Liniger om ny aftale: Begge parter kunne se, det var uholdbart

DBU kommer ikke til at slække på deres krav i endelig aftale, vurderer DR's fodboldekspert.

Spillerforeningens direktør, Mads Øland (t.h), og direktør i DBU Claus Bretton-Meyer har ledet forhandlingerne fra hver deres side af bordet hidtil. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Eriksen, Schmeichel, Delaney og resten af det normale landshold er tilbage på grønsværen, når Danmark på søndag møder Wales i Aarhus.

Det er nemlig lykkedes de to parter - Spillerforeningen og DBU - at indgå en midlertidig aftale, der bygger på mange af de samme ting, som lå i den tidligere aftale, der udløb 1. august.

Men danske fodboldaficionados kan ikke ånde helt lettet op endnu med visheden om, at landets fodboldfremtid er sikret. For den midlertidige aftale er ikke ensbetydende med, at de to parter nu er 100 procent på samme bølgelængde.

Det vurderer DR's fodboldekspert Henrik Liniger.

- Dybest set er der ikke noget ændret i parternes uenighed mellem hinanden, i forhold til da forhandlingerne brød sammen i fredags. De står stadig skarpt over for hinanden, siger han.

Hvorfor tror du så, at det er lykkedes dem at blive enige om en midlertidig aftale?

- Begge parter har kunnet se - ikke mindst efter landskampen i går - at det var en uholdbar situation både for spillerne og dansk fodbold som helhed. Derfor har der selvfølgelig været en stor interesse fra begge parter for at få landet en eller anden form for aftale, siger Henrik Liniger.

Venter meget svære forhandlinger

Den midlertidige aftale giver de to parter lidt mere end en måned at forhandle i. 13. oktober møder herrelandsholdet nemlig Irland, og her skal der meget gerne være faldet en aftale på plads, forklarer DR's fodboldekspert.

- Der venter nogle meget svære forhandlinger i den næste måned inden den næste landsholdsamling, hvor der skal være en aftale på plads. Den midlertidige aftale er et skridt i den rigtige retning, men vi kan ikke regne med, at det er en endegyldig løsning på den konflikt, der er mellem DBU og Spillerforeningen, siger Henrik Liniger.

Eksperten fortæller, at den midlertidige aftale indebærer, at spillerne får samme vederlag som hidtil, ligesom de kommercielle aftaler kommer til at køre på samme måde.

Det er dog ikke ensbetydende med, at DBU lægger sig fladt ned for spillerne, når den endelige aftale skal underskrives.

- Jeg tror ikke, at DBU kommer til at slække på deres krav om, at den nye aftale skal være markant anderledes end den, der udløb for en måned siden, siger Henrik Liniger.

Kampen mod Wales er en del af Nations League, hvor der i alt er fire pladser på spil til EM-slutrunden i 2020. Danmark er ud over Wales i pulje med Irland.

Både DBU og Spillerforeningen glæder sig over den nye udvikling i en pressemeddelelse. Ingen af de to har ønsket at udtale sig yderligere om sagen.