I den netop publicerede rapport fra DBU’s Kvindekommission står der, at ”dansk fodbold fremstår som det mest forældede og bagudskuende af de nordiske fodboldforbund”.
- Vores nabolande er levende beviser på, at det kan lade sig gøre at styrke diversiteten. I både Norge og Sverige er fodboldforbundene meget længere i deres bestræbelser på at sikre en velbalanceret kønsfordeling i fodboldorganisationerne, står der i rapporten.
Ordene vidner om, at vi skal kigge mod vores nabolande, hvis vi vil have bedre balance i kønsfordelingen i dansk fodbold.
Norske Karen Espelund, der er medlem af DBU's kvindekommission og formand i UEFA Women’s Football Committee, mener, at der er flere punkter, hvor Danmark sakker langt bagud. Et af punkterne er bredden i dansk kvindefodbold.
- I både Norge og Sverige er fodbold klart den største kvindeidræt. Piger udgør omkring en tredjedel af samtlige fodboldspillere i Norge, siger Karen Espelund.
- I Norge har man stort fokus på, at alle klubber skal have samme tilbud til piger og drenge. Man lægger stor vægt på, at der skal være rene pigehold, for hvis pigerne skal spille med drengene, falder de fra.
Hvor hver tredje norske fodboldspiller er en pige, må man lede længere efter de kvindelige fodboldspillere i Danmark.
Helt konkret er der 332.131 medlemmer i dansk fodbold, og 62.280 af dem er piger. Det svarer til færre end hver femte. Det er for lavt, mener Kvindekommissionen, så derfor ønsker den, at antallet af kvindelige medlemmer skal fordobles inden 2025.
For få kvinder i DBU
Men det er ikke kun på banen, Danmark halter efter. Sammenlignet med Norge, Sverige og Island, hænger Danmark i bremsen, når det kommer til kvindelig repræsentation i fodboldens beslutningstagende organer.
Siden 1980 har der siddet to kvinder i DBU’s bestyrelse, og kun ni ud af de i dag 101 udvalgs- og faggruppemedlemmer er kvinder.
- Det er vigtigt med diversitet, fordi man bruger hele organisationens kompetencer. Og forskning viser, at en mere balanceret repræsentation mellem køn og mellem baggrund giver andre resultater. Og så er det selvfølgelig også det demokratisk rigtige, siger Espelund.
- Her er Danmark langt, langt bagud.
Mandag 9. april kom Kvindekommissionen med deres rapport for, hvordan DBU kan styrke udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark. Du kan læse hele rapporten her.