Efter 20 års krig i Afghanistan forlod de sidste amerikanske soldater mandag landet.
Den militante organisation Taliban har overtaget magten. En magtovertagelse, der de seneste uger har skabt kaos i Kabuls lufthavn, hvor desperate afghanere i frygt for Taliban forsøgte at slippe ud af landet, mens et terrorangreb ude foran lufthavnen kostede mindst 100 mennesker livet.
Imens blev en af de mest spektakulære evakueringsmissioner planlagt og orkeresteret fra Danmark. Ikke af en højtstående herre i Udenrigsministeriet, men af 34-årige Khalida Popal, som til daglig er kommerciel koordinator for kvinder i fodboldklubben FC Nordsjælland.
Da Talibans magtovertagelse begyndte, begyndte også søvnløse nætter og en akut redningsaktion i Khalida Popals lejlighed i Nordsjælland.
Khalida Popal var i 2007 med til at grundlægge det afghanske kvindelandshold, og hun havde nu fået bange anelse om, hvad hun havde været med til at starte.
Det afghanske kvindelandshold blev nemlig i sin tid grundlagt som en politisk modstandsbevægelse til Talibans syn på kvinders frihed og rettigheder. Som en aktivistisk protest mod Talibans sharia-lov, der har 'holdt kvinder indespærret i mørklagte huse' og begrænset deres muligheder for uddannelse, socialt liv og sport, forklarer Khalida Popal.
I 2011 flygtede Khalida Popal fra Afghanistan til Danmark efter dødstrusler på grund af hendes rolle som medstifter og anfører for det afghanske kvindelandshold.
I takt med Talibans fremmarch de seneste uger i Afghanistan, modtog hun flere og flere beskeder fra nuværende landsholdsspillere, som var bange for at deres liv nu også var i fare.
De yngste af dem var 16 år.
- Jeg bliver helt berørt bare af at tale om det. Spillerne ringede til mig og græd. Det er ovre, sagde de. Mareridtet er kommet. Fjenden er lige uden for vores vinduer. De kan banke på vores dør når som helst. De frygtede, at den sidste dag i deres liv var over dem. Så jeg besluttede, at jeg ville gøre alt i min magt for at få dem ud, siger Khalida Popal til DR.
Rødt tøj og kodeord blev redningen
Khalida Popal iværksatte derfor en plan for at redde de afghanske landsholdsspillere ud af landet. Dramatiske døgn fulgte, hvor Khalida Popal ikke sov. I stedet forsøgte hun at få kontakt til regeringsrepræsentanter og myndigheder, som kunne hjælpe med hendes mission. Og det lykkedes.
I sidste uge, få dage før sidste fly lettede fra lufthavnen i Kabul, blev det afghanske kvindelandshold og flere af deres familiemedlemmer evakueret. I alt 75 personer med tilknytning til holdet er nu i eksil i Australien.
Khalida Popal fik redningsaktionen gjort til virkelighed med hjælp fra den internationale organisation for professionelle fodboldspillere, Fifpro. Herigennem fik hun forhandlet aftaler om opholdstilladelser på plads med australske regeringsrepræsentanter.
Undervejs var det flere gange ved at gå galt, fortæller Khalida Popal.
Hun havde koordineret, at landsholdsspillerne skulle tage til Kabuls lufthavn og opsøge de internationale styrker. Kvinderne skulle bære et stykke rødt tøj og sige ordene ’Atleter. Fodbold. Australien’. En slags kodeord, de internationale soldater var instrueret i som et bevis på, at kvinderne havde en aftale om evakuering og eksil.
Men før de nåede dertil, skulle landsholdskvinderne igennem flere checkpoints uden for lufthavnen, som var kontrolleret af Taliban.
- At komme igennem hvert checkpoint var et mareridt. Flere steder blev nogle af dem tævet af Taliban, de kom til skade og blødte. Jeg talte i telefon med dem undervejs, og jeg kunne høre pistolskud i baggrunden. Pigerne var skræmte. De var ikke sikre på, om de ville klare den. Og det var jeg heller ikke, siger Khalida Popal.
'Alle de fremskridt er forsvundet'
På trods af rædslerne er det afghanske kvindelandshold med hjælp fra Khalida Popal nu i eksil i Australien. De er i sikkerhed.
Men hvad sker der nu med det afghanske landshold, som ikke længere befinder sig i hjemlandet?
Khalida Popal tror ikke, at de evakuerede kvinder officielt kan fortsætte som Afghanistans landshold.
- De kan spille som et flygtningelandshold. Men ikke som Afghanistans hold. Det er en enorm sorg, efter alt det de har kæmpet for, siger Khalida Popal.
- Det er trist. Da jeg startede det her landshold, gav det mig det bedste øjeblik i mit liv, da jeg hørte nationalmelodien spille, før vi skulle spille kamp og repræsentere vores land og vores flag.
Herunder kan du se en video af Talibans overtagelse af lufthavnen i Kabul:
Siden Khalida Popal var med til at etablere Afghanistans kvindelandshold i 2007 har kvindefodbold generelt vundet frem i landet, fortæller hun. Men hun frygter, at det med et fingerknips kan være forsvundet igen med Talibans magtovertagelse.
- Vi havde omkring 3.000-4.000 kvindelige fodboldspillere, som var registreret fra græsrodsklubber til eliteniveau.
- Efter at Kabul er faldet, og Taliban har overtaget, er alt det nu væk. Det er trist, siger Khalida Popal.
- Alle de fremskridt er forsvundet. Det er nærmest som om, at de aldrig har eksisteret.
Danmark nåede at evakuere over 1.000 personer frem til onsdag i sidste uge, hvor det sidste danske Hercules-fly satte kurs mod Islamabad i Pakistan.
Ifølge Udenrigsministeriet er der lige nu omkring 40 personer på den såkaldte danskerliste, som Udenrigsministeriet forsøger at få ud af Afghanistan eller mangler en status på.