Justitsminister Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet har fået nok af fodboldballade.
Derfor indkalder han nu repræsentanter fra fodboldens divisionsforening, Brøndby IF, FC København, supportgrupper, Dansk Boldspil-Union og Danske Fodboldfans til et møde torsdag den 12. september.
Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
Dråben, der tilsyneladende har fået bægeret til at flyde over hos ministeren, faldt søndag eftermiddag, hvor FC København mødte Brøndby IF i Parken i København.
Det berømte og berygtede lokalopgør mellem de to københavnerklubber har ofte trukket overskifter for fodbolduroligheder og ballade, og søndagens kamp var ingen undtagelse.
Før, under og efter kampen var der nemlig flere problematiske episoder med blandt andet vold mod tjenestemænd, en plyndret 7-Eleven-kiosk og et banner, der opfordrede til vold.
- Jeg bliver vred og forarget, når vi nu igen er vidner til absurde scener i forbindelse med en fodboldkamp. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man bruger fodbold som en undskyldning til at begå vold og hærværk, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.
På mødet den 12.september skal parterne ifølge Justitsministeriet drøfte, hvordan klubberne i højere grad kan tage ansvar for, at der ikke opstår situationer, som dem man så i weekenden.
Videoen herunder viser en episode efter søndagens kamp, hvor en gruppe Brøndby-tilhængere angriber politiet:
Uroligheder i kølvandet på ny lov
Der har i løbet af de seneste år været flere eksempler på fodbolduroligheder i forbindelse med kampe i den danske Superliga.
Derfor vedtog Folketinget sidste år et lovforslag, der blandt andet giver politiet mulighed for at bortvise personer fra stadion, hvis de udviser utryghedsskabende adfærd. Men weekendens episoder i forbindelse med det københavnske lokalopgør viser ifølge justitsministeren, at der fortsat er et problem med det, som han kalder 'hooligans'.
- Vi har fra politisk side givet politiet og klubberne flere redskaber i kampen mod hooliganisme, men politiske initiativer kan ikke stå alene. De skal følges op af konkret handling fra fodboldaktørenes side, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse og tilføjer:
- Jeg har derfor indkaldt klubber og fans samt repræsentanter fra fodboldens verden til et møde i næste uge for at høre, hvordan de har tænkt sig at sætte ind over for voldsparate fans, der tyranniserer helt uskyldige mennesker, der blot vil hygge sig på stadion eller er på arbejde for at passe på os andre. Den nuværende situation er uacceptabel og en skamplet på den fodboldsport, vi er så mange, der holder af.
Særligt kampene mellem Brøndby IF og FC København har gentagne gange budt på voldsomme episoder med vold og uro i løbet af de seneste mange år.
Men også andre såkaldte højrisikokampe har budt på grimme uroligheder.
For eksempel måtte en stor gruppe fans af AGF holdes tilbage og beskyttes på Brøndby Stadion efter AGF's sejr over Brøndby IF i sidste spillerunde af den seneste Superliga-sæson, fordi en gruppe hætteklædte Brøndby-tilhængere angreb dem med kasteskyts på vej ud af stadion.