15.000 kameraer i Qatar holder øje med VM-fans: 'Det er fuld overvågning 24/7'

Qatar er i forvejen et land med megen overvågning, og det bliver forøget under VM.

Fra kontrolrummet i Doha kan VM-arrangørerne holde øje med både stadioner og stadiongængere. Men eksperter er bekymret over mængden af overvågning. (Foto: © AMR ABDALLAH DALSH, Ritzau Scanpix)

Det ligner et kontrolcenter, der gør klar til at sende en ny rumfærge i kredsløb om jorden.

Men det er hverken hemmelige agenter eller det ydre rum, som Aspire Command and Control Center holder øje med.

Det er de tusindvis af danske og internationale VM-tilskuere i Qatar.

Landet var i forvejen rigt på overvågning, og frem mod slutrunden har VM-værten installeret 15.000 nye overvågningskameraer alene på og omkring de otte stadioner.

Det vækker bekymring hos eksperter, som DR har talt med.

- Jeg forstår, at til store arrangementer har man hensyn at tage til publikumskontrol og sikkerhed. Men mængden af overvågning bør være meget bekymrende, siger Jake Laperruque, der er vicedirektør for sikkerhed og overvågning i NGO’en Center for Democracy & Technology.

VM i Qatar skydes i gang søndag den 20 november. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

VM-arrangørerne har selv udgivet en promovideo fra kontrolrummet, hvor direktøren fortæller, hvordan alle informationer fra de otte VM-stadioner bliver samlet.

Herunder input fra de 15.000 overvågningskameraer, der er udstyret med ansigtsgenkendelsesteknologi.

- Med de her kameraer kan de se, at det er dig, der sidder lige præcis dérnede i mængden. Det er fuld overvågning 24/7 af dig og alle dem, der deltager dernede, siger Pernille Tranberg.

- Man bliver sandsynligvis en del af en kæmpestor ansigtsdatabase bagefter, tilføjer hun.

Pasfoto i VM-app

Ansigtsgenkendelse kræver et kartotek af ansigter. Så hvor har de det fra?

Alle, der rejser til Qatar for at se VM, skal have et såkaldt Hayya Card, som både fungerer som visum til landet, adgangsbillet til kampene og gratis transport med metro og bus.

Man skal også afgive en række oplysninger om sig selv, herunder uploade et pasbillede.

Pernille Tranberg frygter, at de lokale myndigheder vil bruge billederne til at opbygge det ansigtskartotek, som de skal bruge til ansigtsgenkendelsessoftwaren.

- Hvis du uploader et billede på en app, så vil du få et relativt godt billede, du kan bruge til at identificere folk med, siger hun.

En anden mulighed er, siger hun, at billederne er købt 'ude i byen'.

Der findes nemlig virksomheder, som sælger gigantiske databaser med ansigter, som de har indsamlet fra internettet.

Det ligner noget fra en amerikansk film om NASA, men det er det såkaldte Aspire Control & Command Center, hvorfra Qatars myndigheder kan holde øje med de 15.000 overvågningskameraer, der er indstalleret frem mod VM. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

Også Jake Laperruque hæfter sig ved ansigtsgenkendelsessoftwaren.

Han kalder det et 'meget kraftfuldt værktøj', der kan bruges til at følge folks bevægelser.

Og selv om arrangørerne siger, at det er for at sikre sig mod voldelige sammenstød eller terrorangreb, kan teknologien også bruges til at sikre sig, at VM-gæsterne overholder de strikse adfærdsregler i landet.

- Det kan være tilfælde, hvor folk drikker en øl uden for fanzonerne, eller to mænd eller to kvinder holder i hånd eller kysser. Bliver det fanget af et overvågningskamera, kan myndighederne beslutte sig for at scanne deres ansigter og finde ud af, hvem de er.

- Jeg ville handle ud fra en forventning om, at man let kan blive filmet af kameraer og let blive identificeret, siger han.

Når festen er slut

Qatar er en stat, hvor emiren er suveræn, og migrantarbejdere, kvinder og LGBT-personer i forskellig grad undertrykkes.

Det er et velkendt fænomen, at både demokratiske og ikke-demokratiske lande bruger store sportsbegivenheder til at øge sikkerheden og beføjelserne hos myndighederne.

Spørgsmålet er, hvad man gør, når festen er slut, og gæsterne er taget hjem.

Jake Laperruque frygter, at de mange nye overvågningsværktøjer skal bruges til dem, som styret ikke bryder sig om.

- Man har en begrundelse til at sætte det op her, men jeg tror ikke, forventningen er, at de har tænkt sig at pille de tusind- og atter tusindvis af overvågningskameraer ned.

- Bekymringen for, at det bliver der og bliver et værktøj til gennemgribende overvågning, og at regeringen kan kigge alle over skulderen hele tiden, er meget reel.

Af samme årsag opfordrer Pernille Tranberg Qatar til at slette alle billeder af og data om VM-gæsterne.

- De burde slette dem (billederne, red.) bagefter. Det tror jeg ikke på, de gør. Jeg tror, de gemmer databaserne til efterfølgende brug. De kan være penge værd. Det kan også være, de har brug for at holde øje med, hvem der kommer ind i landet næste gang, siger hun.

Overvågning ude af proportioner

DR har spurgt både Fifa, VM-arrangørerne i Qatar og landets indenrigsministerium, hvor de får ansigtsbillederne fra, og om de har tænkt sig at slette dem efter slutrunden.

Ingen af dem har dog svaret på DR's henvendelser.

Hverken Jake Laperruque eller Pernille Tranberg køber argumentet, at den megen overvågning er nødvendig for at sikre sig mod terrorangreb eller andre problemer med sikkerheden.

Tværtimod mener Tranberg, at overvågningen er for omfattende i forhold til risikoen.

- Jeg tænker: Uh, nu kommer man til en stat med fuldkommen og total overvågning.

- Det virker uproportionelt meget som overvågning af en event. Jeg ville ikke selv have lyst til at deltage i det.