Ændringerne i Champions League-turneringen, hvor de store lande fremover er sikret flere pladser, mens mindre lande får sværere ved at kvalificere sig, var helt uundgåelige at lave. Sådan lyder det fra Michael van Praag, som er præsidentkandidat i det europæiske fodboldforbund Uefa.
- Der var en reel trussel fra de store klubber om at bryde ud og lave en privat superliga Michael van Praag, som på onsdag skal kæmpe med Alexander Ceferin fra Slovenien om at blive ny Uefa-præsident efter Michel Platini.
Hollænderen er torsdag på besøg i København for at overbevise Dansk Boldspil-Union og de øvrige nordiske fodboldformænd om, at de skal stemme på ham ved næste uges valg i Uefa.
Og netop DBU har i skarpe vendinger kritiseret forløbet af ændringerne i Champions League, som vil gøre det væsentlig sværere for eksempelvis danske klubber at kvalificere sig til gruppespillet.
Overbeviste Rummenigge
Men Uefa skulle have de store klubber til at blive i Uefa, fortalte Michael Van Praag på pressemødet i København.
Gennem flere samtaler med formanden for de sammenslutningen af de største europæiske klubber, Karl Heinz Rummenigge, fik han overbevist de store klubber om, at de skulle spille videre i Uefa-regi.
Men det har en pris at holde sammen på fodbold-Europa, påpeger Van Prag:
- Uefa vil gerne gøre mere for de små og mellemstore klubber, men vi var nødt til at lave et kompromis, lyder det fra van Praag.
Ligaerne raser over strukturen
Det er ikke kun DBU der er utilfreds med det forløb, der førte frem til Champions League-ændringerne.
I en pressemeddelelse truer den europæiske sammenslutning af ligaforeninger med at afbryde samarbejdet med Uefa, hvis ikke Champions League-planerne diskuteres igen.
I meddelelsen, der blandt andet er underskrevet af den danske divisionsforening, skriver ligaerne, at det vil have en ødelæggende effekt på de nationale turneringer, hvis de nye Champions League-planer føres ud i livet.
Ændringerne i Champions League står til at træde i kraft fra 2018.