Divisionsforeningen om graviditetstabu: Barsel i kontrakten kan være løsningen

Graviditetstabu er et kæmpeproblem i håndbold. Det vil Divisionsforeningen Håndbold nu se nærmere på.

Christina Krogshede er blandt de spillere, der har været berørt af graviditetstabuet i elitehåndbold. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Det er ikke let for damehåndboldspillere på eliteniveau at tale om hverken graviditet eller planer om det samme.

De kvindelige spillere tør simpelthen ikke fortælle om deres graviditetsplaner. Af frygt for at den pågældendes arbejdsgiver ikke vil forlænge samarbejdet eller sætter andre former for begrænsninger.

Et problem man hos Divisionsforeningen Håndbold vil se nærmere på.

- Vi er bestemt villige til at kigge på, om man kan komme den vej, hvor barsel er en fast del af en kontrakt og dermed er naturligt i en jobsamtale, siger direktør Thomas Christensen til DR Sporten.

Reglerne kan være en stopklods

Direktøren mener dog, at problemet er generelt på arbejdsmarkedet.

- Alle kvinder, der er på arbejdsmarkedet står jo i den situation, hvor de kan komme til at føle et pres. Den tid man er væk, lægger man et ekstra stykke arbejde til sine kolleger, siger Thomas Christensen.

Men som reglerne er i dag, må arbejdsgiver ikke bringe emnet ”graviditet” op i forbindelse med ansættelsessamtaler eller andre arbejdsmæssige samtaler. Og regler er regler – formentlig uagtet om man er en divisionsforening eller ej.

- Vi vil rigtig gerne gøre det mindre tabubelagt. Men jeg ved ikke, om vi er et specialfelt, der kan tillade os at lave andre regler, så klubben også kan bringe emnet op.

- Standardkontrakten – som den er i dag – er 100 procent på spillerens side. De kan ikke blive sat i en dårlig situation rent kontraktmæssigt ved at blive gravid. Så der er nogle forhold, som spillerne skal være klar på at give afkald på, hvis de gerne vil have ændret tingene, siger Thomas Christensen.

Kan også løses med åbenhed

Det er dog som nævnt ikke sikkert, at der kan findes et smuthul i reglerne. Og derfor kan åbenhed i sig selv være med til at nedbryde tabuet. Direktøren beretter således om flere positive eksempler på spillere, der har nævnt sine graviditetsplaner og efterfølgende konstruktivt har løst situationen. Og det anbefaler han også andre at gøre.

- Det vil unægtelig hjælpe på de tilfælde, hvor spilleren føler, at de står alene med det, hvis man er tvunget til at tale om det, siger Thomas Christensen.

Én ting er sikkert. Problemet skal til livs, mener direktøren for Håndbold Spiller Foreningen, Michael Sahl.

- Man skal have lov til at blive gravid og dele glæden og tankerne med holdkammerater og venner. Og hvis der er et tabu derude, skal der gøres op med det, siger Michael Sahl til DR Sporten.