Europæiske topklubber satser på kvindefodbold

Inden for de seneste ti år har flere og flere europæiske topklubber meldt sig på banen med et kvindefodboldhold, selvom det på kort sigt er en dårlig forretning.

Kvindefodbold er inde i en rivende udvikling. Ikke kun her i Danmark, hvor Pernille Harder og Nadia Nadim er blevet stjerner inden for de seneste år. I resten af Europa er udviklingen også i fuld gang.

57,5 procent af de klubber, der deltager i enten Champions League eller Europa League på herresiden i indeværende sæson har et kvindehold. Lige knap halvdelen af kvindeholdene er nystartede og har eksisteret i mindre end ti år.

Grafikken nedenfor viser fordelingen af herrehold i Champions League og Europa League, og hvorvidt klubben har et kvindehold.

Journalist Tom Garry, der er medforfatter til The Women’s Football Yearbook og har dækket kvindefodbold i flere år for blandt andet BBC, påpeger, at der er flere grunde til, at de etablerede herreklubber vælger at satse på kvindesiden.

- Der har været stort pres fra offentligheden for at starte professionelle kvindehold. Jeg tror, at der er mange, der sætter spørgsmålstegn ved uligheden. Flere og flere klubber har følt det pres, siger Tom Garry.

- Herreklubberne håber på en økonomisk fordel på lang sigt. De håber, at der i det lange løb vil være store fanbaser, TV-rettigheder og sponsorater.

Netop de lige muligheder for mænd og kvinder var den primære baggrund til, at Sarpsborg 08 i Norge valgte at starte et kvindehold i 2009. Sarpsborg 08’s herrehold spiller i den bedste norske række, hvor de sluttede sidste sæson som nummer tre og dermed kvalificerede sig til Europa League i denne sæson.

Mona Brevik, der er administrativ leder i Sarpsborgs kvindeafdeling, fortæller, at Sarpsborg lancerede et kvindehold af to grunde.

- Vi ønsker, at både piger og drenge, der spiller fodbold, skal have lige muligheder for at blive gode. Derfor har Sarpsborg påtaget sig opgaven, fordi vi er en klub, der har muligheden hvad angår stadion, ressourcer og økonomi, siger Mona Brevik

I Danmark er der ikke en eneste Superligaklub med et kvindehold i den bedste liga, 3F Ligaen (kvindeafdelingen i Brøndby har ikke samme ejer som herrernes hold). Men i Farum drømmer man om at lave om på det. Søren Kristensen, administrerende direktør i FC Nordsjælland, fortæller, at det er organisationen bag klubben, Right to Dream, der har drevet opstarten af et kvindehold i Farum.

- Det lyder så banalt at tale om ligestilling i dagens Danmark, fordi ligestillingen har nok bedre vilkår i Danmark end i mange andre lande. Men inden for fodbold er den på ingen måde fremherskende endnu. Det vil vi gerne være med til at ændre, siger Søren Kristensen.

I Holland startede rivalerne PSV og Ajax hver et kvindehold i 2012. I begge klubber var det den positive udvikling inden for kvindefodbold og idéen om at give lige muligheder til piger og drenge, der drev projektet.

- PSV valgte at starte et kvindehold, fordi vi så, at sporten voksede hastigt. Vi tror, at vi kan spille en rolle i denne udvikling. Vi vil gerne give kvinder chancen for at spille på højeste niveau, siger pressechef i PSV, Thijs Slegers.

Værdi bør ikke måles økonomisk

I hverken Ajax eller PSV ser klubberne kvindefodbold som en finansiel byrde, selvom de ikke tjener penge på at drive et kvindehold. Daphne Koster, der er manager for kvindeholdet i Ajax, forklarer, at værdien ved at have et kvindehold ikke kan opgøres udelukkende økonomisk.

- I sidste ende er vi, som Ajax, ét hold. Vi kan forstærke hinanden. Jeg oplever ikke kvindeholdet blive opfattet som en finansiel byrde. Jeg ser på det som muligheder og udfordringer, snarere end blot udgifter og indtægter, siger Daphne Koster.

Thijs Slegers forklarer, at udover lige muligheder ser PSV også andre fordele ved at have en professionel kvindeside i deres fodboldklub.

- Der er også en anden interessant vinkel for PSV. Kvindefodbold udvider diversiteten i de mennesker, vi ser på vores stadion, siger Thijs Slegers.

Kenneth Cortsen, der er ekspert i kommercialisering i sport og forsker ved University College of Northern Denmark, vurderer, at de har set rigtigt i PSV med hensyn til at udvide målgruppen.

- Jeg kan se nogle positive synergieffekter i relation til, at herreklubben kan udvide adgangen til det kvindelige segment. Det er dér, jeg ser et potentiale, for hvis vi kigger på kvindefodbold som forretningsmodel her og nu, så viser tallene jo, at kvindefodbolden har nogle store udfordringer i forhold til kommercialisering, siger Kenneth Cortsen.

Samme situation i England

I den bedste engelske kvindeliga, Women’s Super League, er der 11 hold. Syv af dem hører til et hold fra mændenes Premier League. Tom Garry fra BBC påpeger, at ingen af de store engelske klubber tjener penge på kvindefodbold.

- Alle kvindeholdene i toppen af den engelske liga opererer med underskud. Manchester City, Chelsea, Arsenal og Liverpool – de taber alle penge ved at have et kvindehold. Det er ubetydelige indtægter, der er i kvindernes liga. TV-rettighederne og sponsoraterne indeholder ganske få penge, siger Tom Garry.

Men ifølge Tom Garry har herreklubberne alligevel set en potentiel kommerciel gevinst ved at starte en kvindeafdeling, selvom det næppe bliver på den korte bane, at kvindefodbold bliver en indtægtskilde.

- Herreklubberne begynder at se potentialet i at have et kvindebrand med hensyn til at tiltrække kvindelige fans til deres samlede brand. Jeg hører fra formændene og managers i klubberne, at de alle satser på den lange bane. Klubberne tror på, at det om 20 års tid vil være kommercielt rentabelt og tjene penge til klubberne at have en kvindeafdeling. De største klubber har råd til at tage chancen, fordi de er så rige fra herresiden, siger Tom Garry.

Kenneth Cortsen er enig med Tom Garry i, at selvom klubberne næppe har udsigt til at tjene penge på at have et kvindehold nu, så bør det ikke afholde dem fra at satse på kvindefodbold.

- Når man arbejder strategisk, er det ikke sikkert, at den måde, man agerer på, avler en direkte økonomisk effekt her og nu, men det kan være, at den avler en økonomisk effekt på sigt, siger Kenneth Cortsen.