Sportschef råber op efter opsigelse: 'Team Danmark er ved at afvikle sejlsporten'

Sportschefen frygter konsekvenserne for Team Danmarks prioritering af sejlunionen.

Anne-Marie Rindom (t.v.) vandt sølv ved OL, men sportschefen tror, at det fremover bliver sværere at vinde medaljer for de danske sejlere. (Foto: © Sebastien Nogier, Ritzau Scanpix)

Thomas Jacobsen har som sejler vundet OL-guld i soling-klassen, siden været sportschef for Dansk Sejlunion igennem 14 år og i den tid været med til at hjemtage flere VM- og OL-medaljer til Danmark.

Fremover bliver det dog ikke ham, der skal lede de danske sejlere mod succes.

Fredag meldte Dansk Sejlunion ud, at man har opsagt samarbejdet med Thomas Jacobsen på grund af et ønske om "friske øjne i opbygningen af et nyt sportsligt setup".

Sejlads er den sport, Danmark historisk set har vundet flest OL-medaljer i, 32 i alt.

Alligevel føler Thomas Jacobsen sig lettet over at blive fritaget for fremtidig tjeneste, siger han til DR Sporten.

Han mener nemlig, at Dansk Sejlunion ikke længere bliver prioriteret tilstrækkeligt af Team Danmark - og vil desuden ikke stå på mål for Team Danmarks nye medaljestrategi, som blev præsenteret kort efter OL, og hvor de økonomiske midler tildeles en smallere skare af atleter.

- Team Danmark er ved at afvikle sejlsporten igennem det pres, der har været de sidste par år.

- Jeg kan mærke, det kommer til at ske, og det har jeg kunnet i et stykke tid. Det er jeg ked af på sportens vegne, men jeg er lettet over, at det ikke er på min vagt, det sker. Det bliver den nye administration, der skal stå for det. Det bliver tungt arbejde, siger han.

Ved OL i Sydney var Thomas Jacobsen (til venstre) selv med til at vinde en OL-guldmedalje. Den vandt han i soling-disciplinen sammen med skipper Jesper Bank (i midten) og Henrik Blakskjær (til højre). (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix Nordfoto)

Sportsdirektør i Team Danmark Lars Balle Christensen kan ikke genkende, at dansk sejlsport ikke bliver prioriteret.

Han fortæller, at sejlunionen ved de seneste olympiader har været et af de forbund, der har været prioriteret allerhøjest, men at man på grund af skuffende resultater ved det netop overståede OL står ved en brydningstid.

- Når vi ser tilbage på den investering, vi har lagt i forbundet i den seneste olympiade, er vi et stykke fra de målsætninger, Thomas selv var med til at sætte.

- Sejlunionen havde én atlet, der sejlede medal race og tog en medalje. Resten var lidt derfra. Det er ikke det vante billede, vi har af Sejlunionen, så derfor er vi nødt til at have en dialog med dem om, hvad vi kan gøre for igen at blive konkurrencedygtige i mere end én disciplin, siger Lars Balle Christensen.

Fra verdensklasse til elite?

Ved OL i Paris vandt Anne-Marie Rindom sølv, mens ingen af de øvrige sejlere formåede at sejle metal hjem til Danmark.

Det var ikke tilfredsstillende, og i implementeringen af den nye medaljestrategi, har man derfor nu en dialog om, hvorvidt Dansk Sejlunion skal klassificeres som et verdensklasseforbund eller et eliteforbund, som er kategorien under. Og det kan få indflydelse på midlerne, forbundet får stillet til rådighed.

- Vi har lavet en analyse, der viser, at det ser ud som om, de ryger et trin ned. Men det er for tidligt at sige. For at være verdensklasseforbund skal man have mere end én atlet, der har tydeligt medaljepotentiale, siger Lars Balle Christensen.

Johan Søe var en af de danske sejlere, der ikke vandt en medalje ved OL. (Foto: © LISI NIESNER, Ritzau Scanpix)

Det vil dog få konsekvenser at deklassere sejlunionen, tror Thomas Jacobsen.

Han frygter, at strategien kan komme til at koste talentudviklingen og dermed medaljemulighederne på lang sigt.

- Man dykker ikke ned og ser på kvaliteten af atleterne, og det strider mod mit værdisæt, siger han.

Brug for friske øjne

Direktør i Dansk Sejlunion Anders Kristensen er ligesom Lars Balle Christensen ikke enig i, at dansk sejlsport er under afvikling.

Han medgiver dog, at Team Danmarks strategi kommer til at udfordre unionen.

- Sejlsporten er en stærk og stolt idræt. Men der er ingen tvivl om, at Team Danmarks nye støttekoncept vil udfordre os som union.

- Vi skal tage større ansvar for det næste lag, fordi Team Danmark kommer til at støtte smallere, siger han.

Det er også netop arbejdet med næste lag - talenter og samarbejdet med klubberne - der ligger til grund for ønsket om et nyt sportsligt setup og opsigelsen af Thomas Jacobsen, fortæller Anders Kristensen.

- De isolerede topresultater for de allerbedste har været fint, men fornyelsen af det, der kommer nede fra, har haft det svært, siger han.

Direktøren i Dansk Sejlunion er derfor nu klar til at se fremad, påbegynde arbejdet for et nyt sportsligt setup i unionen og få det bedste ud af situationen.

- Der kommer altid noget positivt ud af sådanne processer, og det er jeg sikker på, at vi nok skal løse. Men vi er nødt til at have et meget tættere samarbejde med vores klubber.