Fodboldens sprællemænd: Sportsdirektøren skal favne bredt for at få succes

Ebbe Sand er sidste skud på stammen af tidligere topspillere, der går sportsdirektørvejen.

Forventningerne er skyhøje. Alene via sit fodboldmæssige CV forventer fans, medier og fodboldverdenen, at den nye sportsdirektør i Superligaklubben Brøndby, Ebbe Sand, fra dag ét vil levere i det job, han ingen erfaring har med. Fodbold er alt, hvad folk forbinder den tidligere landsholdsbomber med.

Men selvom han i sit nye job fortsætter i den verden, der har formet hele hans liv, så venter der nye og anderledes udfordringer. Udfordringer, der ikke i dagligdagen er synlige for offentligheden, men hurtigt bliver det skåret ud i pap for Ebbe Sand, at han fremover skal finde slipset og lade støvlerne stå, når han skal på arbejde på den københavnske vestegn. Det fortæller Kim Brink, der i en årrække var en succesfuld sportschef i superligaklubben OB.

- Det er helt vitalt, at du i jobbet som sportsdirektør har andet og meget mere med end blot en karriere som spiller. Du skal være leder udadtil overfor fans, aktionærer, sponsorer og medier. På mange måder er jobbet som et lederjob i erhvervslivet, du skal favne bredt, evne at motivere og lede dine medarbejdere, siger Kim Brink.

Kim Brink fik stor succes i sportsdirektørjobbet i OB. Han fik solgt flere spillere til udlandet og havde et stort netværk i såvel ind- som udland. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Han understreger, at han ser det som en klar fordel for en tidligere spiller at have haft en pause siden karrierestoppet inden udfordringen med sportsdirektørjobbet. Ud fra Kim Brinks erfaring bør Ebbe Sand være klædt godt på til jobbet i Brøndby.

Han har siden sidste spark været angrebslandstræner på landsholdet, drevet et fodboldakademi i Shanghai og været en del af et stort byggeprojekt i Dubai. Samtidig har han via en ambassadørrolle for sin tidligere arbejdsgiver i tyske Schalke 04 bevaret de stærke relationer til tysk fodbold.

Administrationen ødelagde alt

Erfaringen med andre elementer i livet end fodbold hjælper, når hverdagen melder sig, og det ikke udelukkende handler om at hente gode spillere til klubben. Poul Hansen er en af dem, der på egen krop har oplevet, hvordan jobbet kræver en bred vifte af kompetencer. Han var i et år sportschef i OB - et job han aldrig fandt sig hjemme i.

- Du kan ikke uddanne dig til sportsdirektør. Du er nødt til at lære det i jobbet. Det er vel en kombination af bogholder, vicevært, sælger og fodboldmand. For mig var den administrative del alt for voldsom, det var alt for langt fra den hverdag, jeg havde som træner med fokus på fodbold.

- Jeg manglede erfaring fra andet i livet end fodbold, og det var derfor jeg aldrig blev en succes, forklarer Poul Hansen om sin erfaring med jobbet, han selv valgte at forlade efter bare én sæson.

Poul Hansen fandt aldrig fodfæste i jobbet som sportsdirektør i OB. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Han fungerer i dag som ekspertkommentator og er dermed tæt på livet i de danske superligaklubber. Her oplever han, hvordan arbejdsopgaverne er vidt forskellige for de enkelte sportsdirektører. Det er efter hans vurdering ikke rimeligt at sidestille jobbet, der kan variere alt efter, om man er Glen Riddersholm i Vendsyssel eller Ebbe Sand i Brøndby.

- Glen kommer til at have mange kasketter, han skal kunne meget mere end bare fodbold. Ebbe Sand kommer på den måde meget mere ind i et drømmejob, fordi Brøndbys organisation tillader det.

- Han kan med det samme aktivere sit netværk i fodboldens verden og skal ikke i samme omfang tænke på administrative opgaver. Derfor tror jeg, han har en større chance for at lykkes, end Glen vil have det i Vendsyssel, siger Poul Hansen.

Poul Hansen ser også en anden årsag til, at Ebbe Sand har stor chance for at lykkes. Han har en plads i fodboldhistorien, hvilket spiller en langt større rolle i udlandet end herhjemme. Derfor har en klub som Brøndby brug for en profil som Sand, hvis den vil lykkes med ambitionen om at kunne hente spillere fra en anden kategori end de øvrige klubber i Superligaen.

Svære fravalg

I nordjyske AaB har Allan Gaarde siddet i sportsdirektørstolen i fem år. Den tidligere superligaspiller afløste legenden Lynge Jakobsen i sædet, hvilket satte et stort fokus på Gaardes ageren. Siden sit exit som fodboldspiller havde Gaarde bygget på sit CV med en CBS-uddannelse og erhvervserfaring fra Coloplast. Erfaringer han den dag i dag drager fordel af i jobbet som sportsdirektør i AaB.

- Mængden af interessenter i form af fans, aktionærer, sponsorer, agenter og politiske organisationer er voldsom. Når jeg som sportsdirektør prioriterer en interessent, skuffer jeg samtidig en række andre.

- Evnen til at kunne håndtere den konstante prioriteringsopgave havde jeg aldrig mestret uden uddannelse og erhvervserfaring. Omvendt har min fortid som fodboldspiller også været vigtig, da den gav mig troværdighed og adgang til dele af fodboldens verden, der ellers ofte er meget lukket, forklarer Allan Gaarde.

Heltidsjob

Han vandt i sin første sæson i AaB ”The Double” for første gang i klubbens historie. Selvom han lever med i alle kampe på samme måde som i sin aktive karriere, forsøger han konstant at holde et helikopterperspektiv.

For kravene om konstant at prioritere ressourcer i klubbens stramme budget nødvendiggør, at man som sportsdirektør evner at bevare overblikket og ikke lader sig rive med og satse alt på en ny angriber, bare forbi resultaterne i weekenden ikke levede op til forventningerne.

Allan Gaarde vurderer selv tiden i det private erhvervsliv som afgørende for, at han på femte år sidder sikkert i sædet som sportsdirektør i AaB. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det kan Adam Møller Gomaa også skrive under på. Han er journalist og forfatter til bogen ”Fodboldbossen”, der går tæt på en række sportsdirektører i danske superligaklubber. I sin research til bogen kom han tæt på forståelsen af, hvor meget en sprællemand man skal være, hvis man skal lykkedes i jobbet.

- Jobbet er heltid, ikke bare fuldtid, men heltid. Du skal være lydhør og åben overfor input fra mange interessenter. Konstant vurdere, hvilke råd du skal lytte til, og hvilke du skal glemme. Du skal have noget ”andet” med ind i jobbet end din fodboldbaggrund.

- Omvendt har fodboldspilleren en fordel. Han har oplevet flere sportsdirektører i sin karriere, været i en form for mesterlære. Han har set, hvordan en sportsdirektør agerer og lært, hvordan han vil angribe jobbet og måske mere vigtigt, hvordan han ikke vil gøre, forklarer Adam Møller Gomaa.

Har man som Ebbe Sand skabt sig en identitet både i og udenfor fodboldverdenen er basen for at opnå succes som sportsdirektør tilstede. Men med grundelementer som held, udsving og sensationer som fast inventar i sportens verden, vil sportsdirektørens stol aldrig være et sikkert job.

For mens funktionen nok er magtfuld i dagligdagen, så er det også sportsdirektøren, der vil stå for skud, hvis krisen indtræffer og bestyrelsen skal finde en syndebuk.