Det bliver en overgangsfigur af en pragmatisk, brandslukker og morfar-type, det danske landshold får som ny træner. Det mener DR’s fodboldkommentator Andreas Kraul, der ikke mener, at det danske landshold går en ny og spændende tid i møde med Åge Hareide.
- Min umiddelbare reaktion er den, som jeg tror, at mange fodboldfans har: Det er ingen wauw-følelse, man sidder med. Den fornemmelse af, at der nu sker noget fantastisk og spændende. Den der effekt, hvor man tænker, at der nu starter en spændende tid for det danske landshold, siger Andreas Kraul og tilføjer:
- Jeg ser ham som en overgangsfigur på landstrænerposten, siger han.
En svær position
DR’s fodboldkommentator medgiver dog, at DBU har været i en vanskelig position med ansættelsen af den nye landstræner.
- Når det er sagt, hører jeg ikke til dem, der synes, at det er et helt forfærdeligt valg. Forstået på den måde, at det har været en svær situation for DBU at stå i for DBU i forhold til at finde den rigtige landstræner på netop dette tidspunkt, når deres førstevalg Michael Laudrup ikke har ønsket at være landstræner, siger han og fortætter:
- Men dér synes jeg, at det er en god ting, at man holder det i Skandinavien. For den periode, Danmark kommer ind i nu med kvalifikationen til VM i Rusland er en svær periode, og hvis det samtidig skulle være en landstræner, der på kort tid ville implementere en helt ny stil, så kunne det gå grueligt galt, siger Kraul.
- I den forbindelse er Hareide som person og som træner meget pragmatisk og meget resultatorienteret. Og det sidste, synes jeg, er vigtigt. For lige nu handler det meget om brandslukning; at komme ind og få stabiliseret det og vinde nogle kampe med det danske landshold. Og så kan det godt være, at man må sætte de store langsigtede tanker spillemæssigt på standby i et par år, indtil man er klar til at få udstukket kursen, siger Kraul.
- Lige nu er der en masse unge spillere, der ikke har prøvet så meget på A-landsholdsniveau, og så er der bærende spillere på landsholdet, der har været igennem en lang periode med skuffelse på skuffelse, og som har brug for at vinde nogle kampe. Derfor er det godt at finde én, der kigger på spillermaterialet og finder ud af, hvordan man får udnyttet dem på bedste vis, uanset hvilket system man spiller: Hvad passer bedst på dagen, og hvad passer bedst i forhold til modstanderen? Modsat den måde, Morten Olsen gjorde det på, hvor man kunne have den fornemmelse, at det hele var lidt fastlåst.
En jovial type
Også på andre måder er Åge Hareide anderledes end Olsen. Han er for eksempel aktiv på Twitter, og i det hele taget er han en meget jovial type, fastslår Andreas Kraul.
- Jeg kalder ham vores tids Bo Johansson-figur. Han vil være en slags morfar-type, men på den gode måde. Hareide er en morfar-type forstået på den måde, at han er elskelig og en jovial person. Han er god til medierne og til at tale i øjenhøjde med folk. Han er karismatisk og på mange måder en mand, man let kommer til at holde af, siger Kraul.
- Men samtidig har han det, som en god morfar skal have: Man ved, at det kun er hertil og ikke længere. En person, der sagtens kan blive vred og stå fast, når der er ting, der ikke fungerer. Det vil være en anden stil, end den, danskerne kender fra Morten Olsen, siger Kraul, der spår, at nordmanden trods en svær opgave godt kan få succes.
- Det er en svær position at komme ind i, fordi det danske landshold virker til at være i en limbo imellem at have en talentmasse og nogle rutinerede spillere. Han skal ind og samle, og det er en svær opgave. Men derfor er det også godt, at han kun er en overgangfigur, siger Kraul.
- Men med den VM-kvalifikation, vi skal igennem, så mener jeg, at Danmark kan kvalificere sig fra puljen, hvis det rigtige system bliver lagt ind over spillerne. Det handler meget om at finde den rigtige formation og dynamik mellem de få topklassespillere, der er i Danmark. Og det bliver hans fornemmeste opgave.