Højlund bliver den ottende røde djævel: Se de danske Manchester United-spillere gennem tiden

Historisk set har det været med blandet succes, når Manchester United har hentet danskere til klubben.

Rasmus Højlund bliver den ottende dansker til at spille for Manchester United. (Foto: © DARREN STAPLES, Ritzau Scanpix)

Rasmus Højlunds skifte til Manchester United har været længe undervejs, men lørdag blev det endelig officielt.

Den 20-årige danske fodboldspiller blev præsenteret inden englændernes træningskamp mod RC Lens og har skrevet under på en kontrakt, der gælder frem til sommeren 2028.

Angriberen bliver dermed den ottende dansker til at spille i Manchester United gennem tiden.

Nedenfor kan du se en oversigt over alle danskerne, der har trukket i storklubbens røde trøje.

1

Jesper Olsen: 1984 - 1988

  • (Foto: © Colorsport/Shutterstock, Copyright (c) 1984 Shutterstock. No use without permission.)
  • (Foto: © Colorsport/Shutterstock, Copyright (c) 1987 Shutterstock. No use without permission.)
1 / 2

Den første dansker i historien til at trække den røde trøje over hovedet var Jesper Olsen, der i sommeren 1984 skiftede Ajax Amsterdam ud med 'De Røde Djævle'.

I Ajax var Olsen, sammen med ikoner som Marco van Basten og Frank Rijkaard, én af de helt store stjerner, og det fik den populære manager, Ron Atkinson, til at smide 700.000 pund efter danskeren i 1984.

I England blev den elegante midtbanespiller en regulær darling blandt Manchester Uniteds fans, og han blev i sin første sæson den første dansker til at vinde FA Cuppen.

Da Atkinson to år senere blev fyret og afløst af den legendariske Sir Alex Ferguson, så blev det også begyndelsen på enden for Jesper Olsen, der ikke var så populær hos Ferguson.

Efter et udlån hjem til danske Næstved blev han solgt til Bordeaux i Frankrig omkring årsskiftet 1989, inden han stoppede i Caen tre år senere.

Jesper Olsen nåede forinden 82 kampe og scorede 16 gange for Manchester United.

2

John Sivebæk: 1985 - 1987

  • Fra venstre Alex Ferguson, tidligere manager i Manchester United, John Sivebæk og daværende landstræner Sepp Piontek. April 1987. (Foto: © Carsten Andreasen)
  • John Sivebæk med trøjen som han selv spillede med i Manchester United fra 1985-1987. (Foto: © Ernst van norde)
1 / 2

Selvom John Sivebæk aldrig for alvor bed sig fast på Manchester Uniteds hold i det halvandet år, han var der, så har han alligevel fået en form for kultstatus på Old Trafford.

Han blev nemlig den 22. november 1986 den første målscorer under Sir Alex Ferguseon, da han sikrede Manchester Unted en 1-0-sejr hjemme mod Queens Park Rangers via scoring direkte på frispark.

Sivebæk blev hentet til klubben året før fra Vejle BK, men ligesom med Jesper Olsen nød han ikke så meget tillid fra Ferguson.

Op til sæsonen 1987 fik Sivebæk at vide, at han ikke ville være garanteret en startplads fremover, og derfor valgte backen at drage videre - også for at fastholde sin plads på landsholdet.

Det viste sig at være en god idé, da især opholdet i franske Saint-Étienne var en stor succes, og derfor var Sivebæk som bekendt også en del af det landshold, der vandt EM i 1992.

John Sivebæk stoppede karrieren i AGF i 1997. Han nåede 15 kampe for Manchester United.

3

Peter Schmeichel: 1991 - 1999

Peter Schmeichel efter sejren i Champions League-finalen i 1999 mod Bayern München. (Foto: © Eric Cabanis, Scanpix Denmark)

Efter at have været med til at bringe Brøndby IF til toppen af dansk fodbold skiftede en 28-årig Peter Schmeichel i 1991 til Manchester United, der oplevede en voldsom mesterskabstørke.

'The Great Dane' blev hurtigt en publikumsfavorit, og i sin blot anden sæson i klubben var han blandt de absolutte profiler på holdet, der vandt klubbens første mesterskab i 26 år.

Listen af Schmeichels meritter i Manchester United er lang, men værd at nævne er selvfølgelig Champions League-titlen i 1999 samt tre kåriinger som Europas bedste målmand og to gange som verdens bedste.

Efter Champions League-titlen drog Schmeichel videre til Sporting fra Lissabon, inden han stoppede sin karriere i Manchester Uniteds lokalrivaler, Manchester City, i 2003.

4

Mads Timm: 2002 - 2003

Mads Timm spillede en enkelt kamp for Manchester United. (Foto: © DAVIES DAVID DAVIES)

Mads Timms Manchester United-karriere er én af de korteste i klubbens historie. I hvert fald målt på spilletid.

