Irans fodboldlandshold fik mundkurv på om protesterne i landet, men én spiller trodsede forbuddet

Der har været protester vidt og bredt i Iran, efter en 22-årig kvinde døde i moralpolitiets varetægt.

Sardar Azmoun viste sympati med protesterne i Iran i et nu slettet opslag på Instagram. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Urolighederne har stået på i Iran i halvanden uge, efter 22-årige Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt.

Mahsa Amini blev anholdt af moralpolitiet på grund af ”upassende påklædning”. Landets lovgivning foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde og løst tøj i offentligheden.

Siden har iranere demonstreret i hele landet, og menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights skriver på sin hjemmeside, at mindst 76 demonstranter er blevet dræbt.

Irans fodboldlandshold har været samlet gennem perioden med protester. Men mens vi i Danmark er vant til, at vores egne landshold stiller op og svarer på spørgsmål om alt fra næste modstander til menneskerettigheder, så fik det iranske landshold mundkurv på.

Men det vil den iranske stjernespiller Sardar Azmoun ikke finde sig. Det skrev angriberen, som har lavet 40 mål i 64 landskampe, i et opslag på Instagram søndag aften.

- På grund af landsholdets regler må vi ikke sige noget, før vores nuværende samling er slut.

- Hvis de vil smide mig af holdet, så er det et lille offer sammenlignet med hver enkelt hårstrå på en iransk kvinde, skriver han.

Ikke længe efter opslaget blev alle Azmouns opslag på Instagram slettet.

Fredag startede Azmoun inde, da Iran vandt 1-0 over Uruguay i en testkamp. Tirsdagens testkamp startede han på bænken, men blev indskiftet efter en time og scorede i Irans opgør mod Senegal, som sluttede 1-1.

Herunder kan du se protester fra Iran, hvor kvinder brænder deres hovedbeklædning på gaden:

Ubetinget støtte fra klubben

Mahsa Aminis død i moralpolitiets varetægt var gnisten, der tændte en lang række demonstrationer i Iran.

Nogle steder brænder demonstranter hovedbeklædning og kræver retfærdighed for Mahsa Amini, mens de andre steder kræver, at Irans styre går af.

Der har været meldinger om, at moralpolitiet slog Amini i hovedet med en politistav og hamrede hendes hoved ind i siden af et af deres køretøjer. Det har FN's fungerende højkommissær for menneskerettigheder, Nada Al-Nashif, udtalt ifølge Ritzau.

Moralpolitiet har afvist beskyldningerne og hævder, at Mahsa Amini pludselig faldt om, da hun ventede sammen med andre tilbageholdte kvinder.

Mens Sardar Azmoun er i tvivl om, hvorvidt hans nationale fodboldforbund støtter hans engagement og sympati for demonstranternes sag, så er det straks anderledes i Azmouns klub, Bayer Leverkusen.

Til det tyske regionalmedie Rheinische Post siger sportschefen i Bayer Leverkusen, Simon Rolfes, at klubben støtter Azmoun.

- Jeg var i kontakt med Sardar Azmoun. Han ønskede at støtte iranske kvinder og kvinder generelt med sit opslag om de nuværende begivenheder i sit hjemland.

- Han viser meget solidaritet med den kvindelige befolkning i Iran, siger Simon Rolfes til Rheinische Post.

Også de to iranske fodboldlegender Ali Daei, der scorede 109 mål for landsholdet, og Ali Karimi har vist deres sympati for demonstranternes sag på sociale medier.

Ali Karimi skriver på Twitter, at han håber på fred og velfærd.

- Vi har ikke noget problem med hinandens beklædning og overbevisninger. Vi står side om side for Iran, skriver Ali Karimi.