VIDEO Sigtekornet rettet mod World Cuppen - men sne giver problemer

Mens der konkurreres om VM-medaljer i Østrig, kæmper de danske skiskytter med både vejr og udfordrende faciliteter.

I udkanten af Ballerup, der hvor forstad transformerer sig til landområde, holder den lokale skytteforening til i en baraklignende bygning.

Et skilt på den sneomkransede grønne skydeklub fortæller, at der også er andre brugere af lokalerne: BallerupBiatlon står der nemlig skrevet med store sorte typer på en hvid plade.

Det er i disse ydmyge rammer at nogle af landets mest talentfulde skiskytter holder til og træner. Unægteligt et kvantespring i forhold til omgivelserne i Hochfilzen i Østrig, hvor verdenseliten i øjeblikket kæmper om guld, sølv og bronze foran tusindvis af tilskuere ved VM.

- Ballerup er den bedste skiskydningsklub i Danmark. Det kan godt være, at nogle af klubberne i Jylland har bedre faciliteter, men vi har det bedste træningsmiljø, og så har vi også flest medlemmer, lyder det fra 15-årige Anton Østdal, som vi møder indenfor i klubhuset.

Anton bor i Virum lidt længere nordøst på, men tager hver uge turen til klubben i Ballerup for at træne med de andre skiskytter. Og den spinkle gut har åbenbart talent for det med at skyde og løbe på ski.

- Jeg er dobbelt danmarksmester i U14, men i denne sæson er jeg rykket op i næste alderskategori. Vi er normalt en 15-20 stykker, der kæmper om DM-titlen, fortæller han, da jeg spørger til hans bedste resultater.

Sneen er en hindring

Selvom sneen allerede ligger i et fornuftigt lag udenfor klubhuset og fortsat daler fra himlen, så skal Anton ikke ud at stå på ski.

- Det er lidt paradoksalt, at selvom der ligger sne i dag, så giver det os et problem i forhold til vores træning. Der er for lidt sne til at stå på ski og for meget sne til at stå på rulleski. Derfor bliver vi nødt til at rykke indendørs og træne i skimaskinerne.

- Vi har faktisk ikke forholdene til at træne udendørs med rigtige ski i Danmark. Selv ikke når der er faldet meget sne, lyder forklaringen fra træner Christian Borch.

Christian Borch foran de karakteristiske faldmål.

Man får hurtigt fornemmelsen af, at Christian er lidt af en ildsjæl i dansk skiskydning og ved siden af sit civile job og trænergerningen i Ballerup bliver det også til kommentering af sporten på Eurosport.

Vi går ud i sneen bag klubhuset, hvor skydebanen med faldmålene, som man kender fra skiskydningskonkurrencerne på tv, står.

- I Danmark er vi udfordret på vejrforholdene. Havde vi eksempelvis sne to-tre måneder om året, så tror jeg, at vi kunne have en helt anden rekruttering. Når vi ikke har sneen, bliver vi nødt til at træne en masse på rulleski og styrketræning i skimaskinerne, som vi bruger rigtig meget.

- Vi bliver nødt til at være kreative for at få både langrend og skiskydning udviklet i Danmark. Det er lidt som de nationer, der deltager ved VM i svømning uden at have en swimmingpool. Det er lidt derover af, vi er indimellem, fortsætter Christian Borch.

Høj puls skal forbedre skydning

Og en af de metoder, hvorpå de danske skiskytter forsøger at kompensere lidt for de manglende timer ski er ved at tilgå skydningen lidt anderledes end man praktiserer i en konkurrencesituation.

- Vi træner typisk med løb i stedet for ski eller rulleski. Udfordringen i skiskydning er nemlig at lære at skyde med høj puls. På sne glider man ind til skydningen, og så når pulsen at falde en smule. Når vi løber ind til skydningen, så kommer vi ind med en højere puls.

18-årige Peter Marius Jensen drømmer om en dag at kunne med i World Cuppen.

- Vi kalder det selv en træningsfordel, for det gør skydningen en smule sværere, da pulsen er højere. I en konkurrencesituation vil vores atleter derfor forhåbentlig kunne køre ind til skydningen med en højere fart end konkurrenterne uden at det koster, forklarer træneren og tilføjer:

- Men det er selvfølgelig ikke optimalt, ikke at kunne træne præcis i det man skal konkurrere i.

En sport i fremgang

Skiskydning har oplevet medlemsfremgang de senere år, og i 2015 var der pludselig en dansker, der leverede et ret så bemærkelsesværdigt resultat ved U-VM i Minsk i Hviderusland. Her formåede Anders Emil Schiellerup nemlig ganske overraskende at snuppe en sølvmedalje.

