Dansestjerne slår alarm om krise i dansk dans: 'Det ser helt sort ud'

Dans Danmark er havnet i økonomiske problemer, og på den baggrund har klubber udtrykt mistillid til forbundets ledelse.

Ashli Williamson er bekymret over tilstanden i Dans Danmark. Collage: Maria Eriksen Volthers, DR. Foto: Jure Makovec/AFP/Ritzau Scanpix

Dansk sportsdans har gennem årene sikret spandevis af EM- og VM-medaljer til Danmark. Det er Ashli Williamsons cv et godt bevis på.

Den tidligere professionelle topdanser vandt VM hele ti gange sammen med partneren, Bjørn Bitsch, og er et af de største navne i dansk dansehistorie.

Men hvor fortiden var fyldt med danske dansetriumfer, kan fremtiden komme til at se helt anderledes ud. Sådan lyder det alarmerende budskab fra selv samme Ashli Williamsson, der i disse dage og måneder går rundt med en afgrundsdyb bekymring på sportens vegne.

- Det ser helt sort ud, siger Ashli Williamson.

For Dans Danmark, der har ansvaret for den organiserede dans her til lands, er havnet i massive økonomiske problemer og kæmper en indædt kamp for at overleve som forbund.

- Jeg er færdig med min karriere, så jeg kan være ligeglad. Men det er jeg bare overhovedet ikke. For det handler jo om sporten.

- Alle de unge, der træner hver dag og drømmer om at blive verdensmestre, har ingen chance, hvis ikke de har et forbund, som kan skabe rammerne, siger Ashli Williamson.

I dag er hun selv er en del af Dans Danmark, hvor hun er formand for aktivitetsudvalget for standard- og latindans.

Paraplyorganisationen Dans Danmark blev dannet i 2021 på baggrund af en sammenslutning mellem Danmarks Sportsdanserforbund og Folkedans Danmark, og fra 1. januar 2022 overtog Dans Danmark pladsen som specialforbund i Danmarks Idrætsforbund (DIF) fra Danmarks Sportsdanserforbund.

Bjørn Bitsch og Ashli Williamson vandt hele ti VM-guldmedaljer i deres 17 år lange karriere. Parret stoppede karrieren i 2019, men er fortsat det mest vindende professionelle dansepar i historien. (Foto: © Jure Makovec, Scanpix Denmark)

I Dans Danmarks første leveår i 2022 kom forbundet ud med et gedigent underskud på 921.453 kroner, selvom forbundet havde budgetteret med et overskud på 988.000 kroner. Underskuddet blev dækket med den stiftelseskapital på en million kroner, som Danmarks Sportsdanserforbund og Folkedans Danmark i fællesskab skød ind i Dans Danmark.

Og situationen er ikke blevet bedre i hverken 2023 eller 2024.

2023-regnskabet bliver først officielt præsenteret på Dans Danmarks årsmøde i juni, men DR Sporten har set regnskabet, der viser, at underskuddet for 2023 vil ligge på 940.268 kroner.

DR Sporten ville gerne have interviewet formanden for Dans Danmark, Jan Kirk Todsen. Men han har ikke ønsket at stille op. I stedet har han svaret skriftligt på en række spørgsmål.

Hvordan er det gået så galt med økonomien?

- Underskuddene skyldes, at der har været nogle budgetforudsætninger, der ikke har været til stede. Derudover har vi brugt af vores egenkapital til at danne Dans Danmark. Det har hele tiden været planlagt og budgetteret, at fusionen ville koste 1.000.000 kroner i etableringsomkostninger, og beløbet er besluttet af de to tidligere forbund ved opstarten.

Kan det ende med konkurs?

- Jeg mener ikke, at der er fare for konkurs.

Formanden oplyser til DR Sporten, at Dans Danmark har fået godkendt en låneramme på op til en million kroner hos Danmarks Idrætsforbund, hvis forbundet skulle komme i akutte likviditetsproblemer. En oplysning, som DIF har bekræftet over for DR Sporten.

Klubber råber vagt i gevær

De økonomiske udsigter fik i januar en lang række af landets største danseklubber til at gå sammen og skrive en bekymringsmail til bestyrelsen i Dans Danmark.

Her forlangte 29 klubber, herunder landets største og mest kendte eliteklubber som Aarhus Sportsdanserforening og Just Dance Studios, at blive oplyst om og inddraget i den aktuelle økonomiske krise.

- Vi kunne ikke se, at der, ud fra den måde, som Dans Danmark agerer på, var nogen bedring i økonomien. Man er ikke interesserede i at skære ned på de omkostninger, som er fuldstændigt vanvittige. Det er kaotisk rent økonomisk. Meget kaotisk.

Sådan lyder det fra Lene Rødbro, der er næstformand i Just Dance Studios i Aarhus.

