Efter 11 olympiske medaljer takker supersprinteren og ligestillings-ikonet af: 'Jeg har fundet fred nu'

Sprinteren Allyson Felix' olympiske comeback, hun er blevet mor, endte med en historisk medaljehøst.

Med guldet i hus blev USA’s Allyson Felix, der løb tur nummer to, samtidig den mest vindende amerikaner på løbebane i OL-historien. Med sin 11. olympiske medalje strøg Felix nemlig forbi sprinterlegenden Carl Lewis, på alletiders amerikanske rekordliste. (Foto: © Lucy Nicholson, Ritzau Scanpix)

Da det amerikanske stafethold for kvinder lørdag sikrede sig guldet i overlegen stil på 4x400 meter-distancen, var det samtidig den 11. olympiske medalje i karrieren, der kom i hus for den 35-årige sprinter Allyson Felix.

Dermed vippede hun Carl Lewis af pinden som den mest vindende amerikanske sprinter i den olympiske historie ‒ sprinter-fænomenet Lewis råder nemlig 'kun' over 10 styks ædelt metal fra de olympiske lege.

Den eneste løber, der har raget flere medaljer til sig i OL-historien, er den finske langdistanceløber Paavo Nurmi, der havde sin storhedstid fra 1920 til 1928.

Dermed er Felix nu også den mest vindende kvindelige løber i olympisk sammenhæng.

- Jeg har fundet fred nu, lød det fra Allyson Felix ifølge nyhedsbureauet AP efter lørdagens guldstafet for USA's kvinde-kvartet.

- Jeg ville bare suge alle indtryk til mig en sidste gang ‒ og det var virkelig vidunderligt, sagde Felix, der nu stopper på toppen som sprinter på verdensplan.

  • Blandt de nye ansigter på USA's stafethold var 35-årige Allyson Felix som med endnu en medalje kunne overhale Carl Lewis som den mest vindende amerikanske atletikudøver ved OL. (Foto: © Lucy Nicholson, Ritzau Scanpix)
  • Da hun fik bronze på 400 meter-distancen for nogle dage siden havde hun også sikret sig titlen som den mest vindende kvindelige atletikudøver i OL-historien. (Foto: © ALEKSANDRA SZMIGIEL, Ritzau Scanpix)
  • Team USA havde skiftet ud på samtlige fire pladser, da der blev løbet om medaljer på 4x400 meter i Tokyo. De leverede varen og vandt i overlegen stil guldet. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)
  • Amerikanerne kom i mål i tiden 3.16,85 minutter. På de næste pladser kom Polen og Jamaica. (Foto: © JAVIER Soriano, Ritzau Scanpix)
1 / 4

I krig med Nike

For to år siden var Felix' karriere ved at lide et alvorligt knæk, da en problematisk graviditet til sidst endte med et akut kejsersnit, som var tæt på at koste både hende og hendes nyfødte datter livet.

2019 var også året, hvor sponsorgiganten Nike truede hende med en markant lønnedgang.

Men dengang gik en determineret og forurettet Felix i en klumme i New York Times i krig med Nike, da hun afslørede, at kontraktforhandlingerne mellem hende og den amerikanske mastodont var gået i stå, efter hun havde født sin datter, Camryn.

Felix kunne som nybagt mor fortælle, hvordan Nike i kontraktforhandlingerne agtede at betale den 70 procent mindre end den tidligere aftale mellem de to parter.

- Hvis jeg, én af Nikes mest markedsførte atleter, ikke kunne sikre mig selv, hvem kan så? skrev Felix i sin klumme.

Felix' opråb skabte trodsreaktioner verden over og tvang nærmest Nike til at skifte holdning. Få måneder senere kunne brandet i hvert fald fortælle, at der for fremtiden ville være 18 måneders sikkerhed for løn og bonus, hvis en atlet blev forældre.

  • Da Allyson Felix fik bronze på 400 meter-distancen for nogle dage siden havde hun også sikret sig titlen som den mest vindende kvindelige atletikudøver i OL-historien. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)
  • Guldet på 400-meteren gik til Shaunae Miller-Uibo fra Bahamas, sølvet gik til Marileidy Paulino fra Den Dominikanske Republik og bronzen blev uddelt til USA's Allyson Felix. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)
  • Kvindernes 400 meter-finale. Allyson Felix (tv.) i hælene på Shaunae Miller-Uibo. (Foto: © Clodagh Kilcoyne, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Kæmper for ligestilling

I 2019 ville Felix ikke længere affinde sig med at tie omkring graviditets-problematikken for atleter.

I Tokyo har Felix med to olympiske medaljer bevist, at intet er umuligt. Og at ønsket om at blive mor på ingen måde er en hindring for at udleve sine drømme og målsætninger som sportskvinde.

- Jeg fortryder intet. Jeg har givet alt til atletikken, og der ingen olympiske drømme, jeg mangler at udleve, sluttede Felix af efter guldtriumfen på 4x400 meter.

Til gengæld har hun stadig planer om at være en aktiv stemme i debatten om ligestilling og kvinders rettigheder ‒ især for kvindelige atleter, der får besked på, at man ikke skal gøre sig forhåbninger om et succesfuldt comeback, hvis først man er blevet gravid.

For det er ikke tilfældet ‒ det er Allyson Felix et levende bevis på.