Til februar næste år afholdes vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea. På overfladen er alt godt, men under overfladen truer konflikten mellem Nordkorea og USA med at bryde ud.
Med Nordkoreas missilaffyringer og Donald Trumps retorik overfor Nordkorea, senest ved FN’s generalforsamling, er der i Sydkorea massiv fokus på sikkerhed. Grænsen mellem Nordkorea og Sydkorea er kun 80 km fra de alpine anlæg.
Derfor følger man også fra dansk side med i situationen. Det fortæller Danmarks Idrætsforbunds (DIF) direktør, Morten Mølholm.
- Alt er ikke godt, for der er utrolig meget opmærksomhed omkring situationen. Vi er i løbende kontakt med ambassaden i Sydkorea, siger Mølholm.
- Der er så utrolig meget opmærksomhed omkring den politiske situation og retorikken mellem USA og Nordkorea, og det tager mange kræfter og ressourcer i forhold til, at man skal forholde sig til det, siger han og fortsætter:
- Det tager opmærksomhed omkring det sportslige, og da er det vigtigt, at vores atleter koncentrerer sig om det sportslige. Det er vores opgave at snakke med atleterne og berolige dem. Vi skal ikke gå i panik på baggrund af retorik.
Ingen plan B
Alle faciliteter og infrastruktur i Pyeongchang er færdige, og i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, satser på, at man kan gennemføre vinter- OL i den sydkoreanske by uden problemer.
- Der er ingen plan B, og vi ser frem til legene, siger Mark Adams, som er IOC-talsmand, i forhold til en eventuel aflysning.
Den nordkoreanske repræsentant for IOC, Ung Chang, kan ikke love, at Nordkorea ikke vil gennemføre militære operationer og missilaffyringer under OL.
- Nordkoreas hær er klar til at forsvare vores land. Næste år i februar vil spændingen måske øges, men IOC’s præsident arbejder meget hårdt. Vi er forhåbningsfulde, siger Ung Chang.
Derfor holder DIF ekstra øje med situationen.
- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at OL bliver aflyst. Vores politik er som altid, at vi lytter til udenrigsministeriet og til ambassaden dernede og følger de anbefalinger, vi får derfra, siger Morten Mølholm.
- Vi har også haft andre OL, hvor der har været kontroversielle, eksempelvis menneskerettighederne i Beijing eller de homoseksuelles rettigheder i Sochi. Vi er ikke bekymrede for, om vi kommer til at sende aktive ned til noget utrygt og usikkert.