For omtrent halvanden måned siden opfordrede Den Internaionale Olympiske Komité (IOC red.) til, at alle idrætsforbund og arrangører af sportsbegivenheder bør udelukke atleter og ledere fra Rusland og Belarus som følge af den russiske invasion af Ukraine.
Mange forbund har siden fulgt op på opfordringen og udelukket atleter og ledere fra de to nationer.
Men i IOC er fire russere stadig medlemmer. Det gælder blandt andet den tidligere stangspringer Yelena Isinbayeva, der er dobbelt OL-guldvinder og syvdobbelt verdensmester.
Stod det til Hans Natorp, der er formand for Danmarks Idræts Forbund (DIF), skulle hun og de fire andre russeres medlemskab dog suspenderes, fortalte han i marts.
At den tidligere stangspringer samt de tre andre russeres medlemskab ikke er blevet midlertidigt ophævet, forsvarer IOC dog nu over for mediet insidethegames.
- Ifølge de olympiske retningslinjer er IOC-medlemmerne ikke repræsentanter for deres land i IOC, siger IOC-talspersonen
- De er tværtimod valgt ind som individer af IOC, og derefter uddelegeret som ambassadører for IOC til sportsorganisationerne i deres land.
Formelt set har IOC fuldstændig ret i deres argumenter, fortæller Hans Natorp til DR Sporten. Medlemmerne bliver udvalgt individuelt og er repræsentanter for IOC i deres respektive lande og ikke omvendt.
Men Hans Natorp mener fortsat, at IOC bør suspendere russiske medlemmer midlertidigt.
- Alle repræsentanter for det officielle Rusland, hvor Putin kan gå ind og sige, at de har relationerne intakte - dem skal vi have lagt på is, siger han.
Det handler nemlig om, at Rusland og Putin ikke skal have mulighed for at vise, at alt er normalt, fortæller han.
- Vores holdning i Danmark er, at alt hvad Putin og staten Rusland kan bruge til at vise normalitet, det skal vi have fjernet.
Som DIF-formand kan Hans Natorp dog ikke direkte påvirke beslutningsprocesserne i IOC. Det kan det afgående IOC-medlem Poul-Erik Høyer derimod, og i marts fortalte han, at en suspendering godt ’kunne være det næste skridt’.
’Ser dobbeltmoralsk ud’
En suspendering vil dog bryde med IOC’s princip om at holde sport og politik adskilt, fortæller DR Sportens kommentator, Henrik Liniger. Derfor er situationen kompleks.
- IOC holder sig jo et eller andet sted hævet over det politiske. Hver gang der er en konflikt, er der så en eller anden, der kan komme løbende og sige, at så skal den ene eller anden ud. Og det gør man så ikke, fordi man ikke hele tiden vil stå i den situation, siger han.
Organisationens princip om, at man repræsenterer sig selv og ikke landene, bliver dog uden tvivl udfordret af den nuværende situation, fortæller Henrik Liniger.
- De regler er måske ikke særligt gearede til lige præcis den situation, verden står i, og sporten står i lige nu.
For når IOC har lavet så markant en udmelding, som de gjorde med anbefalingen om udelukkelse af russiske atleter og ledere, kommer det til at se mærkeligt ud, at de fortsat selv har russiske medlemmer, mener han.
- Når man har så massiv en situation som i Ukraine, så kommer det til at se mærkeligt og dobbeltmoralsk ud, fordi de selv har været relativt klare i udmeldingerne om, at russiske atleter ikke må være med.
Derfor vil presset nu være på de russiske medlemmer, der over for IOC skal bevise, at de ikke repræsenterer Rusland, men den olympiske bevægelse, fortæller han.
Om der kommer ændringer, er dog svært at spå om, men ifølge IOC selv er det ikke helt udelukket.
- Samtidig fortsætter IOC med at overvåge situationen nøje og forbeholder sig retten til at tilpasse foranstaltningerne afhængigt af den videre udvikling, lyder det.
Samtidig fortæller desuden, at der lige nu ikke bliver afholdt møder, hvor russiske IOC-medlemmer deltager.
DR Sporten har kontaktet IOC for at få en kommentar, men de har endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.