Timm var som helt ung anset som et stort talent, og i 2000 blev han som blot 15-årig hentet til Manchester fra OB, hvor han startede på klubbens ungdomshold.

To dage før sin 18-års fødselsdag fik Timm så sin første og eneste kamp for Manchester United, da han blev skiftet ind med ti minutter igen ude mod Maccabi Haifa fra Israel i Champions League.

En kamp, United tabte 3-0, men som den dag i dag stadig vil være det eneste minde, fynboen har fra en førsteholdskamp i den engelske storklub.

I 2006 vendte Timm tilbage til Fyn og OB efter en håndfuld udlån til norsk fodbold og lavere engelske rækker. Men heller ikke tiden i dansk fodbold blev en succes, og tre år efter sin hjemvenden lagde Timm støvlerne på hylden.

5

Anders Lindegaard: 2011- 2015

Anders Lindegaard skiftede i 2011 fra norske Aalesunds FK til Manchester United. (Foto: © Jim Rogash, Scanpix Denmark)

Efter det succesrige forhold mellem Peter Schmeichel og Manchester United, så var det med stor tilfredshed og forventning, at United i november 2010 præsenterede en ny danske mellem stængerne - 26-årige Anders Lindegaard.

Lindegaards karriere var eksploderet i norsk fodbold efter aldrig at have slået i gennem i Danmark, og det fik Manchester United til at købe Lindegaard i Aalesunds BK for omkring 40 millioner kroner.

Lindegaard skulle konkurrere om pladsen i målet med en ung spanier ved navn David de Gea, og i en periode var Lindegaard faktisk Sir Alex Fergusons foretrukne valg. Men en skade og en dygtig spanier forpurrede Lindegaards helt store gennembrud i Manchester United.

Tre og et halvt år og 29 kampe efter skiftet løb Lindegaards kontrakt ud, hvor han skrev kontrakt med West Bromwich og forsvandt lidt uden for fodboldfans' bevidsthed, inden han indstillede karrieren i svenske Helsingborg ved årsskiftet i år.

6

Signe Bruun: 2022 - 2022

  • Signe Bruun var lejet ud til Manchester United fra 2021 til 2022. (Foto: © Isaac Parkin, Associated Press)
  • Nogle heldige fans får en autograf fra den danske landsholdsspiller. (Foto: © Ed Sykes, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Den eneste kvinde på listen er landsholdsangriberen Signe Bruun, der tilbage i januar 2022 blev udlejet fra franske Lyon til Manchester United for resten af den daværende sæson.

Angriberen blev aldrig den store succes i Manchester United, hvor hun var meget plaget af skader.

Hun fik syv kampe uden mål til følge, og et halvt år efter ankomsten var hun tilbage i Frankrig, mens hun for ganske nylig så har taget turen videre til Real Madrid.

7

Christian Eriksen: 2022 - ?

Rasmus Højlund bliver i Manchester United holdkammerat med Christian Eriksen, der skiftede til den engelske storklub i 2022. (Foto: © Dave Thompson, Associated Press)

Da Christian Eriksen vendte tilbage på banen efter sit hjertestop, var der nok mange, der tvivlede på, om han kunne komme tilbage på øverste niveau igen.

Men efter en veloverstået comeback-sæson i Premier League for Brentford, var Manchester United hurtige til at slå kløerne i den danske kreatør.

Eriksen fik fra dag ét en central rolle i cheftræner Erik ten Hags genopbygning af Manchester United. Hollænderen og Eriksen har også gode minder sammen fra deres fælles fortid i Ajax.

Det bliver spændende at se, hvordan samarbejdet mellem Højlund og Eriksen kommer til at udfolde sig på Old Trafford, og om det kan komme det danske landshold til gode, at de nu også er holdkammerater på klubplan.

8

Rasmus Højlund: 2023 - ?

  • Rasmus Højlund blev præsenteret som ny Manchester United-spiller kort før en træningskamp mod franske RC Lens. (Foto: © Darren Staples, AFP or licensors)
  • Efter et kort ophold i Østrig fik Atalanta øjnene op for Højlunds talent og købte ham inden sidste sæson. (Foto: © Spada, Associated Press)
1 / 2

Efter lang tids spekulationer blev Rasmus Højlund i dag endelig Manchester United-spiller.

Erik ten Hag har længe efterspurgt en angriber, og nu har hollænderen så endelig fået sit ønske opfyldt.

Højlund bliver dermed den ottende dansker til at tørne ud for Manchester United, og det er forventet, at han går direkte ind blandt ten Hags foretrukne 11.

Rasmus Højlund nåede 34 kampe for Atalanta, hvor han scorede 10 gange.

Du kan høre mere om Rasmus Højlunds skifte ved at lytte til DR Sportens podcast Tyvstart. Du finder afsnittet om landsholdsangriberen her.