De 29 klubber truede i deres bekymringsmail med at erklære mistillid til bestyrelsen, hvis ikke kravene blev opfyldt. Du kan læse mailen herunder:

Men skal man tro Lene Rødbro, så har hverken formanden eller andre fra bestyrelsen på noget tidspunkt honoreret kravene fra klubberne.

Betyder det også, at I så har mistillid til bestyrelsen og formanden lige nu?

- Ja, siger Lene Rødbro.

Bekymringsmailen fra de 29 klubber blev distribueret via aktivitetsudvalgsformand Ashli Williamson, der dermed valgte at tage del i en kras kritik af sin egen forbundsledelse.

- Vi havde mange gange opfordret bestyrelsen til at tage kontakt til klubberne og lægge kortene på bordet og forsøge at skabe fælles fodslag. Men det ville de slet ikke. Herfra ser det ud som om, at de i stedet ønsker at skjule det hele, siger hun.

Betyder det så også, at du som aktivitetsudvalgsformand har mistillid til bestyrelsen?

- Ja.

Ashli Williamson og Bjørn Bitsch har fejret store triumfer gennem deres karriere. Nu frygter parret, at elitedansen i Danmark kan komme i klemme som konsekvens af store økonomiske problemer i Dans Danmark. (Foto: © Jure Makovec, Scanpix Denmark)

Formanden for Dans Danmark forstår ikke kritikken af den manglende åbenhed.

- Jeg har ved et hurtigt kig i min kalender kunnet tælle, at vi har holdt mindst fem møder med formændene for vores aktivitetsudvalg omkring økonomien, hvor de er blevet orienteret, og der har været sparring omkring fremtiden. Der har også været afholdt et virtuelt møde, hvor alle medlemmer har været inviteret med en personlig invitation i deres mailboks. Mødet omhandlede alene vores økonomiske situation og bestyrelsens planer. Der var rig mulighed for at spørge og kommentere, hvilket også blev gjort, skriver Jan Kirk Todsen.

Danselegende ser sorte skyer, men formand maner til ro

Ifølge Ashli Williamson er det budgetforslag, som hendes aktivitetsudvalg har indsendt til bestyrelsen for 2025, foreløbigt blevet afvist på grund af den trængte økonomi.

- Det vil sige, at lige nu har vi faktisk nul kroner at lave aktiviteter for. Hvis ikke vi kan afholde vores ranglisteturneringer, så har vi ingen par, der kan komme videre til EM og VM. Så hele vores elitekoncept og system, som har været så velfungerende i så mange år og har skabt så mange verdensmestre til Danmark, hænger i en tynd tråd. Så det står skidt til, siger Ashli Williamson.

Men den form for sortsyn undrer formand Jan Kirk Todsen.

Kritikere er bekymrede over fremtiden for dansk elitedans. Kan du forstå deres bekymring?

- Nej, jeg forstår ikke bekymringen. Vi lever stadig op til både vores strategiaftale med DIF og vores masterplan med Team Danmark, og dette er der ikke planer om at ændre ved.

Hvordan har du det med, at mindst 29 klubber nu har mistillid til dig og din bestyrelse?

- Det er jeg da rigtig ærgerlig over, for vi har virkelig lagt os i selen for at træffe de nødvendige økonomiske beslutninger og transparens omkring dem. Men vi må også kigge indad, og måske skal vi blive endnu bedre til at kommunikere ud til vores klubber, siger Jan Kirk Todsen.

Formanden for Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, er ikke umiddelbart bekymret over den økonomiske situation i Dans Danmark, men følger udviklingen tæt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Gennem hele sin karriere har Ashli Williamson nydt godt af økonomisk støtte via den aftale, som det daværende Danmarks Sportsdanserforbund havde med Team Danmark. En aftale, der i dag er overgået til Dans Danmark. Men Williamson frygter, at det aktuelle økonomiske kaos kan få Team Danmark til at nedjustere eller helt trække støtten til forbundet.

Det scenarie afviser Team Danmark dog for nuværende.

- Dans Danmark har overholdt alle aftaler med Team Danmark. Spekulationer om mulige fremtidige scenarier ønsker vi ikke at forholde os til, siger Team Danmarks sportsdirektør, Lars Balle.

Ej heller Dans Danmarks position som specialforbund under Danmarks Idrætsforbund er på nogen måde i fare her og nu på trods af den problematiske økonomi.

- Vi er ikke bekymrede. Vi har en god dialog med Dans Danmark. Og som jeg forstår det, tager de beslutninger med åbne øjne i forhold til at få en god drift i det nye forbund. Dans Danmark lever op til de aftaler, som vi har med dem og lever også op til deres forpligtelser økonomisk hele vejen rundt, siger DIF-formand Hans Natorp.

Der er årsmøde i Dans Danmark den 16. juni. Her skal forbundets regnskab for 2023 fremlægges og diskuteres.