Bliv VM-klar: Kvindelig kvartet, forrygende franskmand og en levende legende

Verdens bedste skiskytter kæmper de næste ti dage om VM-medaljer i Østrig. Her har får du det store overblik.

(© Scanpix)

Torsdag eftermiddag tages der hul på verdensmesterskabet i skiskydning i Hochfilzen i Østrig. Det første af i alt 11 sæt medaljer skal fordeles, når mixed-stafetten som traditionen byder det åbner ballet.

For at blive lidt klogere på, hvad vi kan forvente os af mesterskaberne i alpelandet har vi bedt Troels Hein Bünger sætte lidt ord på begivenheden.

Og eksperten glæder sig til at hvem af de fire dominerende i kvindernes World Cup, der er stærkest på løjperne i Østrig. Det bliver også interessant at få svar på, hvem der kan byde den suveræne franskmand Martin Fourcade op til dans. Endelig er der en del uvished om formen hos vintersportens måske største navn gennem tiden - legendariske Ole Einar Bjørndalen - der i en alder af 43 år skal forsøge at øge sit antal af vundne VM-medaljer fra de nuværende 44.

- Det bliver 11 fede konkurrencer på et stadion, der stort set hver eneste dag vil være stopfyldt. Og så bliver dysterne lige 10 procent skarpere end vi ser i World Cuppen. VM er sæsonens ubestridte højdepunkt, så løberne har alle haft fokus på at toppe formen frem mod mesterskaberne i Hochfilzen i Østrig, indleder Troels Hein Bünger.

Listig løjpe

- Ruten i Hochfilzen har mange stejle, korte bakker. Den kræver, at man er god til at omstille sig rent teknisk. Du kan ikke bare gå ind i diesel-gearet i bunden af bakken. Det er en angrebsløjpe som kræver, at man er offensiv hele tiden. Man skal tage fart med sig ind i bakken, og man skal kunne køre godt nedad for at tage fart med sig ind i de kommende bakker.

- De har lovet plusgrader under de første konkurrencer og bliver det de her tunge, slushice-agtige forhold, så vil det give en fordel for de lette løbere, fortsætter DR Sportens ekspertkommentator.

Kvartet i duel om medaljer

- I kvindernes konkurrencer kommer kampen om medaljer nok til at stå blandt de fire løbere, der har tegnet World Cup-sæsonen. Det er tyskeren Laura Dahlmeier, tjekken Gabriela Koukalova, franske Marie Dorin Habert og finnen Kaisa Mäkäräinen.

Laura Dahlmeier

Laura Dahlmeier har flere triumfer i sæsonens World Cup-løb. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

- Laura Dahlmeier var ret suveræn i slutningen af 2016, og er kommet tilbage en lille smule svagere i januar, men hun ligner i mine øjne det bedste bud på en medaljesluger hos kvinderne. Hun har et tårnhøjt bundniveau, hun er godt skydende, og så stresser hun ikke. Læg dertil at hun er hurtig i sporet, og så er hun en eminent afslutter.

Gabriela Koukalova

Gabriela Koukalova med sit karakteriske lange, røde hår. (Foto: © Barbara Gindl, Scanpix)

- Koukalova vandt World Cuppen sidste år, og jeg synes faktisk, at hun er blevet bedre i år. Hun er simpelthen blevet en bedre skiløber og er derfor ikke helt så afhængig af sin glimrende skydning. Hun kan altså nu tillade sig at skyde en smule dårligere og stadig kæmpe med om medaljerne.

Marie Dorin Habert

Marie Dorin Habert er en fremragende mesterskabsløber. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

- Franske Marie Dorin Habert har været VM-dronning de sidste to år og har været den suverænt bedste mesterskabsløber hos kvinderne. Alene af den grund bør hun nævnes blandt de helt store favoritter. Vi ser ikke altid så meget til hende i World Cuppen, men til VM ved hun godt, hvordan den skal skæres.

Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen har løftet sit niveau ved de seneste World Cup-løb. (Foto: © Lehtikuva, Scanpix)

- Finske Mäkäräinen hører nok lidt til i joker-kategorien, da hendes skydning ikke er specielt stærk. Hun har dog overrasket mig en del ved at være rigtig stærk i de seneste World Cup-konkurrencer. Hun er 10-15 sekunder hurtigere end den næst hurtigste i sporet.