- Det vi kalder skiskydning i løbesko – sommer-biatlon – er i voldsom stigning. De sidste halvandet år har vi afholdt sommer-biatlonløb med 250 deltagere, og der er udsolgt flere uger inden start. Vi er også blevet klart flere skiskytter i Danmark. Desuden arbejder vi på at få langrend og skiskydning til at arbejde sammen, så dem der vil satse, kan gøre det på både langrend og skiskydning, fortsætter Christian Borch.

Når målet er 50 meter væk er det meget rart, at ens skud bliver registreret elektronisk.

Der er en ganske logisk grund til, at det er muligt for de mindre skisportsnationer en gang imellem at blande sig med de store nationer indenfor skiskydning.

- Man behøver ikke løbe helt så stærkt på ski, som det kræves, hvis det udelukkende var langrend. Vi er ikke dårlige skiløbere, og med hensyn til skydningen kan vi komme relativt godt med. Når de to ting kombineres, så kan vi godt blive stærke, lyder det optimistisk fra Borch.

Tiltalende kombination

Tilbage i klubhuset knokler 15-årige Anton Østdal på en Thorax Trainer – en såkaldt skimaskine - sammen med sin 18-årige træningsmakker Peter Marius Jensen, da snevejret forhindrer udendørs løb på rulleski.

- Jeg kommer fra langrendsmiljøet, men begyndte at træne herude i Ballerup, for skiskydning er virkelig en sjov sport. Og så er det en rigtig fed måde at træne på. Kombinationen af høj puls og præcision tiltaler mig meget, lyder Peter Marius’ forklaring på, hvordan man som dansker dog finder på at kaste sin kærlighed på skiskydningen.

Nøjagtig som sin træner betoner Peter Marius Jensen også vigtigheden af at være en god skytte.

- Skydedelen betyder vanvittigt meget, og det er derfor, at små skinationer som Danmark også kan være med. Når man løber ind, som vi gør her fra skimaskinerne eller fra landevejen, så bliver man bedre til at kontrollere sin puls, lige inden man skal skyde.

Der søges mod nord

Når nu det danske klima så sjældent inviterer til god langrendstræning i sneen, må man jo søge derhen, hvor sneen er.

- Jeg rejser rigtig meget til udlandet. Jeg er ca. tre måneder om året på ski ved forskellige træningssamlinger rundt omkring. Det er tre virkelig intensive måneder, hvor man ikke laver ret meget andet end at træne, spise og sove.

15-årige Anton Østdal gør klar til at sætte en serie skud.

Den danske medaljehelt fra U-VM i Minsk Anders Schiellerup har i en årrække været bosat i Norge. Et længevarende ophold udenfor landets grænser er også noget, som Peter Marius håber på bliver en realitet.

- Jeg planlægger at flytte til udlandet for at forbedre mit skiløb. Jeg snakker lige nu med skiskytte-universitetet i Östersund i Sverige. Jeg ved, at mere tid på sne kommer til at give mig en bedre skifølelse. Og min langsigtede målsætning er at komme til at løbe World Cup. Men vi må se. Jeg bliver nødt til at tage det skridt for skridt.

Håber på støtte til faciliteter

De interimistiske forhold i Ballerup og i landets øvrige skiskydningsklubber skulle meget gerne forbedres gradvist på sigt, så udøverne nemmere kan komme til at dyrke den sport, som de holder så meget af.

- Det bedste der kan ske for skiskydningen i Danmark er, at vi får forbedret vores faciliteter en smule. Det kan eksempelvis ske i samspil med kommunerne. Det handler om at få lavet nogle anlæg, der kan bruges til skiskydning.

- Som der er lige nu, så benytter vi os af eksisterende skydebaner, og mange af disse er ikke gearede til, at skiskytter kommer løbende ud og ind hele tiden, lyder vurderingen fra Christian Borch.

Dansk OL-deltagelse

Og bliver forholdene en smule bedre og kan talentmassen kan holde niveau, så ser Borch en lys fremtid for skiskydning i normalt så snefattige Danmark.

- Jeg tror helt klart, at vi har to-tre danske deltagere i World Cuppen indenfor de næste fem til otte år. Mulighederne er der bestemt, og opbakningen fra det internationale skiskydningsforbund er også til stede.

- Jeg tror også, at vi er repræsenteret ved vinter-OL i 2022, og måske allerede ved OL næste år. Anders Emil Schiellerup er nærmest garant for dette, slutter Christian Borch.

Du kan følge VM i skiskydning frem til næste weekend. Fredag gælder det kvindernes sprint og lørdag kan du følge mændenes korte distance på DR1 fra kl. 14.40.