Ekspert om konflikt: Det værst mulige for DBU og spillerne

Landsholdspillerne er ved at miste sympatien i befolkningen, vurderer kommunikatør.

De to landskampe i den kommende uge bliver uden Simon Kjær, Christian Eriksen og de andre 21 andre, der var blevet udtaget. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Flere og flere i befolkningen vil tænke, at spillerne ikke kan være det bekendt.

Sådan lyder vurderingen fra ekspert i sportskommunikation, Reinholdt Schultz, efter at forhandlinger om en midlertidig landsholdsaftale i går brød endelig sammen.

Det betyder, at Danmark sandsynligvis vil komme til at stille med spillere fra en nedre hylde, når de i den kommende uge møder Wales og Slovakiet.

- Det mest skadelige billede på lang sigt er, at mange danskere har den opfattelse, at det for spillerne handler mere om rettigheder end æren i at stille op for nationen, når de spiller for landsholdet. Det er ikke sikkert, at det er sådan, men det er det billede, som vi står tilbage med, siger Reinholdt Schultz, der er administrerende direktør i kommunikationsbureauet Mannov.

Den administrerende direktør i kommunikationsbureauet Mannov har tidligere samarbejdet med DBU. Bureauet stod for konceptudviklingen, da Danmark i 2014 bød ind på at være værtsland for EM i fodbold i 2020. De har dog ikke haft noget samarbejde med DBU siden.

Sympatien ved at tippe over til DBU

Herrelandsholdet og DBU har igennem længere tid forhandlet om en ny landsholdsaftale, der udløb 1. august.

Her har der været flere stridspunkter. Den største hurdle handler om de kommercielle aftaler, hvor DBU vil gerne have mere lempelige regler omkring brugen af spillere i kommercielle sammenhænge over for blandt andet sponsorer.

Spillerne har dog sagt blankt nej, da det vil kunne skade deres sponsoraftaler og andre aftaler ude i klubberne. Derfor mener de, at reglerne skal fortsætte, som har været hidtil.

Og det er en debat, hvor mange danskere vil kunne miste sympatien for de danske landsholdsdrenge hen ad vejen, mener Reinholdt Schultz.

- Det er det værste tænkelige tema. Hvis man diskuterede, om træneren for dårlig, så ville det ikke betyde så meget. Det her en værdidiskussion, som handler om den ære, det er at være på landsholdet, eller om landsholdet er blevet en forlængelse af den forretning, som hver enkelt fodboldspiller nærmest er, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at sympatien er ved at tippe over til DBU, hvor folk godt kan se, at nu må det stoppe. Min vurdering er, at befolkningen i større grad mener, at det må stoppe nu, og at landsholdet skal tilbage til at være det, som det er: Altså den største ære man kan få som atlet, når man bliver udtaget, siger han og slår fast, at der også lægger et pres på DBU's skuldre.

- Mange vil også spørge, hvorfor DBU ikke kan få lukket den her. De udfordrer brandet, som i forvejen er under pres af ydre omstændigheder.

Landsholdet taber terræn til klubfodbolden

Ifølge Reinholdt Schultz står DBU i forvejen over for nogle store udfordringer, når det omhandler herrelandsholdet.

For landsholdet er i en stigende konkurrence med klubfodbolden, hvor de stille og roligt taber mere og mere terræn.

Kommunikationsdirektøren forklarer, at man landsholdet i gamle dage i højere grad var et symbol på det ypperste, man kan præstere, hvor danskerne stod i lange køer for at sikre sig en eftertragtet billet til kampene.

Men med stadig mere og professionaliseret fodboldverden, hvor man kan følge sit klubhold i kampe hver uge og ligeledes få daglige opdateringer fra sociale medier, kan man spørge sig selv, om det stadig er værd at følge landsholdet.

- Og så kommer denne her skadelige konflikt oveni. For hvorfor skal man så følge et hold, der spiller få gange om året, når man kan følge FCK, Manchester United eller Barcelona? Der har landsholdet på sigt ikke en chance, hvis de ikke kan byde på det specielle, at det er det største, man kan opnå som fodboldspiller.

Hvem risikerer at tabe mest ved den her konflikt?

- Herrelandsholdet er DBU's vigtigste brand, selv om de også har flere andre ting, der er med til at forme deres brand. Når det lider skade, så lider det samlede DBU skade, siger han og fortsætter:

- Men jeg mener faktisk, at det her kommer til at gå mest ud over de små drenge og piger, som i dag spiller fodbold og har en drøm om at blive fodboldstjerner. I gamle dage ville man tænke på at blive Allan Simonsen eller Morten Olsen og spille i en landsholdstrøje. Hvis man går ned og ser enhver fodboldtræning i dag, så løber de rundt med klubtrøjer fra Real Madrid, FC Barcelona og så videre.

Det danske landshold har to kampe i den kommende uge. Her til aften vil DBU udtage en alternativ trup, der onsdag møder Slovakiet i en venskabskamp og søndag venter Wales i det nystartede Nations League.

For begge kampes vedkommende bliver det uden landstræner Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomasson ved roret.

Rettet 14. september: Det er tilføjet, at kommunikationsbureauet Mannov tidligere har samarbejdet med DBU omkring at få EM til Danmark i 2020.