Nu begynder en ny æra i Champions League

I dag begynder en ny Champions League-sæson. For første gang nogensinde bliver det med det nye ligaformat i stedet for gruppespillet.

Det europæiske fodboldforbund (Uefa) har fra denne sæson indført en ny turneringsstruktur i Champions League, der erstatter gruppespillet med en ligafase og udvider turneringen til 36 hold. (Foto: © Valery Hache, Ritzau Scanpix)

Når Champions League-fodbolden i aften vender tilbage, er det ikke, som vi kender verdens bedste klubturnering.

Turneringen har fået en ny indpakning. Det er slut med gruppespillet, og vi skal i stedet til at vænne os til en ny struktur med 36 hold.

I den nye struktur bliver det de otte bedste hold, der kvalificerer sig direkte til ottendedelsfinalerne, og alle Champions League-hold skal desuden vænne sig til at spille minimum to ekstra kampe i forhold til tidligere.

Det er med andre ord ikke småting, der er blevet ændret i den nye struktur. DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul giver her sine bud på, hvilken betydning ændringerne kan få.

Færre kampe uden betydning

Storklubber som Manchester City kan se frem til flere kampe mod hinanden. (Foto: © Peter Powell, Ritzau Scanpix)

Et af de store salgsargumenter fra Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) side har været, at den nye struktur vil give mere spænding i kampene.

Den logik kan Andreas Kraul godt følge, og han peger på, at der i den gamle model var mange grupper, som blev tidligt afgjort og dermed ikke gjorde noget for at højne kvaliteten.

- Så havde Manchester City vundet de tre første kampe, og kunne nærmest spille med B-holdet derfra, og der var i hvert fald ingen grund til at sidde at se dem spille mod Shakhtar Donetsk i december.

Samtidig betyder den nye struktur, hvor holdene skal møde to modstandere fra hvert seedningslag, at de helt store europæiske hold allerede kommer til at møde hinanden inden knockoutfasen.

- Tidligere skulle Real Madrid og Bayern München ikke møde hinanden, fordi de blev trukket i hver deres pulje i gruppespillet, så der kommer simpelthen flere kampe mellem de bedste hold, siger Andreas Kraul.

Uoverskueligt for tilskuerne

Den nye Champions League-struktur følger den såkaldte schweizermodel. (Foto: © Manon Cruz, Ritzau Scanpix)

Den nye struktur i Champions League har dog været til debat, og det skyldes ikke mindst, at det kan være svært at finde hoved og hale i det nye kampprogram.

Det frygter Andreas Kraul også vil give udfordringer for den almindelige tilskuer - især på de tidspunkter, hvor flere hold ligger á point.

- Hvor er vi henne i systemet, og hvem har mødt nogen fra lag fire og derfor spillet en lettere kamp? Det kan godt gå hen og blive en smule uoverskueligt.

- Modellen er blevet brugt i andre sportsgrene, men i fodboldens verden er det lidt en nyskabelse, så det bliver nok lidt svært at få det store overblik, indtil man har fået et par sæsoner til at vænne sig til det, siger fodboldkommentatoren.

Hvorfor lave det om?

Det vakte store protester i 2021, da 12 europæiske storklubber fra England, Spanien og Italien foreslog at lave en ny europæisk super liga uden indblanding fra Uefa, som skulle erstatte Champions League. (Foto: © Matt Dunham, Associated Press)

Som nævnt tidligere er den officielle forklaring, at der skal være mere spænding i den indledende fase, og at der skal være flere kampe mellem de største klubber for at styrke Champions League-produktet.

Som med så mange andre ting i moderne fodbold er der dog også et finansielt aspekt, og det er måske nærmere her, man skal kigge for at finde den reele forklaring på den nye struktur.

- Tidligere var der 125 kampe i alt i hovedturneringen, og det tal stiger nu til 189 kampe, og det giver flere tv-minutter og dermed en større indtjening til klubberne og Uefa.

Derudover kom forbundets udmelding om en ny turneringsstruktur i Champions League, kort efter at 12 klubber tilbage i 2021 meldte ud, at de ville lave deres egen lukkede turnering.

- Det er jo i virkeligheden det vigtigste. Det her er jo et klart svar på hele Super League-udbrydertrangen. Det er jo faktisk en europæisk liga, der nu er lavet for de bedste hold, og af de fire ekstra pladser, der er kommet, skal man lægge mærke til, at to af dem går til det, der hedder european perfomance spot for de to bedst rangerede nationale ligaer, siger Andreas Kraul.

- Det vil sige, at man sikrer sig, at nogle af de store klubber, som ellers ikke ville have kvalificeret sig, får en plads. Det kan man se med Dortmund, som var i finalen i sidste sæson, som har fået en plads, selvom klubben kun blev nummer fem i Tyskland i sidste sæson.