Præcisering: Tidligere i denne artikel fremgik et citat af Lene Rødbro, der var upræcist og kunne skabe misforståelser om medlemstallene i i sportsdanserklubber og folkedanserklubber. Citat er derfor fjernet.
Tidligere fremgik det i denne præcisering, at et citat af Ashli Williamson var blevet fjernet fra artiklen. Dette var ikke korrekt, citatet var Lene Rødbros.
Drømmene og planerne var store, da Danmarks Sportsdanserforbund og Folkedans Danmark 1. januar 2022 fusionerede og dannede paraplyorganisationen Dans Danmark.
Men her knap to og et halvt år senere er drømmene for nogle blevet erstattet af mareridt. Nogle af de mest toneangivende klubber og personligheder fra den danske sportsdanserverden er nemlig yderst utilfredse med tingenes tilstand i Dans Danmark.
- Det er noget rigtig skidt, det her. Det er på vej til måske at dræbe sporten i Danmark som konkurrence- og elitesport.
Sådan lyder den dystre udlægning fra Lene Rødbro, der er næstformand i Just Dance Studios i Aarhus, der er en af landets største elitedanseklubber.
- Da jeg var med til det første årsmøde (i 2022, red.), tænkte jeg, hvad fanden er det her for noget? Hvad er det, vi har sagt ja til? Dem, der har udtænkt tankerne dengang, har ikke gjort det ret godt. Og nu står vi med håret i postkassen og har et kæmpe problem, siger Lene Rødbro.
Også et af Danmarks største dansenavne, den tidligere professionelle sportsdanser Ashli Williamson, ærgrer sig over de aktuelle fremtidsudsigter for dansk elitedans.
Har I fortrudt beslutningen om at lade jer fusionere?
- Ja. 100 procent, siger Ashli Williamson, der i dag bestrider en rolle som formand for aktivitetsudvalget for standard- og latindans under Dans Danmark.
Bredde møder elite
Men hvad er det, der har fået 29 klubber – heraf en lang række af de danske elitesportsdanserklubber – til at erklære mistillid til bestyrelsen i Dans Danmark?
Dels skyldes det den skrantende økonomi, som DR Sporten tidligere onsdag kunne berette om. Men det skyldes også en række strukturelle og politiske problemstillinger. For fusionen har tilsyneladende blotlagt en dyb kløft mellem folkedans og sportsdans.
- For mig at se har vi fuldstændig forskellige måder at arbejde på. I Danmarks Sportsdanserforbund så vi på vores aktiviteter som sport, hvor det handler om konkurrence. Og jeg har intet imod folkedans, for jeg synes, det er flot og historisk at se på. Men bestyrelsen har vist, at vi bare er vidt forskellige steder i vores tankegang, siger Ashli Williamson.
Samme grundholdning deler man hos Just Dance Studios.
- Problemet er jo, at der sidder en bestyrelse, der ikke har noget begreb om, hvad det vil sige at være eliteforbund. Folkedans er en fritidsaktivitet, men elite-sportsdans på det her niveau er jo en profession for mange. Det er deres karriere, siger Lene Rødbro.
Folkedans har magten
Strukturen i forbundet er skruet sammen således, at sportsdanserklubberne reelt er sat uden for indflydelse, når der skal træffes store beslutninger eller vælges nye bestyrelsesmedlemmer på forbundets årsmøde. Der er i dag 134 klubber/foreninger under Dans Danmark. Hele 92 af dem er folkedanserforeninger, mens blot 20 af klubberne er at kategorisere som klassiske sportsdanserklubber. Resten af klubberne fordeler sig over seniordans, breaking- og såkaldte different styles-klubber.
Og da vedtægterne er sådan, at hver klub automatisk har én stemme og derudover én stemme pr. 50 medlemmer, så vil sportsdanserklubberne uvægerligt være i undertal.
- Vi er en af de største klubber i Danmark med 206 medlemmer, og det får vi så fem stemmer ud af. Og så kan der være fem folkedanserklubber med 10-20 mennesker i hver, som har de samme fem stemmer. Det er et kæmpe problem, mener Lene Rødbro fra Just Dance Studios.
Kaotisk årsmøde i vente
Ashli Williamsons vil på vegne af sportsdanserklubberne forsøge at udnytte det kommende årsmøde i Dans Danmark den 16. juni til at ændre forbundet radikalt. Her skal formanden, næstformanden samt to øvrige bestyrelsesmedlemmer nemlig på valg.
- Vi skal prøve at gå den demokratiske vej. Vi skal komme med vores stemme, og så må vi se, om vi kan få det her på benene igen. Hvis ikke vi kan, så må vi gå til DIF og spørge, hvad vi nu skal gøre.
- Klubberne ser det som sidste chance. Jeg tror, det bliver rent kaos, siger Ashli Williamson.
Sikkert er det dog, at Ashli Williamson efter årsmødet selv er fortid i Dans Danmark. Hun trækker sig nemlig fra sin post som formand for aktivitetsudvalget for standard- og latindans.
DR Sporten ville gerne have interviewet formanden for Dans Danmark, Jan Kirk Todsen, men han har ikke ønsket at stille op. I stedet har han svaret skriftligt. Han afviser, at han og hans bestyrelse favoriserer nogle dansediscipliner frem for andre.
Du stammer selv fra folkedanserverdenen. Har du været god nok til at omfavne de andre aktiviteter også?
- Jeg gør en stor dyd ud af at besøge en lang række forskellige aktiviteter inden for alle vores aktivitetsudvalg. Jeg er ikke ekspert i de enkelte stilarter, det er aktivitetsudvalgene. Jeg er en formand, der, sammen med bestyrelsen, ønsker at samle danserne i et stærkt og givende fællesskab, hvor bestyrelsen sætter de overordnede linjer med respekt for alle dansearter, skriver Jan Kirk Todsen.
Kritikere hævder, at du og bestyrelsen ikke har begreb om, hvordan man driver elitedans, fordi de fleste af jer stammer fra folkedansen. Hvad tænker du om det?
- Bestyrelsen har erfaring med elitearbejde på mange forskellige planer, både inden for dans, men også på andre områder. I det daglige varetages elitedriften af vores sportschef, som blandt andet agerer ud fra vores elitepolitik samt vores masterplan med Team Danmark.
Jan Kirk Todsen genopstiller som formand for Dans Danmark. Og selvom han anerkender, at der på baggrund af de økonomiske udfordringer kan være medlemmer, der ønsker at prøve noget andet, så håber han at få lov at fortsætte på posten.
- Vores bestyrelse er demokratisk valgt, så det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen. Den nuværende bestyrelse har gang i mange spændende og vigtige opgaver, som jeg gerne vil fortsætte med at være en del af. Skulle jeg blive genvalgt som formand, så vil jeg stadig være formand både for dem, der har stemt på mig og dem, der ikke har.