VIDEO Kæmpetalent fik agent som 14-årig: En prøvetræning i Real Madrid lyder da fedt

Fodboldagenter i Danmark går efter yngre og yngre spillere.

FC Midtjylland-talentet Christian Tue Jensen var bare 14 og et halvt år gammel, da fodboldagenterne begyndte at kredse om ham.

- Jeg blev overrasket, og det var ikke lige noget, jeg troede, ville komme, da jeg var 14 år. Det føltes, som om man var professionel, at de ville have møder med én. Det var lidt fedt, siger han og tilføjer:

- Der var nogle agenter, der havde bedre kontakter til nogle klubber end andre. Dér kunne det da også lyde fedt, hvis de sagde, de havde gode kontakter til Real Madrid, og at de kunne få én til prøvetræning. Men så er det jo lige, om det er det rigtige for én. Men de trækker da med alt det, de kan.

Men Christian Tue Jensen er ikke alene om at blive kontaktet af fodboldagenter i en tidlig alder.

Siden Fifa sidste år slækkede på kravene til at blive fodboldagent, så man nu blot skal være 18 år og have en ren straffeattest, er der sket et boom af agenter i Danmark.

I dag er der 140 agenter i Danmark – mere end tre gange så mange som før Fifa ændrede kravene – og konkurrencen får agenterne til at gå efter yngre og yngre spillere.

- Vi kan jo se at der er stor interesse helt ned i U13 i forhold til, at agenter og mellemmænd gerne vil se, hvor de største talenter er i Danmark, siger Flemming Broe, der er akademichef i FC Midtjylland.

Det største talent i årgang 2000

Christian Tue Jensen valgte at blive repræsenteret af agent-firmaet Eliteconsulting, hvor den tidligere fodboldspiller Thomas Gaardsøe er agent.

- Da jeg selv spillede og skulle sælges til England, havde jeg ikke nogen agent. Og det er uhørt nu om dage, siger Thomas Gaardsøe.

- Det er bare kutyme, at man gerne vil have et forløb op at stå med en spiller og den vej opbygge noget tillid. Så det handler om at få dem, når de er gamle nok til det. Og ligeså stille arbejde noget tillid op derfra og forhåbentlig skabe en karriere sammen.

I dag er Christian Tue Jensen 16 år, og han har, siden han skrev under på en aftale med Eliteconsulting været til prøvetræninger i Bayern München, PSV Eindhoven og Liverpool. Han er desuden viceanfører på U17-landsholdet og et af de helt store håb på FC Midtjyllands akademi.

- Lige præcis med Christian, der er det største talent i årgang 2000, skulle der ikke den store fodboldprofessor til at se, at han var speciel. Men der ved man også med de spillere, der er allermest feterede og iøjnefaldende som 15-årige, handler det om at komme ind i kampen, siger Thomas Gaardsøe.

DBU overvejer speciel certificering

På FC Midtjyllands akademi vurderer chef Flemming Broe, at op mod 90 procent af spillerne har en agent.

Og netop fordi spillerne hele tiden bliver kontaktet i en yngre alder, forsøger klubben at vejlede familierne, når de får de første henvendelser fra agenter.

- Vi prøver at give en rådgivning til, at man også skal stille nogle kritiske spørgsmål til, hvor mange gange et firma har set en spiller. Og man skal have en god kemi, det skal være et godt match, og så er det op til den familie at vælge den mellemmand, der er bedst for sønnens udvikling, siger Flemming Broe.

I dag må en agent indgå en aftale med en spiller, når han er 14 og et halvt år gammel. Men med de nye, mere lempelige krav til at blive agent frygter DBU, at de unge spillere kan risikere at havne i hænderne på agenter, der ikke har styr på deres forretning.

Derfor overvejer DBU at indføre en speciel certificering for agenter, der har med spillere under 18 år at gøre:

- Det skal vi se, hvordan vi kan gøre og stadig følge de retningslinjer, der kommer fra FIFA og de regler, der er fra forskellige EU-afgørelser, siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

- Men det afgørende for os er at beskytte de unge spillere og give dem så god en opvækst og introduktion til professionel fodbold, at de ikke ender i juridiske problemer.