom tilfældet var med Pernille Blume.
På gruppens hjemmeside ligger oplysningerne om Ottesen, og det fremgår, at danskeren havde dispensation til at benyttet astmamidlet, som tilfældet også var for Pernille Blume.
Materialet er hacket fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada), og det offentliggjorte materiale viser, at Jeanette Ottesen har en såkaldt TUE, som står for therapeutic use exemption, og som er en dispensation til at benytte et stof.
Jeanette Ottesen er i besiddelse af en tilladelse til at bruge terbutalin seks gange om dagen ved at benytte en inhalator.
Tilladelsen er givet 15. juni 2010, og den løber frem til juni 2018, viser dokumenterne i det offentliggjorte materiale.
Ottesen er ikke mærket
Jeanette Ottesen er ikke synderligt mærket af, at hendes sundhedsdata er offentliggjort af russiske hackere.
- Jeg har mit på det rene. Det rører mig ikke på nogen måde. Det er pudsigt, at det kommer fra Rusland. Det er lidt sjovt, siger Jeanette Ottesen til TV2 Sport.
Fancy Bear begyndte for et par dage siden af offentliggøre fortrolige sundhedsdata fra en række atleter, og det ramte i første omgang blandt andre den danske svømmer Pernille Blume.
Også prominente navne som den amerikanske tennisstjerne Serena Williams, samt de britiske cykelryttere Bradley Wiggins og Chris Froome blev forleden ramt af hackernes aktion.
Da offentliggørelsen af de personlige data forleden ramte Pernille Blume, udtrykte den 22-årige guldvinder stor ærgrelse.
- Det er ikke i orden. Man føler sig lidt som et offer for et politisk plot, som er meget større. Jeg er kommet med i det og er blevet en del af det uden at have gjort noget forkert, lød det fra svømmeren, der i 2010 fik konstateret astma.
Mange sportsfolk bruger astmamedicin
Charlotte Suppli Ulrik, der er klinisk professor ved Lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital forklarede, at det ikke er usædvanligt, at en elitesvømmer benytter sig af astmamedicin.
- Mange sportsfolk har anstrengelsesudløst astma. Det vil sige, de får deres astmasymptomer, fordi luftvejene trækker sig sammen, når de er ude at svømme meget, sagde hun.
Anti Doping Danmarks (ADD) direktør, Michael Ask, forklarede ved samme lejlighed, at der arbejdes på sikkerheden efter hackergruppens offentliggørelser.
- Vi er i tæt dialog med både Wada, IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) og vores kolleger fra USA, som var de første ofre, i forhold til at få datasikkerheden skærpet yderligere, sagde Michael Ask.
/ritzau/