Matchfixing-formand: ’Næppe en afgørelse i denne uge’

Poul Broberg påpeger, at spillere og ledere har pligt til at fortælle om ting eksempelvis den omtalte Snapchat-besked fra Mads Hvilsom.

Sønderjyske undersøges af DIF's matchfixingsekretariat, der forventer snart at have nyt i sagen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Da Sønderjyske i sidste runde af grundspillet i Superligaen tabte til FC Midtjylland, sikrede klubben sig en plads i den nedrykningspulje, hvor vejen til overlevelse i ligaen var størst. Det vækkede efterfølgende opsigt, at Sønderjyske-spilleren Christian ’Greko’ Jakobsen over for TV3 Sport efter kampen insinuerede, at man ikke gik efter at vinde.

På baggrund af det interview og selve kampens forløb åbnede DIF’s særlige matchfixingsekretariat en undersøgelse for at finde ud af, om der er belæg for en decideret sag mod Superliga-klubben Sønderjyske. Det arbejder pågår fortsat, men skrider fremad.

- Vi er stadig i gang med at undersøge alle de oplysninger, vi har fået, og materiale og andet, som indgår i hele den her sag. De sten skal vi stadig have vendt hele vejen rundt, men jeg forventer, at vi så snart som muligt kan vende tilbage med en beslutning om, hvorvidt der overhovedet er en sag, og om vi ønsker at rejse en sag mod Sønderjyske i vores matchfixingnævn, siger formand for sekretariatet, Poul Broberg, til DR.

Det er ikke ligetil

Det er ikke sådan ligetil at sige, om der er noget at komme efter eller ej. Det kræver først en minutiøs gennemgang af bevismateriale samt forhør af interessenter, forklarer Broberg.

- Det er en kompliceret sag, for der er rigtig mange elementer involveret. Der er vurdering af tv-billeder fra kampen, vurdering af udtalelser fra spillere, og der er vurdering af de mange samtaler, vi har haft med spillere og ledere i Sønderjyske. Det er ikke nogen ligetil sag, for der er rigtig mange individer involveret og rigtig meget materiale, der indgår i sagen, siger han.

Mens undersøgelsen har været i gang, har Ekstra Bladet blandt andet kunnet berette, at Sønderjyske-spilleren Mads Hvilsom havde sendt en Snapchat-besked til sin gamle ven i Hobro, Jesper Bøge, hvori han angiveligt insinuerer, at han ikke kom på banen i kampen for at score mål.

Pligt til at informere

Beskeden blev indberettet til matchfixingsekretariatet af Hobros bestyrelsesformand, Lars Kühnel, uden at Jesper Bøge, der oprindeligt modtog beskeden, var vidende herom. Men det er faktisk spillere og lederes ansvar og pligt at bringe vigtige oplysninger frem i lyset for matchfixingsekretariatet, understreger formand Poul Broberg.

- Det er supervigtigt, og det skal man jo gøre. Hvis man kigger i vores regulativ, står der, at man har oplysningspligt, hvis man er medlem af en idrætsklub i Danmark, og det er alle Superliga-spillerne. Hvis dette element (Snapchat-beskeden, red.) ikke var kommet frem, havde vi faktisk mulighed for at køre en indbyrdes sag mod de Hobro-spillere, hvor dette materiale var tilgået, fordi de ikke havde benyttet sig af oplysningspligten i regulativet.

- Den oplysningspligt er vigtig for os, og i matchfixingsager kan det være helt afgørende, at folk i miljøet fortæller os om deres viden. Ellers er det nogle meget svære sager for os at bevise, hvis de i miljøet ikke taler og viser os, hvad de måtte have af eventuelle beviser, siger Poul Broberg.

Broberg understreger, at man forventer snart at kunne fremlægge, hvorvidt der rejses sag mod Sønderjyske. Det kan dog næppe nås i denne uge.

- Det tvivler jeg på, at det kan. Jeg vil ikke komme med en konkret vurdering af, hvornår vi kan have materialet klar, siger han.

Fodboldklubben Sønderjyske har siden det omdiskuterede nederlag til FC Midtjylland spillet tabt en kamp og vundet to, og klubben er nu sikker på overlevelse i Superligaen.