Om præcis et år er hele verdens øjne rettet mod Rusland og VM-slutrunden i fodbold. Kan tyskerne genvinde deres titel, får Messi endelig sin landsholdstitel og hvad med russerne på hjemmebane?
Inden det kommer så vidt, får vi dog alle noget af en appetitvækker, når otte af verdens bedste landshold – kontinenternes mestre – leverer en generalprøve i form af FIFA’s Confederations Cup, hvorfra vi sender samtlige kampe på DR’s kanaler.
Titlen blev seneste vundet af Brasilien på hjemmebane i 2013, men selv om hverken Neymar eller for den sags skyld Messi og Argentina er med på de kommende VM-arenaer i denne omgang, så er der masser af stjernenavne og spændende bekendtskaber at glæde sig til de kommende uger.
Først og fremmest kommer Europamestrene fra Portugal med Cristiano Ronaldo i spidsen, mens også de sydamerikanske mestre fra Chile har indkaldt samtlige stjernenavne for at kunne vinde turneringen og – i hvert fald for et år – kalde sig indehaver af verdensherredømmet inden for fodbolden.
Her er en gennemgang af de otte deltagende nationer ved turneringen i Rusland. God fornøjelse:
RUSLAND (Gruppe A)
Hjemmeholdet er nok det hold med allermest på spil i turneringen. Ved EM i Frankrig sidste år blev Leonid Slutskys mandskab i bred almindelighed regnet for turneringens mest usympatiske hold både på og uden for banen, og hvad værre er; russerne har floppet i de seneste mange internationale turneringer.
Nu er Stanislav Cherchesov sat i spidsen for holdet, der tæller rutinerede navne som målmand og anfører Igor Akinfeev, Yuri Zhirkov og Denis Glushakov, men derudover hovedsageligt består af yngre navne, som meget gerne skulle vise potentiale til at indfri den ambitiøse målsætning for næste sommers VM: minimum en semifinale.
Alle 23 mand i truppen er i øvrigt hentet i den russiske liga.
Krauls bud: Russerne går med fordel af hjemmebane og ekstra motivation videre fra puljen.
NEW ZEALAND (Gruppe A):
Newzealænderne er med som oceaniske mestre, og man kan derfor med nogen ret hævde, at de har haft den letteste kvalifikation til turneringen i Rusland. Finalemodstanderen var for eksempel Papua Ny Guinea, og her skulle ’All Whites’ faktisk bruge straffesparkskonkurrence for at vinde det kontinentale mesterskab.
Uden den normale anfører og tidligere FC Midtjylland-spiller Winston Reid er New Zealand da også voldsomt undertippet, selv om der er rutinerede spillere fra både VM 2010 og OL 2012 i truppen, som i øvrigt tæller et par kuriøse bekendtskaber.
Angriberen Shane Smeltz repræsenterer for eksempel klubben Borneo FC fra den indonesiske liga, mens truppen også indeholder 21-årige Alex Rufer; nevø til den legendariske angriber Wynton Rufer, der er blevet kåret til århundredets fodboldspiller i Oceanien.
Krauls bud: New Zealand bliver ren kanonføde og kan løbe ind i et par ordentlige øretæver undervejs.
PORTUGAL (Gruppe A)
Succestræner Fernando Santos har udtaget en trup, der er stort set identisk med den, som vandt EM i Frankrig og dermed banede vejen til denne turnering. Matchvinderen fra finalen, Eder, er som en af de eneste ikke med, men alene Cristiano Ronaldos tilstedeværelse kaster rigeligt med glans over arrangementet.
Den nykårede vinder af stort set alt inden for fodboldens verden får selskab af spillere som Nani, Ricardo Quaresma, André Gomes og Adrien Silva, og i hvert fald på papiret ligner Portugal et hold, der går benhårdt efter at udnytte deres første mulighed for at spille med i Confederations Cup.
Spørgsmålet er dog, om selv Ronaldo kan blive ved med igen og igen at trække sig selv op til nye store præstationer, eller om sæsonen trods alt bliver for lang?
Krauls bud: Selv superstjerner må da vel have brug for en pause en gang i mellem. Uden Ronaldo helt på toppen, er Portugal ikke det samme hold, så måske det kikser at komme videre fra puljen.
MEXICO (Gruppe A)
Det kan godt være, at Confederations Cup på danske breddegrader ikke rangerer så højt på nethinden, men i Mexico er alle store internationale turneringer en kæmpe ting, og der er fuld opbakning til ’El Tri’, som landsholdet kaldes.
Holdets træner, colombianske Juan Carlos Osorio, stiller med en ekstremt rutineret trup, der tæller målscorere som Oribe Peralta og Javier ’Chicharito’ Hernández samt kreative Giovanni Dos Santos. Flere vil måske også kunne huske den langhårede målmand Guillermo Ochoa, som ved VM i Brasilien sprang rundt i målet og leverede mirakler – især i en 0-0 kamp mod værterne.
