Kraul: Her er fem af de mest interessante transfers

Læs om knægten fra Tilst. Om en ung afrikaner i FCK. Og om en midtbanespiller, der nu er ude af et stringent system. Andreas Kraul peger her på de mest interessante danske transfers.

Inden transfervinduet lukker mandag aften ser DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul, her nærmere på fem af de mest spændende spillerhandler ud fra dansk perspektiv.

Morten ’Duncan’ Rasmussen (FC Midtjylland til AGF)

Uanset hvordan man end vender og drejer det, så er Morten ’Duncan’ Rasmussen en magtfaktor i angrebet efter standarden i Superligaen. 115 mål har angriberen scoret i den bedste danske række fordelt på knap 300 kampe, og da FC Midtjylland i sidste sæson vandt mesterskabet, var det med ’Duncan’ i en afgørende rolle både som vigtig opspilsstation og i kraft af hans 13 scoringer.

Derfor er skiftet til AGF i sig selv interessant, men yderligere to væsentlige faktorer gør det både bemærkelsesværdigt og meget spændende at følge.

For det første er Morten Rasmussen ikke en hvilken som helst angriber i Århus. Nej, det er simpelthen knægten fra forstaden Tilst, der som lille var bolddreng på Århus Stadion og indledte sin karriere i den hvide trøje, inden han – smerteligt for de fleste AGF-fans – blev købt i en rekordhandel af mægtige Brøndby. Nu vender han så tilbage som den hjemvendte søn, og i Aarhus betyder den slags noget. For byen, for tilskuerne – og måske også for holdet.

Morten 'Duncan' Rasmussen vender tilbage til AGF. Her har vi været i arkiverne og fundet en klassisk hovedstødsduel mellem AGF'eren og Per Nielsen fra Brøndby fra 2003. (Foto: © Carl Redhead, Scanpix)

For det andet betyder skiftet fra FCM til AGF også et gensyn mellem ’Duncan’ og Glen Riddersholm. Denne gang på træningsbanerne på Fredensvang og ikke i Ikast, men det er værd at bemærke, at det var Riddersholm, som i sæsonen 2013/2014 for alvor fik alvor fik relanceret angriberens lidt vaklende karriere. Morten Rasmussen kom for første gang i lang tid i optimal fysisk form, og FCM-spillet blev indrettet netop på hans kvaliteter i luften og med fysik til at holde modstandernes forsvarer bag sig i opspillet. Det samme kan AGF muligvis gøre.

I FC Midtjylland kommer man til at mangle ’Duncans’ spidskompetencer, men omvendt er holdet og stilen også efterhånden ved at være en anden, og det bliver lige så interessant at se tjekken Vaclav Kadlec endelig gøre sin entré i på MCH Arena, efter han blev hentet i Eintracht Frankfurt allerede tilbage i november måned.

Anders ’AC’ Christiansen (Fra Chievo til Malmö FF)

Da Morten Olsen og Peter Bonde indtil november 2015 stod i spidsen for fodboldlandsholdet, havde de en fast bruttoliste af spillere, som de hver weekend holdt øje med og fulgte på tv-signaler fra stadioner rundt om i hele Europa. På den liste stod Anders Christiansen, og hver weekend håbede landstrænerduoen på, at ’AC’ ville få spilletid i den italienske Serie A for klubben Chievo.

Det gjorde den lille rødhårede midtbanespiller desværre yderst sjældent, hvilket der var et hav af forskellige årsager til:

En af årsagerne er selvfølgelig, at han ikke – endnu i hvert fald – var god nok til rollen som defensiv midt i et stringent taktisk system som det, der praktiseres i visse italienske klubber, men landstrænerne havde set en sjælden spilintelligens kombineret med indædt sejrsvilje og en kompromisløs indstilling på banen.

Det gav i slutningen af 2014 og begyndelsen af 2015 den tidligere Lyngby og FC Nordsjælland-spiller tre kampe for A-landsholdet, men det er klart, at et år uden ret meget spilletid i Italien har sendt ham noget ud i glemslen.

Anders 'AC' Christiansen var en profil i FC Nordsjælland. Det blev han aldrig i italienske Chievo og er nu skiftet til Malmö FF. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Derfor er skiftet til svenske Malmö FF under ledelse af Allan Kuhn også ekstra interessant at følge. Kuhn kender ’AC’ som modstander fra masser af kampe i Superligaen og har en klar plan med ham på et af Sveriges bedste hold. Lykkes den plan, vil jeg ikke blive overrasket, hvis Morten Olsens efterfølger, Åge Hareide, meget snart også putter en lille rødhåret midtbanespiller med kælenavnet ’AC’ på sin egen bruttoliste.

Aboubakar Keita (Fra Academie Traoré Massé til FC København)

FC Københavns norske cheftræner og manager, Ståle Solbakken, har med Dame N’Doye og senest Daniel Amartey tidligere vist, at han kan forvandle yngre afrikanske spillere til salgsobjekter i den helt store millionklasse, og den næste i rækken kan meget vel netop være landet i hovedstaden.

