Dansk kvindegolf vader sig i succes i øjeblikket.
Emily Kristine Pedersen sikrede søndag ved Indian Open sæsonens anden danske sejr på kvindernes European Tour. Og den 19-årige golfspiller er ikke ene om at imponere i sin første sæson som professionel.
Ligeledes debuterende Nanna Koerstz Madsen har også spillet en håndfuld gode turneringer, og sammen med den lidt mere erfarne Nicole Broch Larsen udgør de to rookies et dansk trekløver, der alle indtager en plads i top 10 på den europæiske golftour.
- Det er gået over al forventning. Jeg er startet ud med fem top 5-placeringer, og lige nu er vi to danskere i toppen af Rookie Of The Year-listen, lyder det fra Nanna K. Madsen.
- Jeg er rigtig tilfreds. Det første halve år af sæsonen gik jeg stadig i skole og skulle have afsluttet gymnasiet. Det var lidt som at have to jobs. Alligevel er det gået ganske godt, lyder det beskedent fra Emily Kristine Pedersen der i den forgangne weekend sikrede sig sin første sejr på Touren.
- Der ligger masser af hårdt arbejde bag. Vi har konkurreret og hjulpet hinanden frem til det her, lyder forklaringen fra Nicole Broch Larsen.
Ændret setup kickstarter det hele
Med sine blot 22 år er Nicole Broch Larsen den ældste i den danske toptrio og udover de unge kvindernes talent, ligger der også en ændringen i setuppet i Dansk Golf Union (DGU) bag den øjeblikkelige succes.
- Vi havde selvfølgelig nogle spillere, der havde talent. Vi gik så i 2002 ind og ændrede vores setup, så vi tilrettelagde opbakningen til den enkelte spiller på et helt andet niveau. Tidligere havde man fragmenteret træning, hvor vi i stedet for begyndte at levere en form for 360 graders eftersyn af den enkelte, hvor vi sammen med spilleren nu tager ansvar.
- Vi har fået kombineret den fysiske og mentale træning med den tekniske træning. Vi har så fået de tre elementer til at spille sammen, og det var vi måske ikke så gode til tidligere.
- Vi har arbejdet længe med de her unge piger. Vi har trænet fysisk og teknisk på et højt niveau med dem på et meget tidligt tidspunkt. Deres gennembrud kommer derfor ikke som en overraskelse for os. Vi har igennem lang tid haft indikationer på, at vi har et unikt kuld af unge kvinder lige nu, fortæller Claus Mølholm, der er eliteansvarlig i DGU.
Andet danske golfmirakel
Omkring årtusindeskiftet oplevede man et lignende gennembrud på herresiden og kvindernes opsigtsvækkende resultater er da også allerede navngivet i henhold til de mandlige kollegaers præstationer.
-Vi har kaldt det det andet danske golfmirakel med reference til situationen på herresiden i slutningen af 1990’erne og starten af 2000’erne, supplerer Claus Mølholm.
De tre unge danske kvinder i den europæiske top 10 har også nydt godt af forbundets strategiske indsats.
-Vi har haft DGU som støtte i overgangen fra amatør til professionel. Sådan har det ikke altid været. Da Thomas Bjørn for eksempel brød igennem var man på egen hånd, når man besluttede sig for at blive professionel. Vi får hjælp af trænere og anden støtte, så DGU gør et stort stykke arbejde for os, er holdningen hos Emily Kristine Pedersen.
- Vi har haft et godt elitemiljø i DGU bag os, supplerer Nanna K. Madsen.
- Vi har et rigtig godt team fra DGU og nogle gode trænere bag os. Jeg ved ikke om det er et mirakel, for der ligger masser af træningstimer bag dem, lyder det fra Nicole Broch Larsen.
Den amerikanske drøm
Mens Emily Kristine Pedersen den forgangne weekend triumferede i Indien brugte Nicole Broch Larsen tiden i Florida i USA, hvor hun spillede sig videre til den afgørende kvalifikationsrunde i december, hvor der er kort til den amerikanske LPGA Tour på spil.
- Hvis man gerne vil til tops på verdensranglisten, så skal man spille i USA. Det er der de bedste spiller og de store verdensranglistepoint er at hente, lyder forklaringen fra Nicole Broch Larsen.
Også Emily og Nanna ser den amerikanske Tour som fremtidens forjættede land.
- Jeg vil gerne vinde den europæiske ’Order Of Merit’ og så vil jeg gerne til USA, lyder det fra Nanna K. Madsen."
- Jeg drømmer om at blive verdens bedste golfspiller. Jeg vil gerne spille med på LPGA Touren, lyder det fra Emily Kristine Pedersen.
Claus Mølholm tror med god grund på, at fremtiden for dansk kvindegolf ser særdeles lys ud.
- Vi har ikke set deres topniveau endnu. Nicole er allerede i gang med at kvalificere sig til den amerikanske LPGA Tour. Der er gode chancer for, at de alle tre vil kunne etablere sig på den amerikanske Tour i fremtiden. Om de så også kan kæmpe sig helt op i verdenstoppen, må tiden vise, slutter elitechefen.
Det er ikke kun de tre unge ovennævnte golfkvinder, der leverer resultater i øjeblikket. Også Malene Jørgensen, der ligger nummer 20 på Europa-ranglisten har blandet sig i toppen i flere turneringer i løbet af sæsonen.