Talentchef: Portugal står overfor magre år

Portugisisk fodbold har et stort hul i talentudviklingen, der kan komme til at koste dyrt, mener talentudviklingschef i DBU, Flemming Berg.

Portugal kan stå overfor en fodboldfattig fremtid, når Ronaldo og co. stiller støvlerne på hylden. (Foto: © Arben Celi, Scanpix)

På overfladen ser det særdeles godt ud. Portugal er godt på vej mod slutrundedeltagelse for femte gang i træk, anføreren er ét af de to største fænomener i fodbold lige nu og U21-landsholdet gik hele vejen til finalen ved sommerens europamesterskaber i Tjekkiet.

Det er dog ikke alle, der er lige duperet over udviklingen i portugisisk fodbold.

Èn af dem er DBU's nye talentudviklingschef, Flemming Berg, der i syv år havde sin gang i Portugal som chefscout for den engelske storklub Chelsea.

- Jeg er faktisk ikke voldsomt imponeret af portugisisk talentudvikling. De har produceret rigtig mange topspillere, hvis man kigger på de sidste 10-15 år; Ronaldo, Nani, Carvalho, Moutinho, og så videre, men fællesnævneren for dem er jo, at de er gamle, siger Flemming Berg, der i sidste runde af kvalifikationsturneringen frem mod EM i Frankrig næste år så et aldrende portugisisk hold sejre 1-0 i Albanien.

João Moutinho (29 år) og Cristiano Ronaldo (30 år). (Foto: © JOSE MANUEL RIBEIRO, Scanpix)

- Se på det det portugisiske landshold lige nu. Deres startopstilling mod Albanien havde en gennemsnitsalder på omkring 29 år. Og ved VM i Brasilien sidste sommer var Portugal holdet med den højeste gennemsnitsalder af alle deltagende nationer.

Det sorte hul i talentudviklingen

Med tanke på det portugisiske U21-landshold, der imponerede i Tjekkiet med kommende storspillere som Bernardo Silva (AS Monaco) og William (Sporting), burde det ikke se så skidt ud for Portugal, men U21-holdets succes er en smule misvisende i forhold til det generelle billede, mener den danske talentudviklingschef.

- Hvis vi ser på årgangene fra 87-92 – dem man vil sige er i den fodboldstærke alder fra 23-27 år – der har de ingen. I de årgange er der én landsholdsspiller; Fábio Coentrão, der i øvrigt slet ikke var inde omkring de portugisiske ungdomslandshold, før han blev 18, siger Flemming Berg.

- I de årgange har de ikke produceret noget. Det kommer til at ramme Portugal meget, meget hårdt de næste år. Den her stærke trup, de har nu, som er ved at kvalificere sig til den femte slutrunde i træk, de har gjort det flot. Men det er nok også sidste gang med den trup, fordi den er så gammel, som den er. Derfor forudser jeg en to-tre slutrunder, hvor det bliver rigtig magert for Portugal, siger Flemming Berg.

Importeret konkurrence

Årsagen til 'det sorte hul' i årgangene fra 87-92 skal findes i de største klubber i den portugisiske liga, hvor de unge spillere bliver skubbet til side af stærk udenlandsk arbejdskraft fra Sydamerika og Afrika.

- Det er den helt store udfordring med tre af de store klubber dernede, Benfica, Porto og Braga. Sporting gør tingene lidt anderledes. De tre andre har hver 60-65 spillere på kontrakt, hvor de så lejer en stor del ud. Derudover spiller de ikke med særligt mange portugisere. Det er nærmest afrikanere og sydamerikanere det hele. Her har vi udfordringen for den portugisiske talentudvikling, for de klarer sig fint på U17 til U21-niveau, men skridtet videre op til A-landsholdet, der har de et problem, når de ikke får mere spilletid i de store klubber, siger Flemming Berg, der peger på, at mange formentlig har et lidt forkert syn på portugisisk fodboldfilosofi i al almindelighed.

En filosofi, der tjener til at forklare, hvorfor de unge spillere har svært ved at bryde igennem.

- Der skal man ikke tage fejl af portugisisk fodbold, selvom de har et ry for at være Europas brasilianere. Det er meget beregnende fodbold. De er meget strukturerede, defensivt orienterede og det handler rigtig meget om ikke at tabe. Det betyder, at trænerne vælger det sikre. Og det er som oftest at hente en færdigudviklet spiller i stedet for at satse på egne, portugisiske talenter, siger Flemming Berg.

Ny løsning

Den svære vej for de portugisiske talenter fra ungdomsholdene til et gennembrud på højeste plan er noget, man i Portugal efterhånden har fået øjnene op for, selvom man ifølge Flemming Berg har sovet i timen.

De største klubber i Portugal har således fået bedre muligheder for at prøve talenterne af på seniorniveau uden at gå på kompromis med kravene om succes på førsteholdene.

- Det, de dog har gjort, hvilket jeg også tror, er en del af forklaringen på, at de igen har et stærkt U21-hold, er, at de har tilladt de store klubbers andethold at spille i den næstbedste række. Det betyder, at rigtig mange unge spillere får mulighed for at blive testet på seniorniveau. Så noget har de gjort og indset, at der er et problem, siger Flemming Berg.

- Der lavede man i øvrigt det krav, at 75% af truppen på de andethold skulle være portugisere, så man ikke igen havde et hav af afrikanere og sydamerikanere til at spille.

Benficas Gonçalo Guedes (18 år) er en af de portugisere, der er ved at slå igennem for én af de store portugisiske klubber. Men talenterne har trange kår. (Foto: © Alberto Martín, Scanpix)

Selvom Flemming Berg forholder sig kritisk til talentudviklingen i Portugal, så er der ifølge den danske talentudviklingschef dog stadig store talenter at finde i portugisisk fodbold. Tre af de største kan du læse meget mere om her.

EM-kvalifikationskampen mellem Portugal - Danmark spilles torsdag aften klokken 20:45 og kan ses på Kanal 5.