Ni danske atleter havde dispensation til medicin ved OL i Rio

Nogle sygdomme kræver, at man tager medicin, som er på dopinglisten.

Anti Doping Danmark oplyser til DR Nyheder, at ni danske OL-atleter havde fået dispensation til ellers ulovlige præparater ved OL i Rio. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

Ni danske OL-atleter havde en såkaldt TUE-attest under OL i Rio, bekræfter Anti Doping Danmark til DR Nyheder.

I alt deltog 120 danske atleter plus seks reserver ved legene i Rio.

En TUE-attest (Therapeutic Use Exemption red.) giver udøveren dispensation for at behandle sin sygdom med et præparat, der ellers figurerer på Wada’s dopingliste.

- Det er et almindeligt omfang, når vi sammenligner antallet i de andre nordiske lande. Der er nogle sygdomme, som kræver, at man tager noget medicin, som er på dopinglisten. Derfor han man sat et system i værk, som giver dispensation til udøvere, selvom de har sygdomme, siger Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark.

Her nævner han astma og ADHD som sygdomme, hvor der oftest gives dispensation til medicin, som ellers optræder på Wada's dopingliste.

Den formentlig russiske hackergruppe Fancy Bear lækkede i dag Pernille Blumes og 24 andre OL-atleters fortrolige medicinoplysninger, som gruppen har hacket sig adgang til i Wada’s systemer.

I datalækket fremgår det, at Pernille Blume er testet positiv for stoffet Terbutalin, men netop det stof har den danske guldsvømmer fået tilladelse til at bruge af det internationale svømmeforbund FINA, fordi hun lider af astma, hvilket også fremgår af lækket.

Hvem de andre danske atleter er, og hvilke præparater de har fået dispensation til at benytte, oplyser Anti Doping Danmark naturligvis ikke, da der er tale om personfølsomme oplysninger.