DR-dokumentaren 'Svømmestjerner – Under overfladen' viser, hvordan højt profilerede landstrænere over to årtier nedgjorde nogle af Danmarks allerstørste svømmestjerner med nedladende kommentarer og offentlige vejninger.
Flere danske svømmere har åbent fortalt om det miljø, som den australske toptræner Mark Regan tog med sig ind på det nationale træningscenter i Farum, da han blev ansat af Dansk Svømmeunion i 2003.
Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF), gav mandag aften i Fodboldmagasinet sit syn på, at Dansk Svømmeunion i syv år har brudt sine egne retningslinjer, og her var talen klar.
- Det berører mig dybt
- At der er nogle trænere, som har haft den her adfærd, det er dybt forkasteligt. Især på den baggrund at elitesport er en sektor, som er så udsat for spiseforstyrrelser, da der er stort fokus på præstationer, krop og vægt, lød det fra Morten Mølholm.
Vil indkalde specialforbund
De danske svømmeres historie kan være med til at hjæpe både eliteatleter og trænere i fremtiden.
I hvert fald vil DIF nu sætte ekstra stort fokus på, at historien ikke kommer til at gentage sig, lød det mandag aften fra Morten Mølholm, som nu vil gå aktivt til værks i kampen for at sikre sig sunde elitemiljøer på tværs af sportsgrene.
- Nu vil vi indkalde samtlige 62 specialforbund til en snak om, hvad de gør på det her område.
- Vi har et godt beredskab i dansk idræt på den forebyggende og behandlende del, men vi må også bare erkende, at vi har et stort problem. Vi skal blive bedre til at få vores viden ud til klubber og trænere, så de kan få noget viden om det her.
- Det her er grove trænereksempler, men der kan også være eksempler på trænere, som ikke gør noget særligt alvorligt eller ondt, men alligevel trigger nogle ting, fordi de ikke ved, hvordan de skal opføre sig over for unge piger i sådan en situation, og det vil vi sætte ekstra skub på nu, lød det fra Morten Mølholm.