Danmarks OL-atleter var langt fra at nå medaljemålsætningen.
Sådan lød overskriften undervejs på de netop overståede lege i Paris. Men takket være en solid slutspurt kom den danske delegation op på ni medaljer, to guld, to sølv og fem bronze, hvilket akkurat var inden for målskiven af det forventede antal.
Team Danmark medaljemålsætning lød nemlig på ni til elleve medaljer, og derfor er sportsdirektør Lars Balle Christensen overodnet en glad mand.
- Jeg er supertilfreds med, at vi er lykkedes med den målsætning, vi meldte ud med for en måned siden, siger han til DR.
Men ved både legene i Tokyo i 2021 og Rio i 2016 fik Danmark flere medaljer, end i Paris i 2024. Det selvom Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund sendte det største antal atleter afsted siden 1972, hvor man kun lykkedes med at hente én medalje.
Se og hør Lars Balle Christensen evaluere på OL:
Sportsdirektøren erkender derfor også, at indsamlingen er i den lave ende af det forventede.
- Når vi siger ni til elleve og når ni, er der noget, som ikke er lykkedes, så vi kan ikke være happy go lucky på alt, siger Lars Balle Christensen.
- Cykling kommer ikke helt så godt fra det, som de gjorde i Tokyo af forskellige årsager, men sådan er det altid.
Noget at arbejde på
Derudover kan flere forbund med fordel arbejde mere med at få sportspsykologi implementeret i deres forberedelser til OL i Paris, forklarer Team Danmarks sportsdirektør.
- Der er nogle folk i miljøerne, som ikke har taget det med sportspsykologien helt til sig og åbnet dørene helt op, og det er noget af det, vi skal tage med forbundene, når vi kommer hjem herfra, siger han.
- Det er et fælles ansvar at få den viden implementeret ude i forbundene hos atleterne, så når de står på disse scener, så kan de også bruge den.
DR Sportens kommentator Henrik Liniger sætter her ord på den danske OL-præstation:
Lars Balle Christensen er dog overvejende positiv, og det har han også god grund til at være, mener DR Sportens kommentator Henrik Liniger.
Han er dog også enig med sportsdirektøren, når det kommer til, at sportsgrene som roning og cykling ikke leverede varen.
- Det er noget, som Team Danmark, Dansk Idrætsforbund, de enkelte atleter og forbund er nødt til at kigge på frem mod næste OL, hvor det gerne skal være mere sikkert, om man får en medalje, siger Henrik Liniger.
Det har Team Danmark da også tænkt sig, fortæller Lars Balle Christensen. I tiden efter Paris vil man evaluere resultaterne og holde det op mod potentialet for at maksimere mulighederne til OL i 2028 i Los Angeles.
- Ét er, hvad man har leveret her, men der skal også være et potentiale og et system, som kan være med til at løfte dem op. Vi kæmper hver dag for flere ressourcer, så vi kan understøtte atleterne, siger han.
Og det arbejde kan man roligt have tillid til. Det mener Rasmus Klarskov Storm, analyse- og forskningschef på Idrættens Analyseinstitut (Idan).
- Danmark har generelt et velfungerende støttesystem, siger han.
- Der er en tæt sammenhæng mellem ressourcer og medaljer. Danmark har et fornuftigt input og output, og bruger man pengene godt, så får man på længere sigt nogenlunde det, man betaler for.
Herunder sætter Rasmus Klarskov Storm ord på den danske OL-præstation samt forventningerne til Los Angeles om fire år:
Idans analyse- og forskningschef var med til at udarbejde Idans medaljeprognose på 13, hvilket var i den optimistiske ende, forklarer han.
- Danmark kommer aldrig til at vinde rigtig mange medaljer, for vi er ikke en særligt stor nation, og det skal man altid se medaljeporteføljen, og hvor mange ressourcer man bruger i forhold til, siger Rasmus Klarskov Storm.
- En af problemstillingerne ved dansk idræt for øjeblikket er, at bredden i eliten ikke er så voldsomt stor. Nogle af de discipliner, hvor vi tidligere har været gode og har haft flere medaljekandidater, er vi ikke lige så skarpe i længere. Det drejer sig om sejlads, svømning og roning.
Men hvad kan vi så forvente af OL i Los Angeles om fire år? Nogenlunde det samme som i Paris, vurderer Rasmus Klarskov Storm og Idan.
- Vi kan ikke vide, hvad der kommer til at ske de næste fire år, men der er intet i det danske system eller disse resultater, som ændrer ved, at Danmark nok kan komme til at klare sig fornuftigt i Los Angeles.