Ved de olympiske lege i Paris blev det sammenlagt til ni medaljer til Danmark.
Et tilfredsstillende antal, mener Team Danmark, men organisationen vil have mere metal ved OL i Los Angeles om fire år. Derfor har sportschef Lars Balle Christensen allerede nu fremlagt en ny medaljestrategi.
Team Danmark vil i fremtiden tildele de økonomiske midler til en mindre skare, hvor kravet er, at atleten "har potentialet til at gå i top 8 ved OL", forklarer Lars Balle Christensen til DR Sporten.
Det betyder, at en del af de nuværende Team Danmark-atleter potentielt kan miste deres støtte, og det får OL-atleten og 100 meter-sprinteren Simon Hansen op i det røde felt.
- Jeg synes, at det er noget svineri. Ud fra hvad jeg kunne læse, så siger Team Danmark, at man ikke er en skid værd, hvis ikke man kommer i top-8 eller vinder medaljer til OL, siger Simon Hansen.
- OL er det største, men det er 16 dage hvert fjerde år. Vi har EM, vi har VM, vi har store mesterskaber rundt omkring i verdenen. Fortæller I os så, at det ikke betyder noget som helst?
Også OL-triatleten Alberte Kjær Pedersen ser kritisk på den nye strategi, som hun mener, vil gavne de forkerte.
- Jeg tænker, at en del af de atleter, som vinder medaljer nu, godt kan få det til at løbe rundt. Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg får det til at løbe rundt. Og om jeg kan få det til at løbe rundt uden støtte, siger Alberte Kjær Pedersen.
Lars Balle Christensen afviser, at Team Danmark er ligeglade med atleterne.
Men han understreger, at organisationen er til stede for at støtte eliten, og at man i jagten på flere medaljer har ønsket at indsnævre hvem, der befinder sig i den kategori.
- Vi er sat i verden for elitesporten, så vi kan opnå medaljer til Danmark. Og så er vi nødt til at gå ind og prioritere de ressourcer, som vi har.
- Hvis vi skal have medaljer til Danmark, er vi nødt til at understøtte dem, der har det potentiale. Det er dem, som vi i første omgang skal sørge for har de ressourcer, som de skal bruge, siger Lars Balle Christensen.
Ryger støtten?
Med Team Danmarks nye medaljestrategi går flere atleter en usikker fremtid i møde. Simon Hansen nåede ikke langt ved det netop overståede OL, og derfor forventer han at miste sin Team Danmark-støtte frem mod OL i Los Angeles.
- Jeg gjorde det jo ikke godt til OL i forhold til, at jeg ved, hvad jeg kan gøre. Jeg blev nummer 46. Det er jo ikke top-8, så jeg tænker umiddelbart, at jeg bliver smidt på porten, siger Simon Hansen.
Det samme frygter triatleterne Emil Holm og Alberte Kjær Pedersen, som blev henholdsvis nummer 35 og 36 ved OL, og kajakroeren Victor Gairy Aasmul, der røg ud i OL-semifinalen med den danske 500 meter-firerkajak.
Og det kan få store sportslige konsekvenser. Uden økonomisk støtte kan det for triatleten Emil Holm ikke længere løbe rundt at deltage i stævner for landsholdet. Dermed vil han heller ikke kunne kvalificere sig til endnu et OL.
- Helt firkantet kan man sige, at hvis den her støtte forsvinder, så er vi også en masse atleter, der forsvinder. Det er ikke kun mig, som det vil gøre sig gældende for. Uden støtte vil man simpelthen ikke kunne finansiere det at være med, siger Emil Holm.
Han bliver bakket op af kajakroeren Victor Gairy Aasmul.
- På et eller andet tidspunkt har jeg brugt hele min opsparing, og så er jeg nødt til at sige, at jeg ikke kan mere. Ikke fordi jeg ikke har lyst, men fordi det ikke kan hænge sammen længere, siger kajakroeren.
Sportschef i Team Danmark, Lars Balle Christensen, fortæller, at der endnu ikke er blevet truffet en beslutning om, hvem der står til at få mere- eller mindre økonomisk støtte.
Den dialog skal først til at foregå med de enkelte forbund nu.
Nervøs for den næste generation
Da Team Danmark meldte den nye strategi ud, blev den mødt med både skepsis og forståelse fra forbundene. Sportschef i Dansk Forening for Rosport, Thor Juul Kristensen, kaldte det en kortsigtet strategi.
Det samme mener de fire danske atleter. Triatleten Emil Holm er især nervøs for, at den danske talentmasse vil gå tabt, og den bekymring deler sprinteren Simon Hansen.
- Hvis man kun støtter de allerbedste, så gør de det forhåbentlig godt i Los Angeles, men så kan det være, at 75 procent af dem siger stop, og så står der ikke nogle nye klar, siger Simon Hansen.
Lars Balle Christensen er dog langt fra enig i, at det er en kortsigtet løsning. I strategien er der indtænkt et fokus på talentmassen, fortæller han.
- Hvis man tror, at strategien kun har fokus på det næste OL, så er det forkert, for vi har også fokus på næste generation, siger han.
- Vi sørger også for at have fokus på talenterne, der skal være med til at bære resultater efter OL i 2028. Det kræver, at vi er dygtige til at identificere, hvem det er, vi skal understøtte for at hjælpe dem op til at begå sig på øverste senior niveau. Der har vi en opgave foran os i forhold til at identificere dem.