Regnbueflag, selvmål og en hel nation, der rejste sig sammen: 11 øjeblikke vi vil huske fra årets EM-slutrunde

Årets EM-slutrunde i fodbold vil blive husket for et væld af store og mindeværdige øjeblikke.

Christian Eriksen kollapsede mod Finland, men hele Danmark rejste sig senere sammen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Da Italien løftede trofæet på Wembley søndag aften, var det ikke kun kulminationen på deres EM-triumf, det blev også slutfløjtet på en måned fyldt med fodbold, fællesskab og følelser.

Allerede inden slutrunden blev fløjtet i gang den 11. juni i Rom, vidste man, at denne slutrunde blev én til historiebøgerne: Corona-restriktioner, fodbold på 11 stadioner rundt i Europa og længslen efter fodboldfest.

DR Sporten har samlet 11 EM-nedslag, som vi vil huske den historiske slutrunde for.

Italiensk tenor åbnede EM med et brag

Europamesterskaberne i fodbold blev sunget i gang på bedste italienske vis, da operasangeren fra støvlelandet, Andrea Bocelli, leverede skønsang af højeste kvalitet forud for EM-åbningskampen mellem Italien og Tyrkiet.

Historisk mange selvmål

Der er mange måder at gøre tingene på. Antallet af mål i eget net er eksploderet under dette års slutrunde. Hele 11 selvmål blev det til, og det var nok til forlængst at have overgået den hidtidige rekord for en enkeltstående slutrunde, der tidligere lød på tre selvmål i 2016.

Endnu mere vildt er det, at der inden dette års EM er blevet scoret ni selvmål i EM-historien, siden tjekkoslovakiske Andrej Ondrus som den første sendte bolden i eget net i semifinalen ved EM i 1976.

Tjekkisk angriber scorer fra midten

Denne EM-slutrunde vil også bliver husket for den tjekkiske målsluger Patrik Schick, der udover at være på en delt førsteplads på topscorerlisten, også formåede at score et af slutrundens mest spetakulære mål.

Kort inde i anden halvleg af kampen mod Skotland, sparkede Schick på mål fra 45 meters afstand. Skotlands David Marshall var i mellemtiden taget på en lille skovtur, der hurtigt blev afbrudt. Marshall spænede tilbage, men bolden sneg sig lige under overliggeren og i nettet til stillingen 2-0.

En kæmpe fest i Budapest

Et af de største jubelbrøl under slutrunden kunne høres i Budapest og omegn, da Ungarn bragte sig foran mod Frankrig.

Puskas Arena i Budapest var helt fyldt, Attila Fiola sparkede bolden ind bag verdensmestrenes målvogter, og så kunne han ellers sprinte ud mod tilskuerne for at lade sig omfavne af de ungarske fans.

Netop i det øjeblik blev man mindet om, hvorfor fodbold bare er bedre, når der er tilskuere på lægterne.

Eriksen kollapsede, og hele Danmark rejste sig sammen

De fleste danskere vil huske EM-slutrunden for Danmarks åbningskamp mod Finland i Parken den 12. juni, hvor Christian Eriksen kollapsede mod slutningen af første halvleg.

I opgøret mod Belgien blev kampen i det tiende minut sat på standby for at publikum og spillere i fællesskab kunne hylde danske Christian Eriksen med stående klapsalver.

Det følelsesladede minut fra kampen mod Beligen står nu tilbage som et symbol på sammenholdet og medfølelsen, den danske befolkning viste landsholdet under slutrunden.

Lansdstræner Kasper Hjulmand var derfor også overbevist om, at netop denne opbakning var altafgørende for landsholdets videre færd:

- Medfølelsen fra det danske folk gav os grunden og meningen med at kæmpe og gøre vores bedste, sagde Kasper Hjulmand.

Danmarks sidste gruppekamp: Vi skal ikke hjem, vi skal videre

"Hvem kommer der? Simon Kjær, der var med fremme! Og så kommer Andreas Christensen, igen! JAAAAAAAA! JAAAAAAA!"

