For første gang i 122 år har Danmark ikke en repræsentant i toppen af international idrætspolitik.
Det står klart efter dagens møde i den Internationale Olympiske Komité, IOC. Her meddelte Poul-Erik Høyer, der også er præsident for det Internationale Badmintonforbund, BWF, at han stopper som medlem til maj. Han fik konstateret den neurologiske sygdom Parkinsons i 2015, hvilket er en af årsagerne.
- Man kan aldrig vide, hvad der sker, når man har Parkinsons. Jeg vil gerne sikre, at dem, der er medlemmer af IOC, har overskud og tid til det, siger Poul-Erik Høyer til Ritzau.
- Så jeg har sagt, at jeg hellere vil koncentrere mig om badminton i min sidste periode som præsident der. Det er vigtigere for mig.
Poul-Erik Høyer er Danmarks eneste IOC-medlem, siden Kronprins Frederik stoppede som medlem i juli. Høyer er i Beijing i forbindelse med vinter-OL. Her har han inviteret formanden i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, til møde.
Natorp er ærgerlig over nyheden, men kan sagtens forstå Poul-Erik Høyer. Det siger han i et intervew med DR Sporten.
- Det er altid rart at have en dansker i IOC, men jeg respekterer fuldt ud, at han vælger at træffe denne beslutning nu. I forhold til vores danske samarbejde med IOC, ændrer det ikke noget på relationen, vi i øvrigt har til IOC, siger Hans Natorp.
Ny situation for dansk idræt
Det er dog en ny situation for dansk idræt at stå uden et medlem af den olympiske komité.
- Det er jo en ny situation. Man har været vant til at have en dansker i IOC, og der er en ny virkelighed for dem nu, siger DR Sportens OL-kommentator, Henrik Liniger.
I den magtfulde olympiske organisation er der 106 medlemmer. At ét af dem i lang tid har været en dansker, har betydet, at man har haft let adgang til at lufte danske interesser.
- Det har været rart at have en direkte adgang til et IOC-medlem for dansk idræt. Jeg er i tvivl om, hvor meget indflydelse én person har, men at man har haft en reel indgang, har haft betydning for dansk idræt, siger OL-kommentatoren.
Høyers stop 'giver ikke anledning til bekymring'
Fra maj har Danmark altså ingen direkte kontaktflade med IOC.
Det er ellers ét af hovedpunkterne i den internationale strategi, som DIF lancerede i juli 2021. Forbundet arbejder stratgisk på at få danske idrætspolitikere valgt til internationale topposter.
Hans Natorp erkender, at Høyers fratrædelse til maj er et skridt i den gale retning.
- Vi er godt forankret i forhold til at have fat i IOC.
- Men derfor er det selvfølgelig alligevel ærgerligt, at vi nu kommer til at have en overgang uden et direkte IOC-medlem. Det er klart. Det vil vi gerne have haft. Men sådan går det op og ned, og der er intet, som er mejslet i sten i sådan en sammenhæng her, siger Hans Natorp.
Ifølge Hans Natorp arbejder DIF løbende på at bringe nye danske kandidater i spil til IOC.
Det gør han blandt andet i Beijing, når han taler med nuværende medlemmer af komitéen og præsidenter for internationale idrætsforbund.
- Vi har fra Danmarks Olympiske Komité mange gode forbindelser i IOC, og det fortsætter ufortrødent. Der er ikke noget der, som giver anledning til bekymringer eller ændringer i forhold til, hvad vi foretager os.
Danskere på de internationale topposter i idrætsorganisatoner er der dog ikke mange af.
Skal DIF-formanden gisne om, hvilke danskere har mulighed for at blive det næste IOC-medlem, er han selv en mulig kandidat.
- Lige nu er jeg nok et af budene. Der findes forskellige kategorier af IOC-medlemmer. Der er præsidenter for olympiske komiteer, det er mig. Så er der præsidenter for internationale forbund, det er Poul-Erik Høyer.
- Det betyder ikke, at jeg er på vej ind i IOC – de forskellige kategorier er blot mulige adgange til IOC, siger Hans Natorp.
Hans Natorps potentielle kandidatur som IOC-medlem giver da også ganske god mening, mener Henrik Liniger.
Men om han skulle blive valgt ind allerede næste gang, ved han ikke.
- Hans Natorp kan godt være en mulighed, men han blev jo først formand for DIF i 2021, og skal først bygge et internationalt netværk op, siger Henrik Liniger.
At blive IOC-medlem er dog heller ikke noget, DIF-formanden lige nu har med i sine overvejelser.
Hans primære opgave vil nemlig fortsat være arbejdet som DIF-formand.
- Det, jeg arbejder med her, er at styrke DIF’s og dansk idræts position i den internationale idrætspolitik. Hvis jeg styrker den bedst ved at tage en opgave som IOC-medlem, er det det, der sker. Men det er ikke et mål i sig selv for mig personligt, siger Hans Natorp.