Landsholdsspillerne og DBU kæmper om din sympati: ’Alle kneb bliver brugt’

Uden folkets sympati har de to stridende parter i landsholdskonflikten ikke meget at forhandle med, vurderer kommunikationsrådgiver.

Christian Eriksen og resten af det normale landshold bruger specielt pressen til at få folkets sympati over på deres side. Det samme gør DBU i øvrigt. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne udspiller sig på to arenaer. Den ene foregår bag lukkede døre i forhandlingsrummet, og den anden foregår i det offentlig rum. Og det er spillet i den sidste, der afgør, hvad de to parter faktisk har at forhandle med, når de sidder over for hinanden ved forhandlingsbordet.

Sagt lidt mindre kompliceret, så kæmper to parter en konstant kamp om din og min sympati. Uden den mister deres forhandlingsevne sin styrke, vurderer Sune Bang, der er kommunikationsrådgiver.

- Sympatien er ekstremt afgørende, for den afgør det forhandlingsrum, som de to parter har. Hvis ikke de har folkets opbakning, så kan de ikke stå lige så fast på deres argumenter.

De to parter forsøger især at få folkets sympati igennem pressen. Sune Bang peger for eksempel på Christian Eriksens udmelding tirsdag formiddag om, at de normale landsholdsspillere stod klar med pakkede kufferter og kunne rejse til Bratislava for at spille mod Slovakiet med det samme, hvis blot DBU ville acceptere spillernes tidligere udmeldte krav om midlertidigt at forlænge den gamle landsholdsaftale.

Eriksens udmelding var ikke bare en udstrakt hånd, men også en kalkuleret besked, der skulle svinge folkets sympati i retning af de normale landsholdsspillere.

- Der bliver brugt alle de kneb, som vi ellers ser i politik. For eksempel virker Christian Eriksens besked ekstremt sympatisk, for danskerne vil gerne have det rigtige landshold afsted. Men det er et tilrettelagt budskab, der skal skabe sympati for spillerne og få folk til at synes, at DBU er stivnakkede, siger Sune Bang.

Et utro ægtepar

Som udgangspunkt har landsholdsspillerne en fordel i kampen om folkets sympati. De er vores helte, mens DBU repræsenterer en organisation, som er helt anderledes uhåndgribelig, vurderer Sune Bang. Men spillerne skal vare sig. Sympatien kan hurtigt skifte, hvis de i folkets optik bliver for vedholdenhed og taktløse i deres krav om at få ændret de kommercielle rettigheder i en ny aftale med DBU.

- Grundlæggende er vores sympati på spillernes side. Det er dem, vi elsker, og det er dem, der hænger på vores vægge på plakater. Men det er en meget fin balancegang. Hvis spillerne pludselig forekommer grådige, så kan sympatien hurtigt vende sig til en modstand.

- Lige nu ligger sympatien på vippen. Spillerne har givet udtryk for, at de gerne vil spille men på den gamle aftale, men folk kan ikke gennemskue, hvad den gamle aftale betyder – så på den ene side vil folk helst se dem spille. Men på den anden side kan vi godt forstå, at DBU ikke kan gå med på spillernes vilkår, fordi der er en kommerciel problematik i det her.

DBU har sendt et landshold bestående af divisions- og futsalspillere til Slovakiet, hvor de onsdag aften skal repræsentere landsholdet i en testkamp. Resultatet af kampen kan blive afgørende for, hvem sympatien tipper til i aften.

- Om lidt skal vi så se en lang række divisionsspillere i aktion, og dér kan folk få sympati for de spillere, mens man vil synes, at de rigtige landsholdsspillere er nogle krukker. Men hvis Danmark får en ordentlig snitter, så kan sympatien skifte, og folk vil mene, at det hele er for meget.

De to parter har forhandlet bag lukkede døre siden årsskiftet, men i de seneste uger op mod den gamle aftales udløbsdato har konflikten stille og roligt sneget sig ud i det offentlige rum og udspillet sig i pressen.

Og det har ikke været kønt, lyder det fra Sune Bang:

- Det er et grimt forløb. Det ligner et ægteskab, hvor de begge er utro over for hinanden hele tiden. Og det kan vi så følge tæt og se den her kroniske problemstilling, som er spørgsmålet om de kommercielle rettigheder, som vil komme igen, hver gang der er en forhandling.

- Og der er det trist, at de to parter ikke sætter sig ved bordet med et nyt og andet syn på det her, og siger ’det her handler ikke om det kommercielle, men om vores kærlighed til fodbold og vores kærlighed til Danmark’. Det vil være autentisk, og så vil værdien af de to parter stige, fordi sponsorer netop leder efter noget autentisk at støtte.

Det alternative landshold spiller mod Slovakiet onsdag aften kl. 20.45. Kampen kan ses på Kanal 5, høres i LIGA på P3 eller følges her på dr.dk/sporten.