Rusland udelukket fra vinter-OL – men hvad med VM i fodbold?

Rusland er udelukket fra vinter-OL på grund af doping, men hvad betyder det og hvorfor har det ingen konsekvenser, at manden med hovedansvaret får lov at stå i spidsen for VM i fodbold.

Den russiske vicepremierminister Vitaly Mutko med Fifa-præsident Gianni Infantino. Førstnævntes hovedrolle i den organiserede doping i russisk sport får ingen konsekvenser for VM i fodbold. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Scanpix)

Onsdag eftermiddag blev Rusland udelukket fra det forestående vinter-OL i Sydkorea.

Den internationale olympiske komité (IOC) kunne ikke længere sidde det omfattende bevismateriale om organiseret doping i russisk sport overhørig.

Djævlen ligger som altid i detaljen, og en total udelukkelse af Rusland er der dog ikke tale om.

- Der er forskellige meninger om, hvor hård den dom her er. Det er jo ikke en ultimativ ydmygelse af Rusland. Så havde man udelukket alle atleter. Der er jo den her klausul i udelukkelsen, der betyder, at man som russisk atlet kan komme med til vinter-OL, hvis man kan dokumentere, at man er ren, siger DR Sportens Henrik Liniger, der derfor også vurderer, at det er for tidligt at vurdere, hvor hård straffen reelt er.

- Det ligner de sanktioner, der har været inde for atletik de seneste år, hvor de russiske atleter også selv har skulle komme med dokumentation for, at de ikke har været en del af den organiserede doping. Der var ganske få russere med i atletik ved OL i ’16 og VM året efter. Jeg ved ikke, hvor vi lander her. Der er mange spørgsmål, der rejser sig. Signalet fra IOC er, at straffen er hård, men vi må simpelthen vente og se, siger Henrik Liniger, der også ser et IOC, der med dommen forsøger ikke at støde russerne helt fra sig.

- Det er tydeligt, når man læser dommen, at der er et ønske om ikke at kappe båndene fuldstændig til russerne. Man imødekommer russerne på nogle små, men meget symbolske punkter. Der er også den væsentlig detalje, at man som russisk atlet ved vinter-Ol ikke bare bliver kaldt neutral atlet, men bliver kaldt neutral atlet fra Rusland. Det er en lille imødekommelse af russerne, siger Henrik Liniger.

- Det tror jeg også er årsagen til, at Putins reaktion har været relativt afdæmpet. Man har forsøgt at komme i Rusland i møde og lande på et resultat, som begge parter i den givne situation kan leve med.

Ruslands præsident Vladimir Putin afviser fortsat, at der skulle være hold i de veldokumenterede anklager om systematiseret doping i russisk sport, men afviser samtidigt også et boykot af vinter-OL efter dommen fra IOC.

- Vi kommer definitivt ikke til at erklære nogen boykot. Vi vil ikke forhindre nogen i at konkurrere, hvis de ønsker at deltage, siger Putin.

- Det hele ligner en iscenesat og politisk motiveret beslutning. Det kan vi alle se, for mig er der ingen tvivl om dette.

Udelukket fra OL, chef for VM

Mens der altså stadig kan være adgang til vinter-OL for de russiske atleter, der kan bevise deres uskyld, så forholder det sig anderledes for Vitaly Mutko.

Dommen over den tidligere sportsminister og nuværende vicepremiereminister er ikke til at misforstå.

- Signalet i forhold til Mutko er klart. Han udelukket på livstid fra den olympiske bevægelse, da han som sportsminister var den øverst politiske ansvarlige for den organiserede doping i Rusland og fifleriet med dopingprøver ved OL i Sochi. Mutko er færdig i olympisk sammenhæng, siger Henrik Liniger.

Vitaly Mutko er dog langtfra en færdig mand i russisk og international sport. Vicepremiereministeren er chef for organisationskomitéen for VM-slutrunden i fodbold i Rusland næste år.

Den rolle vil det internationale fodboldforbund (Fifa) ikke udfordre. Det gjorde Fifa hurtigt klart i en pressemeddelelse efter Rusland udelukkelse fra vinter-OL.

Og hvorfor så det?

- Det var meget vigtigt for Fifa hurtigt at komme ud med en melding om, at alt fortsætter som planlagt. Fifa var klar over, at denne afgørelse ville afføde en masse spørgsmål om VM-arrangementet, men der har man altså sagt, at det her har intet med VM at gøre. Det er ikke så mærkeligt, da Fifa har en masse penge investeret i det her arrangement. Det skal lykkes at holde det her VM i Rusland, både politisk men især også økonomisk, siger Henrik Liniger, der ikke har den store tiltro til, at Fifa’s medlemslande vil forsøge at lægge pres på.

- På et tidspunkt må DBU tage kontakt til nogle af de øvrige lande. Man kunne jo starte med de nordiske og sige ’Hvad kan vi gøre her? Kan vi udtrykke vores mistillid? Kan vi leve med, at manden, der er i spidsen for det hele er blevet udelukket fra den olympiske bevægelse for snyd?’. Jeg kan på ingen måde forestille mig, at Danmark skulle gå enegang i det her spørgsmål, siger Henrik Liniger.

- Jeg tror dog dybest set ikke, at der kommer til at ske noget.

DR Sporten arbejder på at indhente en kommentar fra DBU.