Aboubakar Keita hedder en decideret ukendt 18-årig midtbanespiller fra Elfenbenskysten, men et forsigtigt bud herfra er, at den unge mand om et par år bliver nævnt rundt om i større ligaer – og måske allerede i foråret kan spille en mindre rolle i københavnernes jagt på mesterskabet.

Den unge mand har tidligere været inviteret op og træne med hos FC København og også optrådt i enkelte reserveholdskampe, men først da han i november fyldte 18 år, kunne Solbakken skrive kontrakt med ham – og i fredags spillede han fra start i FC Københavns første træningskamp mod Lyngby (sejr på 2-0) i Parken.

Flere af medspillerne i hovedstadsklubben har allerede været imponerede af hans arbejdsindsats, fysiske styrke og ro med bolden, og selv om der selvfølgelig er ungdommelige fejl, bliver Keita en interessant spiller at følge. Hold øje med ham.

Den anden vej kommer københavnerne naturligvis til at savne Daniel Amartey. Leicester havde 50 millioner gode grunde til at hente den unge ghaneser til Premier League, og så må vi se, hvor stort savnet bliver i Superligaen. Solbakken regner med, at William Kvist, Thomas Delaney, Youssuf Toutouh og altså muligvis unge Keita kan løfte opgaven godt nok til guld.

Erik Sviatchenko (Fra FC Midtjylland til Celtic FC)

Ordet ’kulturbærere’ er ved at være så misbrugt, at det giver opkastfornemmelser bare at høre det brugt, men det er alligevel svært at komme uden om, når man ser på, hvad FC Midtjylland har mistet siden de glade gulddage tilbage i forsommeren 2015.

Træner Glen Riddersholm er væk, anfører Kristian Bak optræder efterhånden langt mere på tribunen end på banen, Petter Andersson er også havnet i et skadeshelvede, og med salg af Sylvester Igboun, Morten ’Duncan’ Rasmussen og nu også vice-anfører Erik Sviatchenko mangler mange af de spillere, som i mesterskabssæsonen var – ja, netop mestre – i at hive sene sejre i land og tvinge point ud af svære situationer.

Celtic-trøjen klæder ham! Erik Sviatchenko bliver her præsenteret i sin nye klub. (Foto: © GRAHAM STUART, Scanpix)

I den forbindelse bliver det en alvorlig test for træner Jess Thorup at få holdet til at fungere uden nogle af de ’gamle’ ledertyper på holdet, og især Sviatchenko er ofte blevet fremhævet både internt og eksternt som en fodboldspiller, der ikke kun har løftet sit eget spil, men også kollektivets i FCM-opstigningen mod kulminationen med guldet.

Derudover bliver det selvfølgelig lige så spændende at se, om den meget dedikerede, intelligente og analytiske Erik Sviatchenko selv har valgt rigtigt, når han har udset sig Celtic og den skotske Premier League til at løfte niveauet endnu et hak opad.

Stopperen med både fart og fysisk styrke har det seneste år været fast inde omkring landsholdet, men især en udekamp mod Frankrig viste også, at der fortsat skal lægges på internationalt. Den dimension kan sagtens vise sig at blive tilført via et par sæsoner på Celtic Park.

Jesper Jørgensen (Fra Zulte Waregem til Esbjerg)

Det er langt fra transfervinduets største navn eller umiddelbart mest opsigtsvækkende handel, men for Esbjerg og Jonas Dal kan det betyde alverden, at Jesper Jørgensen vender tilbage til klubben efter fem år i belgisk fodbold.

Her har midtbanespilleren været noget så sjældent som en dansk spiller med overvægt af succes i udlandet – og det i en sådan grad, at han faktisk var på tale til landsholdet i en af de bedste perioder for Gent, hvor der pludselig også blev tilført en del scoringer til det altid hårde arbejde og den solide spilforståelse.

Med Jesper Jørgensen får Esbjerg en naturlig leder, der som Varde-dreng er fra området, kender klubben fra mange sæsoner og formentlig vil kunne være en samlingsfigur i omklædningsrummet, hvilket den nye træner Jonas Dal i den grad ser ud til at få brug for.

Esbjerg har været igennem en stærkt tumultarisk periode med fyring af Niels Frederiksen, et sejlende forsvar, en løsgående håndgranat i omklædningsrummet i skikkelse af Nicki Bille samt truslen fra adskillige nedrykningsdramaer. Det sidste er et spøgelse, som i den grad stadig lurer i denne sæson.

Derfor kan tilgangen af Jesper Jørgensen vise sig at være blandt de vigtigere transfers, selv om den ikke har vakt så meget opsigt som andre, men den 31-årige anførertype skal selvfølgelig først på banen vise, at han også kan leve op til forventningerne.

Og de to, vi stadig venter på sker:

Nicklas Bendter (Fra Wolfsburg til ny klub med fast spilletid) Nicolai Boilesen (Fra ude i Ajax-kulden til ny klub med fast spilletid)

Og husk, at du på dr.dk/sporten kan se vores web-tv-dækning af transfervinduets sidste dag. Vi sender fra kl. 19.00, og frem til transfervinduet lukker.