København vil undersøge muligheden for at blive OL-vært

Københavns Kommune har afsat en halv million kroner til en forundersøgelse af muligheden for at gøre byen til OL-vært.

Københavns Kommune vil undersøge muligheden for at blive vært for OL. (Foto: © THIBAUD MORITZ, Ritzau Scanpix)

Skal den olympiske ild i fremtiden brænde på dansk jord?

Ja, er svaret, hvis man spørger Mia Nyegaard, som er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor kommunen oplyser, at der i budgetaftalen for 2025 er afsat en halv million kroner, som skal bruges på forundersøgelser af mulighederne for at lokke OL til København samt til at afgive et egentligt bud på værtskabet til ungdoms-OL.

- Min vision er, vi skal have det mindste og mest bæredygtige OL nogensinde, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard i pressemeddelelsen.

De afsatte midler skal bruges til at undersøge, hvad det vil kræve at få OL til København, og samtidig skal der udformes et bud på ungdoms-OL.

Værtskaberne for de olympiske lege i 2028 og 2032 er tildelt henholdsvis Los Angeles i USA og Brisbane i Australien, så et dansk værtskab kan tidligst blive i 2036.

Et ungdoms-OL kan blive i 2030.

Måske det danske håndboldlandshold i fremtiden kan øjne en OL-triumf på hjemmebane. (Foto: © Brian Inganga, Associated Press)

Har været på inspirationstur til Paris

Mia Nyegaard var under denne sommers OL til stede i Paris, hvor hun blandt andet ville undersøge visionerne om at afholde bueskydning i Nyhavn, have en OL-by på et krydstogtsskib i Københavns Havn og bygge OL-stadion, som kan pilles ned igen efter brug og genbruges.

- Jeg drømmer om at få OL til København, fordi jeg tror på, det kan inspirere rigtigt mange mennesker til at ville gøre deres ypperste. Men også for at vise alt det, som vi kan herhjemme i forhold til at organisere idræts-events, sagde Mia Nyegaard i forbindelsen med sin tur til OL i Paris.

I praksis kan et OL i København først komme på tale hos IOC, hvis staten også stiller med en garanti for, at finansieringen er på plads, og den del af Københavns OL-drøm ligger ikke lige til højrebenet, understregede kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til DR under OL.

- Et OL koster et voldsomt milliardbeløb, og jeg kommer ikke til at love her, at det er noget, vi lige klarer i en håndevending, sager kulturministeren.

Ved de olympiske lege i Paris denne sommer hentede Danmark ni medaljer - to af dem var af guld. De gik til badmintonspilleren Viktor Axelsen og håndboldherrerne.

Søndag sluttede de paralympiske lege samme sted. Her blev det til ti danske medaljer, to af guld. De blev vundet af svømmeren Alexander Hillhouse og cykelrytteren Emma Lund.