- Udover de fire favoritter er der også comeback til Darya Domracheva, der i efteråret fødte en lille datter. Hviderusseren, der danner par med Ole Einar Bjørndalen, må dog betegnes som et stort spørgsmålstegn, lyder Troels Hein Büngers vurdering af favoritterne hos kvinderne.

Den forrygende franskmand

- Det kræves ikke ligefrem nogen ph.d. i skiskydning for at vide, at Martin Fourcade går ind til det her VM som den helt store favorit hos mændene. Han er nærmest større favorit, end han var sidste år i Oslo.

Martin Fourcade er øjeblikkets helt store stjerne i skiskydningsverdenen. (Foto: © NTB Scanpix, Scanpix)

- Han har været historisk god i denne her sæson, men der er dog et lille hår i suppen. Ved den seneste World Cup-afdeling i Antholz i Italien vandt han ingen af de to konkurrencer. Det kan være en lille indikation på, at han måske kunne have toppet sin form for tidligt. Men Fourcade har stor mesterskabserfaring og har tidligere vist, at han rammer formen ved de store mesterskaber.

- Han kommer til at være favorit i alt, hvad han stiller op i. Selv i den rene herrestafet og i mixed-stafetten vil det franske hold være blandt faovritterne. Det er bestemt ikke urealistisk, at Martin Fourcade kommer til at tage medalje i samtlige seks mulige discipliner, fortsætter Bünger.

Udfordrerne

- Både Norge, Rusland, Tyskland og til dels værtsnationen Østrig har løbere, der kan udfordre Fourcade.

- Hos nordmændene er det først og fremmest Johannes Bø og Emil Hegle Svendsen. Johannes Bø er måske det største talent i sporten lige nu og han minder lidt om Fourcade, som han var for fem år siden. Bø slog også Fourcade i en direkte duel ved VM sidste år. Kan han få sin skydning til at fungere, kan han sagtens gå hen og slå Fourcade igen.

Johannes Bø hører til blandt Martin Fourcades største udfordrere. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

- Russernes bedste kort er Anton Shipulin, der har seks podieplaceringer i årets World Cup. Ved den seneste afdeling i Antholz vandt han 20 kilometeren. Også Anton Babikov har præsteret et par fine resultater i år.

- Simon Schempp er tyskernes største medaljehåb. Han har ikke haft en perfekt sæson, men han har alligevel været den bedste tyske løber i de sidste par sæson. Hvis han rammer dagen, så ved vi fra tidligere, at så er han stort set ligeså god som Fourcade.

- Julian Eberhard er nok østrigernes bedste bud på en mand, der kan gå hen og tage en guldmedalje. Han har tidligere været udfordret i skydningen, men har her forbedret sig væsentligt, og han vandt også World Cup-sprinten i Oberhof i januar. Derudover kan Dominik Landertinger og Simon Eder måske også gå hen og skabe et resultat på hjemmebanen.

Spørgsmålstegnet Bjørndalen

- Jeg glæder mig meget til at se, hvad 43-årige Ole Einar Bjørndalen kan. Det kan gå to veje. Det kan blive et mesterskab, hvor han ikke en eneste gang går i top 10. Men det kan også blive et VM ligesom sidste år, hvor der heller ikke var nogen forventninger til ham, men hvor han alligevel endte med at vinde tre individuelle medaljer og guld i stafetten.

Ole Einar Bjørndalen har hidtil vundet 44 VM-medaljer i sin karriere. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)

- Bjørndalens sæson har været forholdsvis anonym, og han har været i dårligere form, end han var sidste år. Han har i perioder været godt skydende, men han har løbet alt for langsomt. Det kan skyldes, at han blev far i efteråret og han har været mindre i højden og måske været en smule mindre dedikeret.

- Efter den sidste World Cup-afdeling i Italien er han dog blevet i højderne i to uger og har forberedt sig til VM, som han gjorde i gamle dage. Det er derfor ikke umuligt, at han kan få lavet en lille formtop, men om det er nok til at slås med om medaljer er tvivlsomt. Han er nu afhængig af, at andre laver fejl, hvis han skal op og blande sig i medaljerne, da han er blevet lidt træg i sporet.

- Han har dog en fin mulighed for at udbygge sin medaljesamling i herrernes stafet, hvor han er en del af det norske firkløver, slutter Troels Hein Bünger.

VM i skiskydning starter torsdag med den mixede stafet. Konkurrencen kan følges på TV2 Sport fra kl. 14.45.