Velkommen, Åge: Her er dine udfordringer

Åge Hareide har i dag første arbejdsdag som dansk landstræner. DR har kigget på, hvilke udfordringer han står over for.

Åge Hareide har en del udfordringer i sit job som dansk landstræner. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Han er 62 år, sømandssøn fra Norge, mestertræner skandinavisk klubfodbold og en fiasko som norsk landstræner. Det er blot nogle af de ting, Åge Hareide har med sin rygsæk, når han i dag stempler ind på sin første arbejdsdag som landstræner for Danmarks fodboldlandshold.

Den rygsæk med erfaringer får Hareide brug for, ja han får nok nærmere brug for en kuffert fuld af erfaring, løsninger og personlig gennemslagskraft. For det er et dansk landshold, der skal genrejses både på banen og udenfor banen, og den opgave har Åge Hareide fået to år til at løse.

Udfordringer er der nok. DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul peger her på nogle af dem.

Bolden skal i kassen

Den største udfordring er at få dette hold til at score nogle mål. Ved de to seneste kvalifikationer til slutrunder, der jo begge kiksede, har det store problem været at score mål og specielt på hjemmebane. Der blev smidt mange point i Parken i kampe, der endte 0-0 eller 1-1, hvor man sidenhen har tænkt, at modstanderne ikke var gode, men også at vi ikke var gode til at udnytte spilovertaget. Der manglede både chancer og målscorere. Så Hareide skal få holdet til at være mere målsøgende, og det handler både om spillestil, om valget af spillere og om en mental omlægning.

Problemet Bendtner

Den første udfordring bliver at finde ud af, hvad han skal gøre med Bendtner. Og i den forbindelse kommer til at være noget signalværdi allerede ved Hareides første udtagelse. Vil han gøre som Morten Olsen, altså udtage Bendtner, uanset hvor mange minutter han har spillet for sit klubhold? Eller vil han sige, at det er først, når Bendtner har præsteret noget for sit klubhold, at han skal med. Hareide skal finde ud af, hvilken rolle Bendtner skal spille på det fremtidige danske landshold.

Spørgsmålet er, om Nicklas Bendtner vil være at finde på Hareides første landshold. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Gåden Eriksen

Endnu en stor udfordring bliver, hvordan man skal få forløst Eriksen på landsholdet. Hvordan får vi den spiller, der bliver nævnt blandt de bedste midtbanespillere i Premier League, og som scorer mål og laver dybe løb for Tottenham, til at vise de samme ting for landsholdet? Det er ikke som meget et personvalg – selvfølgelig skal Eriksen udtages – men det handler om, hvordan man får mest ud af Eriksen. Hareide skal sætte sig ned og tænke på, hvordan kan Danmark skabe de samme rammer, Eriksen har i Tottenham?

Spørgsmålet Agger

Daniel Agger er holdets anfører og omdrejningspunkt og en så dominerende skikkelse på landsholdet, at han på en måde er en selvfølgelighed. Men er han så reelt også det? I de seneste landsholdsår og i Brøndby har han været en spiller, man ikke kan regne med. Agger er ofte skadet, og skal en så vigtig del af et landshold ikke være til rådighed? Hvis man bygger noget op omkring en grundpille, som man alligevel må undvære, så er han ikke en grundpille. Så dér skal Hareride træffe et valg, også selv om det er ikke dér, han har det største problem, for vi har mange gode midterforsvarere.

Daniel Agger har været meget skadet, og spørgsmålet er, om anføreren har spillet sin sidste landskamp? (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Resultater her og nu

Hareide kommer ikke ud i en magtkamp i DBU. Alle er indstillet på, at han er en form for overgangsfigur, det ligger ikke i kortene, at han skal sidde i så lang tid som Morten Olsen. Han har en kortsigtet opgave her og nu, og det gælder om, at han ikke skal tabe kampe og helst få os med til VM. Nu bliver Jon Dahl Tomasson nok hans assistent og i ham, har Hareide et link til spillerne. Så han kommer ind på et sikkert mandat med stor opbakning, men man har kun opbakning i fodboldverdenen, så længe der ikke sås tvivl om resultaterne.

Dedikationen i blikket

Med det materiale Danmark har, og med den pulje, vi er havnet i forhold til at komme med til VM i Rusland i 2018, som er Hareides mål, skal der skabes en form for et dansk Island. Forstået på den måde, at det, som Island har formået ved at komme til EM i Frankrig, er, at det er et landshold, der har været underlegent på mange parametre, men som så har opnået succes på anden vis. Og det er dét, lansholds-fodbolden kan.

Der kan opstå energier på et hold, der har bund i nationalfølelse og stolthed, en nærmest unaturlig synergi for et hold. Det som man har set med Island, Nordirland og Albanien, der på trods af, at de var dårligere end Danmark i Parken bare havde viljen og dedikationen. Vi er kommet i en VM-kvalifikationspulje med hold, der ligger over os, eksempelvis Polen og Rumænien, og hvordan får man succes i sådan en pulje? Det gør man ved at skabe en stemning omkring landsholdet, der gør, at alle fra stab til spillere siger, at det er noget særligt at spille for Danmark. Den dedikation, der har været i øjnene på Island, Albanien og Nordirland har måske manglet hos Danmark. Det er en opgave for Hareide at skabe det blik.

Danmarks kvalifikationsgruppe til VM i Rusland 2018.

Systemets mand?

Hareide er ikke en religions-træner, der har en filosofi eller et system, han holder fast ved. Han er en pragmatisk træner, der spiller mange forskellige systemer og har også ændret på dem undervejs. Hans udfordring bliver at finde ud af, hvilke typer der er til rådighed, hvad er Danmarks bedste våben, og hvilket system vil passe til? Det må være noget med at sige, at vi har top-spillere som Kasper Schmeichel og Christian Eriksen og så en masse unge, der er på vej. Dem skal han sammenblande, så det bliver et slagkraftigt hold.

En del af noget større

Hareide har en udfordring omkring at videreføre DBU’s strategi med at gøre landsholdet mere populært igen. Det er en opgave for ham at få flyttet stemningen omkring landsholdet, så det bliver en succeshistorie frem for at være noget som folk er lidt ligeglade med, for i de seneste år har skuffelserne har været flere end succeserne. Indadtil og udadtil skal han skabe en positiv stemning omkring holdet, både omkring forholdet til medier og fans, men også internt at få skabt en positiv energi på holdet. Alt det kommer fra spillerne og omgivelserne, men det kommer altså også fra træneren. Han er manden i centrum.

Åge Hareide skal genskabe den stemning der har været omkring det danske landshold. Måske som dengang ved VM i Mexico, som disse avisforsider handler om. (Foto: © NF, Scanpix)

Staben omkring lederen

Helt lavpraktisk skal Hareide have sat sit eget hold, ikke bare af fodboldspillere, men også omkring staben omkring landsholdet. Det bliver mange nye ansigter der skal ind, for han overtager ikke en stab. Der skal blandt andet en ny assistent, en ny læge, en ny anden-assistent og andre ind i staben. Det skal han have til at fungere, for en moderne fodbold-træner er jo en form for CEO omkring et hold. Lige så stor en opgave han har med det taktiske, har han også med at få et team til at fungere sammen.