Qatars kvindelandshold i fodbold er ingen steder at finde på verdensranglisten, og hverken Fifa eller VM-arrangørerne i Qatar har ønsket at be- eller afkræfte, hvorvidt Qatar har et fungerende kvindelandshold i fodbold.
Det kunne DR i samarbejde med NRK og SVT søndag fortælle.
Den virkelighed får en række af de største skandinaviske stjernespillere, heriblandt anfører på det danske kvindelandshold, Pernille Harder, til at rette kritik af de kommende værter for herrernes VM-slutrunde i december.
- Det er bare super ærgerligt og ekstra ærgerligt, at der skal være et VM i sådan et land. Man kan håbe, at opmærksomheden kan gøre, at der kan blive skabt et kvindelandshold i det mindste, siger Pernille Harder.
Harder møder fuld opbakning fra sine nordiske landsholdskolleger i både Sverige og Norge. Nordmændenes anfører, Maren Mjelde, slår fast, at "fodbold er for alle".
- Nu er det engang sådan, at der skal være VM i Qatar, og så håber jeg på sigt, at både menneskerettigheder og respekten for hinanden kan blive bedre og bedre. Og jeg håber på sigt, at kvinderne bliver respekteret på samme måde (som mændene i Qatar, red.) og får mulighed for at spille for deres land, siger Maren Mjelde, Norges anfører.
I sit værtsbud til VM-slutrunden slog Qatar på, at landet ville ”promovere kvindefodbold”. Samtidig har Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, fremlagt en stor plan om, at samtlige medlemslande inden udgangen af 2022 skal have udviklet "omfattende kvindefodboldstrategier".
Qatars Fodboldforbund, QFA, har ikke ønsket at stille op til interview. Fifa er heller ikke vendt tilbage med svar på de skandinaviske medier henvendelser.
På bundlinjen står dog, at vi skal tilbage til 2014 for at finde Qatars seneste officielle landskamp på kvindesiden.
Det gør Chelsea-anfører Magdalena Eriksson frustreret.
- Jeg håber virkelig, at hele Qatar-debatten er noget, vi alle lærer af i fremtiden, og at man i fremtiden ikke uddeler mesterskaber til lande som dette, medmindre de gør det bedre og forbedrer deres regler. Jeg er utrolig skuffet og synes, det er utroligt kedeligt, siger den svenske landsholdsspiller.
Kvindelige forbilleder skaber drømme
Siden det første officielle VM i fodbold for kvinder blev spillet 1991, er det ikke sket, at et værtsland for herrernes VM ikke også har haft et kvindelandshold.
Selvom DR, SVT og NRK har ikke kunnet få officielt svar på, om Qatar har et aktivt kvindelandshold i fodbold, bør der i fremtiden overvejes at indføre krav om, at slutrundeværter både har et herre- og et kvindelandshold, mener Pernille Harder.
- Hvis ikke et land har et kvindelandshold, skal det være en anledning til, at man får skabt et kvindelandshold i de lande, hvis man vælger at placere en slutrunde der, siger den danske landsholdsspiller.
Den holdning deler svenske Fridolina Rolfö, landsholdsspiller og angriber i FC Barcelona.
- Vi taler om verdens største sport, siger Rolfö.
I Norden er både Harder, Mjelde, Eriksson og Rolfö forbilleder blandt drenge og piger, og det er vigtigt, at børn også har kvindelige sportsudøvere at se op til, mener Pernille Harder.
Hun havde selv flere mandlige idoler, heriblandt portugiseren Luis Figo.
- Men det, der skabte min største drøm, var, at jeg så Marta da Silva (brasiliansk landsholdsspiller, red.) blive kåret til verdens bedste spiller fem år i streg. Det kunne jeg relatere til, fordi hun var kvinde, siger Harder.