Danske fodboldstadioner er for skravlede til en EM-slutrunde

Det kræver ifølge DBU's formand en renovering af Parken og et nyt stadion, hvis Danmark skal være EM-vært om fem år.

For to år siden spillede kvindelandsholdet testkamp i Parken. Ønsket fra DBU er, at nationalarenaen får en overhaling. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Siden juli har det stået klart, at det danske og svenske fodboldforbund ønsker at afholde EM for kvinder i 2029.

Men der er flere ting, der skal gå op, hvis det skal lykkes, fortæller DBU-formand Jesper Møller i en pressemeddelelse fredag.

For godt et år siden blev et nordisk bud på næste års EM-slutrunde vejet lettere end det schweiziske. Siden da er Norge og Finland barberet ud af ligningen for at imødekomme Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) ønske om mindre logistik og mindre geografisk afstand.

Danmark og Sverige står tilbage, men inden der kan sendes et officielt, stærkt bud afsted, arbejder Jesper Møller og unionen på at få optimeret faciliteterne i lille Danmark, som ikke er tilsvarende dem, man ser i Sverige.

I takt med udviklingen på kvindesiden er kravene til mulige værtsnationer blevet opjusteret, forklarer Jesper Møller, som foruden formandsposten og sidder i Uefa's eksekutivkomité.

- Uefa stiller krav om et stadion med plads til 50.000, tre stadioner med plads til 30.000 og fire stadioner med plads til 20.000. Det kan Danmark og Sverige tilsammen levere, men hvis værtskabet skal være ligeværdigt, er der brug for et yderligere stadion i Danmark med plads til mere end 20.000 fans - udover det nye stadion, der bliver bygget i Aarhus.

- Der vil også skulle findes otte steder i landet, hvor de deltagende hold kan indkvarteres og tilbydes optimale træningsfaciliteter under slutrunden, fortæller Jesper Møller i pressemeddelelsen.

Jesper Møller drøftede på et møde torsdag visionerne med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, overborgmester i Københavns Kommune, Sofie Hæstorp Andersen, og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. (Foto: © Thomas Sjørup, Ritzau Scanpix)

Påpeger Parkens tilstand

De skærpede krav fra Uefa er ifølge Jesper Møller et udtryk for, at fodbold for kvinder er i "rivende udvikling i mange lande". Det er naturligvis glædeligt, lyder det fra DBU-formanden.

- Det er derfor heller ikke en overraskelse for os, at Uefa har valgt at skærpe kravene. Vi har derfor brug for en markant bedre økonomi i vores bud, end da vi forsøgte at få værtskabet for EM for kvinder i 2025.

Sådan lød det fra de danske landsholdsspillere, da Schweiz løb med værtskabet for næste års slutrunde.

- Og så står vi og mangler et stadion, meget gerne i Vestdanmark, med plads til minimum 20.000 tilskuere, siger Jesper Møller.

Formanden håber, at DBU's vision er delt i landets kommuner, og at der er interesse i at investere.

- Derudover vil vi igen påpege behovet for at modernisere og udvide Parken – ellers får vi meget svært ved at tiltrække internationale fodboldbegivenheder til Danmark. Vi er dog fortsat optimistiske og har arbejdshandskerne på, siger Jesper Møller.

Parken er efterhånden medtaget, men når Superligaen går på vinterpause, er der planer om renovere stemningstribunen bag det ene mål, hvor det fortsat ikke er tilladt at hoppe. (Foto: © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Som et led i forberedelserne, inden et officielt bud kan sendes afsted, holdt DBU torsdag møde med kulturminister Jakob Engel-Schmidt og borgmestrene i Aarhus og København.

- Vi møder allerede nu stor interesse fra kulturministeren, ligesom dialogen med de to store kommuners borgmestre er indledt. Herfra vil vi også række videre ud til andre kommuner og mulige partnere. Vi ønsker, at EM skal være en begivenhed for hele landet, siger Jesper Møller.

Det er ikke kulturministeren, der skal finde pengene i budgettet, men Jakob Engel-Schmidt byder et EM i 2029 på dansk jord velkomment.

- Herrelandsholdet bidrog til en kæmpe dansk folkefest i 2021, og nu er det i den grad kvindernes tur. Vi har enormt dygtige fodboldspillere, som fortjener, at deres talent følges med lige så store visioner og armbevægelser.

- Derfor bakker jeg som kulturminister naturligvis op om ambitionen om et dansk EM i kvindefodbold, selvom der naturligvis hverken er en køreplan eller underskrevne dokumenter endnu. Til gengæld er der en kæmpe velvilje til at bakke op om sporten, kvinderne og endnu mere folkefest i hele landet, lyder det fra Jakob Engel-Schmidt.

I løbet af efteråret vil Uefa offentliggøre de præcise budkriterier, inden DBU og det svenske fodboldforbund i så fald kan byde sig officielt ind i kampen om værtskabet.

Deadline for bud er om et år fra nu, hvorefter det af DBU forventes, at Uefa vil vælge en vært i december 2025.