En af verdens allerbedst betalte fodboldspillere, Cristiano Ronaldo, har skjult mere end én milliard kroner i skattely via konstruktioner med skuffeselskaber og stråmænd.
Afsløringen, der bliver bragt i Politiken i samarbejde med Der Spiegel og ti andre medier, har skabt stærke reaktioner. Også hos danske politikere som skatteordfører fra Socialdemokratiet, Jesper Petersen, SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, og medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S).
https://twitter.com/LisbethBPoulsen/status/804785645965180928 https://twitter.com/Jesper_Pet/status/804782895130873861 https://twitter.com/JeppeKofod/status/804792415605391361
Uanset om det er lovligt eller ulovligt, når Cristiano Ronaldo sender formuen videre et skuffeselskab, så er det ikke et fodboldikon værdigt. Det mener Lars Koch, der er international chef i interesseorganisationen Oxfam Ibis.
- Det, der ærgrer mig ved Messi, Ronaldo og de andre fodboldstjerner, er, at det et eller andet sted er under deres værdighed. Jeg synes, at Ronaldo er en fantastisk fodboldspiller, men hvorfor skal folk, der tjener en halv milliard eller mere om året, sidde og fedte rundt og drible uden om skatteregninger, de sagtens har råd til?
- Det gør, at vi andre mester tilliden til systemet, når de rige kan spille efter egne regler, siger Lars Koch.
Skattefinter skubber regningen videre
Mens Cristiano Ronaldo tjener gode penge i klubben Real Madrid, så kommer en stor del af formuen fra indtægterne af selve brandet Cristiano Ronaldo.
Når virksomheder bruger navnet i kampagner, betaler de millioner af kroner til den portugisiske fodboldspiller.
De penge bliver samlet i et irsk firma, der er ejet af Ronaldos agent, Jorge Mendes. Pengene sendes videre til Ronaldos skuffeselskab på de Britiske Jomfruøer, hvor der er indsat en anonym stråmand. Senere ryger pengene ifølge Politiken videre til konti i Schweiz.
Lars Koch fra Oxfam Ibis kan ikke vurdere, om der er foregået noget ulovligt, men når man laver den slags konstruktioner, er det i 99 procent af tilfældene, fordi man gerne vil skjule noget for myndighederne. Når Ibis som udviklingsorganisation kommenterer sagen, er det, fordi skattemanøvrerne er med til at skubbe ansvaret for den fælles velfærd videre, forklarer Lars Koch.
- Regningen for vores fælles velfærd, den træningsbane, den næste Ronaldo skal træne på, eller skolen, hvor de børn der løber rundt med hans navn på ryggen skal gå – den regning skubber man videre til alle os andre og til de små og mellemstore selskaber.
Se hele interview med Lars Koch:
- Der er bruge for mere gennemsigtighed
At folk som Ronaldo bliver rådgivet til at lave den slags konstruktioner af skatteadvokater, formuerådgivere og agenter er ikke nogen undskyldning, lyder det.
- Han har jo skrevet under på nogle papirer, og man skal være varsom med sin underskrift, siger Lars Koch.
Han håber, at de mange læk, man i stigende grad ser, også kan være med til at skræmme nogle af de danske sportsstjerne, der overvejer at lave samme konstruktioner. For at de mange læk skal have en effekt, er det nødvendigt, at regeringerne bruger afsløringerne som ”et rødt kort” og indfører bedre regler.
- De skal gennemføre regler, som sikrer gennemsigtighed i, hvem der ejer selskaberne, så man ikke kan have et selskab på jomfruøerne eller andre steder, hvor man kan gemme sig bag anonyme stråmænd. Mere gennemsigtighed i skattesystemet er eneste vej frem, siger Lars Koch.