DR Sportens fodboldkommentar Andreas Krauls kommentering af Andreas Christensens scoring i skæbnekampen mod Rusland skitserer meget godt den forløsning, det var.

Nu blev det en kendsgerning, at vi ikke skulle hjem. Vi skulle videre.

Regnebuefarver i UEFA-protest

  • Regnbueflaget vajede foran stadion i München, da Tyskland mødte Ungarn. (Foto: © ANDREAS GEBERT, Ritzau Scanpix)
  • En tilskuer løb på banen med et regnbueflag umiddelbart inden kampstart mellem Tyskland og Ungarn. Han blev hurtigt eskorteret ud igen. (Foto: © Christof Stache, Ritzau Scanpix)
  • Også på banen blev LGBT+-solidariteten markeret, her af den tyske anfører og målmand, Manuel Neuer, som havde skiftet sit anførerarmbind ud med et i regnbuens farver. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)
  • Andre steder i Tyskland blev kampen mellem Ungarn og Tyskland også markeret. Her ses det olympiske stadion i Berlin oplyst. (Foto: © MARTIN SCHLICHT, Ritzau Scanpix)
  • En dansk fan havde taget et regnbueflag med ind til Danmarks EM-kvartfinale mod Tjekkiet i Baku, men det blev taget af sikkerhedsvagter på stadion inden kampen. (Foto: © Darko Vojinovic, Ritzau Scanpix)
1 / 5

De tyske fodboldfans iklædte sig regnbueflaget i protest mod, at Uefa afviste Münchens anmodning om at oplyse stadion i regnbuefarver på kampdagen mod Ungarn.

Oplysningen skulle ske i protest mod ny ungarsk lovgivning, der er rettet mod landets LGBT+-befolkning, og som kritiseres for at være homofobisk og transfobisk.

Skarpe Schweizere sendte verdensmestrene ud

Ain't No Mountain High Enough - og slet ikke for alpelandet, der sendte de forsvarende franske verdensmestre ud i EM-kulden.

Schweizerne var nede 1-3 i ordinær spilletid, men en hurtig reducering og en udligning i det 90. minut tvang kampen ud i forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

Schweizerne scorede på alle fem forsøg, mens Kylian Mbappe, Frankrigs femte sparker, måtte se sit forsøg reddet af schweizernes målmand, Yann Sommer.

Kroatien og Spanien sagde farvel til Parken med et brag

Ottendedelsfinalen mellem Kroatien og Spanien skulle ikke blot være et farvel til en historisk set stor fodboldnation. Det var nemlig også sidste gang under slutrunden, at en række af Europas bedste fodboldspillere skulle spille på dansk grund.

Og hvilken afsked med den danske nationalarena det blev.

Med hele otte scoringer, hvoraf to af dem faldt i den forlængede spilletid, fik Parken lige præcis den festlige fodboldafsked med EM-slutrunden, som den i dén grad fortjente.

Det danske eventyr sluttede i London

Kasper Schmeichel og holdkammeraterne gjorde absolut alt, hvad de kunne i EM-semifinalen mod England, men det danske eventyr sluttede på Wembley.

Marginalerne var ikke på danskernes side, og i stedet trak et velspillende engelsk mandskab det længste strå efter 120 minutters nerverpirrende fodbold.

Ærgerlige og skuffede, men med oprejst pande kunne det danske landshold rejse hjem fra en EM-slutrunde til historiebøgerne.

'It's coming to Rome'

I EM-finalen stod fodbolden til at 'vende hjem' til England, som de selv havde proklameret forinden. Det var Italiens 22-årige målmand Gianluigi Donnarumma imidlertid uenig i.

Han blev den store helt i straffesparkskonkurrencen, hvor han var på pletten hele tre gange.

Rashford sparkede på stolpen, og den italienske målvogter reddede sparkene fra Sancho og Saka - hvorefter den italienske jubel kunne bryde løs.

- It's coming to Rome (den kommer til Rom, red.), som Italiens Leonardo Bonucci brølede lige efter triumfen.