2016 var et dansk jubelår for dansk idræt kulminerende med OL i Rio. Men efter den danske medaljefest i Brasilien har tømmermændene meldt sig. 2017 var et år med markant tilbagegang i konkurrenceevnen for dansk idræt.
Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut (Idan). En rapport, der viser, at antallet af top 8-placeringer i de sommerolympiske discipliner er faldet med 25 procent fra 2016 til 2017.
Samtidig har de danske atleter vundet tre færre medaljer i 2017 i forhold til 2013, året efter OL i London. Sammenlignet med gennemsnittet for perioden 2013-2016 er det samlede antal medaljer reduceret fra 13 til ni.
Rapporten konkluderer desuden, at der ikke kun er tale om en tilbagegang i forhold til OL i 2016, men også i forhold til alle år siden 2010.
På trods af de noget dystre tal mener en af rapportens forfattere, Rasmus K. Storm, ikke, at der er tale om en bekymrende krise i dansk idræt.
- Vi mener, at udviklingen er et ganske hårdt bump på vejen. Men vi tror stadig, at Danmarks konkurrenceevne ligger på et højt niveau, siger Rasmus K. Storm til Jyllands-Posten.
- Det vil utroværdigt at tro andet, når man kigger på den seneste olympiske periode frem til 2016, men så mærkes det også hårdt, når man kører over et stort hul i jorden, siger han og fortsætter:
- Nu skal man se at få svejset bilen sammen igen, og så skal man være opmærksom på, om man stadig selv kører på diesel, og de andre har udviklet en Tesla, siger han og kommer med en advarsel:
- Men hvis Danmark ligger på samme lave niveau i 2018, skal man begynde at tjekke, hvad der foregår.
Et realitetstjek
Hos Team Danmark peger direktør Lone Hansen på, at rapporten er et udtryk for, at dansk eliteidræt er under pres.
- Rapporten viser, at danske atleter har leveret nogle meget flotte præstationer i 2017, og at dansk eliteidræt fortsat vinder medaljer i mange forskellige sportsgrene. Men den bekræfter os i, at dansk eliteidræt er under pres, siger Lone Hansen i en pressemeddelelse.
- En række lande, som hidtil ikke har vundet mange medaljer i sommer-OL discipliner, viser markant fremgang, og rapporten er et realitetstjek, hvis man tror, at det kun kan gå en vej for dansk eliteidræt, siger Lone Hansen.
Hun henviser også til, at nedgangen kan forklares med generationskifte i forskellige sportsgrene som eksempelvis svømning og kvindehåndbold, og at der er kommet nye idrætsgrene på det olympiske program, mens andre, som eksempelvis letvægtfireren, er forsvundet.
Ifølge rapporten kan en anden forklaring være, at et lands konkurrenceevne af, hvor mange penge der investeres i elitesporten. Og netop ressourceniveauet er den største trussel mod et fortsat højt niveau for dansk idræt.
- Ressourceniveauet ser ud til at være stagneret i Danmark, hvor det er øget i andre lande. Samtidig er der et loft for, hvor meget man kan effektivisere, og vi har gennem de seneste år set en stor effektivisering af ressourcerne i Danmark, siger Rasmus K. Storm.
- På længere sigt er det sandsynligt, at den danske konkurrenceevne vil falde svagt, medmindre Team Danmark og resten af elitesportssystemet finder nye veje til at generere øgede midler til eliteidrætten, siger Rasmus K. Storm.