Efter medaljejagt i Paris kæmper Team Danmark med tomrumsfølelse hos atleter

I Team Danmark samarbejder sportspsykologerne med de nordiske lande om et forskningsprojekt, der skal afhjælpe OL- og PL-blues.

Emma Lund vandt to medaljer ved PL. Den ene af guld. Nu har hun svært ved at sætte sig nye mål. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)

I de seneste fire år har alt og alle i Team Danmark og Parasport Danmark arbejdet mod det samme mål: At atleterne skulle stå så skarpt som muligt for at vinde metal ved legene i Paris.

Det er nu nogle måneder siden, at verdens bedste sportsudøvere forlod den franske hovedstad, og alle de ansatte i de to sportsorganisationer har kunnet puste ud. Det gælder dog ikke sportspsykologerne.

Cykelrytteren Emma Lund, der blandt andet vandt PL-guld i landevejsløbet i Paris, løftede i denne uge sløret for, at hun er ramt af tristesse efter sin ellers store triumf ved legene.

- Jeg føler mig tom indeni. Det her var mit mål, og jeg føler ikke rigtigt, jeg nu har et mål foran mig, sagde Emma Lund torsdag til DR Sporten.

- Jeg bliver rigtig ked af det. Det er ofte, jeg ikke har lyst til at træne. Nu har jeg haft hele oktober, hvor jeg ikke har trænet. Så at skulle begynde igen har været sindssygt hårdt, og jeg har følt, det har været lidt ligegyldigt at skulle træne igen og igen og igen og igen.

Og Emma Lund er bestemt ikke den eneste.

Anders Bendixen er sportspsykolog ved Team Danmark, og han har sammen med sine kolleger været i gang med et stort arbejde, siden den olympiske- og paralympiske flamme blev slukket.

- Vi har tjekket ind med atleterne før, under og efter legene, og så følger vi op her efter legene i to omgange. Det følger den protokol for det forskningsprojekt, som vi prøver at få det her dokumenteret med, siger sportspsykologen til DR Sporten.

Ovenstående indsats er en del af et nyt initiativ, som Team Danmark sammen med de nordiske lande iværksatte med forskningsprojektet i forbindelse med OL og PL i 2024.

Efter legene i Tokyo 2021 vendte næsten en fjerdel af atleterne hjem med OL-blues. For nuværende kan Anders Bendixen ikke fortælle, om antallet af påvirkede atleter er det samme efter legene i Paris. Det kommer forskningsprojektet til at kortlægge.

Sportspsykologens egen oplevelse er dog, at antallet af blues-ramte atleter ligger i samme leje. Det betyder dog ikke, at initiativet ikke virker, mener han.

- Det er ikke sikkert, at initiativet i sig selv handler om at eliminere blues. Det handler måske mere om at være i stand til at hjælpe hurtigere, når det opstår. Det har i hvert fald begge ben, kan man sige, fortæller Anders Bendixen.

BMX-kører Malene Kejlstrup Sørensen blev efter OL i Paris ramt af OL-blues. Nogle gange tænkte hun: "Jeg gider faktisk ikke køre BMX mere". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ingen kan vide sig sikre mod blues

At få rustet atleterne så godt, at OL- og PL-blues kan undgås er ønsketænkning, mener sportspsykologen.

- Der er en almindelighed i det. Når vi har været optaget af noget, der har fyldt vildt meget i ens liv og sportskarriere over en lang periode, og kommer på bagsiden af det, så er der helt naturligt en svær periode, siger Anders Bendixen.

- Derfor er det røvnederen alligevel, men der er noget normalt i det også.

- Efter Tokyo var der i hvert fald nogle håndboldspillere, som sagde, at det var lidt svært at tage sig sammen til en helt almindelig Bundesliga-kamp, når man lige havde spillet en OL-finale, siger sportspsykologen.

Derfor er den klare anbefaling fra Team Denmark, og det har den været længe før, det nye initiativ blev indført: Planlæg tiden efter legene.

- Nogle får det foræret, fordi de starter på et studie. Nogle af PL-atleterne var endda bagud på studiet, fordi det var startet 1. september, og de kom først hjem en uge efter. Så de træder jo lige ind i en virkelighed, hvor der er et fast program hver dag.

- Og så er der nogen, og det er jo også det, som Emma (Lund, red.) giver udtryk for. Hvis ikke der er en fast hverdag at komme hjem til, så kan man have en større sårbarhed overfor, at den der tomrumsfølelse kan få lov at vokse.