Mexico led for præcis et år siden et chokerende og smerteligt nederlag på 0-7 til Chile ved Copa America, men siden har holdet bevæget sig i en yderst positiv retning. Ni ud af 12 opgør siden katastrofekampen er vundet, og Mexico fører den Nord- og Mellemamerikanske VM-kvalifikation aldeles suverænt.
Krauls bud: Mexicanerne kommer næsten altid med stærke turneringshold, som er svære at have med at gøre, og jeg ser gode chancer for, at de kan gå videre fra puljen.
TYSKLAND (Gruppe B)
Tyskerne er eneste nation, der stiller med et decideret B-hold uden de største stjerner til turneringen i Rusland i år. De forsvarende mestre kommer uden Neuer, Müller, Reus, Hummels, Boateng, Özil osv., men det behøver ikke betyde tre nederlag og i bad. Absolut ikke!
Landstræner Joachim Löw testede sit Confederations Cup-hold i en landskamp mod Danmark på Brøndby Stadion den 6. juni, og her kørte et toptunet hold med spillere fra Bundesligaen, Liverpool, Arsenal, PSG, Roma og Ajax i høj grad rundt med Åge Hareides mandskab, der var heldige med at få 1-1.
Kanterne med de to EM-spillere Joshua Kimmich og Jonas Hector holder høj klasse, og med så mange spillere fra andet geled vil der være en voldsom iver for at vise sig frem med henblik på at komme i betragtning til den ’rigtige’ VM-trup næste sommer.
Krauls bud: Tyskerne kunne have stillet med en C-trup og stadigvæk være en faktor at regne med i turneringen. Jeg er ganske overbevist om, at de nok skal gå videre fra puljen.
AUSTRALIEN (Gruppe B)
Australierne er med som asiatiske mestre, og når man lige har vænnet sig til den tanke, giver det en vis respekt om holdet i forhold til at komme med foran nationer som Japan og Sydkorea. Siden den triumf har det dog knebet en del for australierne i for eksempel VM-kvalen, hvor holdet lige nu hænger lidt i en pulje, hvor både Japan og Saudi Arabien er foran dem.
Landstræner Ange Postecoglou har såmænd fin international rutine i sin trup, men stjernen Tim Cahill er alligevel efterhånden blevet 37 år, og der er langt mellem spillere, der optræder fast for klubber på højt niveau. Målmand Matt Ryan er normalt en stærk sidste skanse, men har i høj grad savnet spilletid i spanske Valencia og har senest været udlånt til belgiske Genk.
I sidste testkamp inden Confederations Cup mødte Australien den 13. juni hjemme i Melbourne et reservespækket brasiliansk hold, der let vandt med 4-0 over ’The Aussies’.
Krauls bud: Australien virker ikke til at have samme niveau som for bare få år siden. Jeg regner dem som et godt bud på sidstepladsen i gruppe B.
CHILE (Gruppe B)
Kun en tåbe frygter ikke Chile! Spørg bare i Spanien, eller i Argentina og Mexico. Både ved VM og Copa America har chilenerne med deres kraftfulde, tempofyldte og aggressive spillestil nedlagt de allerstørste, og for chilenerne er der ikke noget opvarmning over dette års turnering i Rusland.
Alexis Sanchez, Arturo Vidal, Claudio Bravo, Eduardo Vargas og Gary Medel. Det er spillere i absolut topklasse, som alle er med i Juan Antonio Pizzis trup. Den tidligere spanske landsholdsangriber har overtaget Chiles landshold fra Jorge Sampaoli og ledte dem til triumfen i Copa America med finalesejr over Messi og argentinerne.
Den 9. juni spillede chilenerne 1-1 i en testkamp mod Rusland i Moskva i en kamp, hvor Alexis Sanchez blev sparet fra start og først kom ind i anden halvleg.
Krauls bud: Chile ligner umiddelbart et hold, der skal slås med Tyskland om førstepladsen i gruppe B.
CAMEROUN (Gruppe B)
De utæmmelige løver kommer noget overraskende som afrikanske mestre efter sejren ved African Cup of Nations i januar. Her var den tidligere AaB’er Christian Bassogog en af profilerne, og turneringen var stærkt medvirkende til at sende ham fra Nordjylland til Kina for en masse millioner.
Nu skal Cameroun så forsøge at gentage overraskelsen ved Confederations Cup, men det ser svært ud. Holdets belgiske træner, Hugo Broos (ikke Boss), har et sammensurium af en trup med spillere lige fra den canadiske liga til den norske 2. division, og spørgsmålet er, om organisationen holder mod mandskaber som Chile og Tyskland.
Optakten var i hvert fald ikke optimal på Getafes hjemmebane uden for Madrid i Spanien i tirsdags. Her tabte Cameroun med hele 4-0 til Colombia i et opgør, hvor holdet noget utraditionelt fik et direkte rødt kort i en venskabskamp.
Krauls bud: Cameroun virker overmatchet på kvalitet i hvert fald mod Chile og Tyskland, og magien fra januar virker væk på et hold, der også lider i VM-kvalen. Går ikke videre.